30 jaar BMW vierwielaandrijving

30 jaar BMW vierwielaandrijving

2 10534

BMW is van oorsprong een achterwielaangedreven autofabrikant, maar in de jaren 80 werd de vraag naar meer grip steeds groter en besloot BMW om hier wat aan te gaan doen. In 1985 kwamen ze met de eerste vierwielaangedreven BMW op de markt: de BMW 325i Allrad. In 2015 is elke derde BMW er één met xDrive. 

Het succes wat BMW heeft met xDrive komt niet alleen van de bekende X-modellen, maar is tegenwoordig aan elk model van BMW te danken. Van 1 Serie tot 7 Serie. Allemaal zijn ze als optie leverbaar met integrale aandrijving. In die 30 jaar is er wel wat veranderd aan de systemen en is het steeds verfijnder geworden. Ook de concepten gaan met de tijd mee. Of het nu AWD combinatie met een hybride aandrijflijn is of op basis van de nieuwe voorwielaangedreven auto’s, de techniek is altijd vooruitstrevend. Op dit moment biedt BMW 110 uitvoeringen aan, met of zonder automaat, met vierwielaandrijving. Dit wordt verdeeld over 12 modelseries.

P90199948_highRes_bmw-325ix-touring-e3

1985: E30 BMW 325i Allrad

BMW kon destijds niet achterblijven bij Audi die met het bekende mechanische Quatro systeem al jaren succes had. Dus kwam BMW in 1985 met de BMW 325i Allrad, later omgedoopt tot 325ix, met een permanent vierwielaangedreven systeem. De auto werd voorgesteld op de IAA van dat jaar. Aan de buitenkant waren de verschillen niet groot. Heel iets bredere dorpel met kunststof wielkuipverbreders en licht gewijzigde velgen lieten zien dat het geen standaard 325i was.  De vierwielaandrijving verbeterde niet alleen de grip bij slechte omstandigheden, maar verbeterde ook de handling bij snel genomen bochten. De krachten werden permanent verdeeld over de voor- en achterwielen in de verhouding 37/63%. Een visco koppeling kon de verdeling vastzetten bij verschil van wielsnelheid. Vanaf 1988 was er ook een BMW 325ix touring beschikbaar.

1991: E34 BMW 525ix

In 1991 ging BMW een stapje verder. Een luxere en zwaardere auto met vierwielaandrijving. Het systeem werd vanaf nu ook elektronisch geregeld. Er kwam een koppeling aan te pas met meerdere platen die de krachten tussen voor en achteras verdeelden. Deze krachten konden naadloos aangepast worden tussen voor en achter en paste zich automatisch aan aan de omstandigheden. In het begin zat er nog een hydraulisch bediende koppeling op de achteras maar deze werd al snel weer vervangen door een systeem dat werkte met individuele rem ingrepen via het ABS. Ook van de BMW 525ix kwam er een touring.

P90200621_highRes_bmw-525ix-sedan-e34-

1999: E53 BMW X5

Een volledig nieuw hoofdstuk was natuurlijk de introductie van de BMW X5. Een SAC (Sports Activity Vehicle) die indruk maakte met zijn zeer goede eigenschappen op de gewone weg. Geen enkele “terreinauto” kon hier in mee komen en de BMW X5 werd al snel een gigantisch succes. Het AWD systeem dat in de E53 werd was zeer innovatief. Een planetair tandwielstelsel regelde de verhouding op 38: 62 % tussen de voor en achterwielen terwijl elektronische systemen zoals DSC (Dynamic Stability Control), ADB-X (Automatic Differential Brake) en HDC (Hill Descent Control) ervoor zorgden dat de BMW X5 zowel sportief op de weg als een meester in het off-road werk was. De techniek in de X5 vond in 2000 zijn weg al in de BMW 3 Serie (E46).

2003: Debuut xDrive in de BMW X3 (E83) en X5.

in 2003 vond BMW het een goed idee om het X5 concept een treetje lager in de markt te zetten met de nieuwe BMW X3. Deze iets kleinere SAV was handelbaarder dan de imposante X5 en kreeg al snel een schare liefhebbers. De E83 zette een nieuwe maatstaf in zijn klasse en hield die jaren lang in ere.

Nieuw in de X3 was het xDrive systeem die ook gelijk werd toegepast in zijn grote broer. Dit systeem zorgde ervoor dat BMW de concurrentie op achterstand zette. In de tussenbak zorgde een serie zeer snel werkende koppelingsplaten die elektronisch werden aangestuurd voor een goede balans tussen voor en achterwielen. Het werkte nauw samen met DSC om zich gelijk aan te passen aan de rijomstandigheden. Hierbij werd ook rekening gehouden met de stuurhoek, wielsnelheden, stand van het gaspedaal en accelleratie. Dt maakt xDrive tot het meest intelligente vierwielaandrijvingssyteem ter wereld. In tegenstelling tot conventionele AWD systemen de pas ingrijpen als een wiel grip verliest, is het xDrive in staat om over- en onderstuur te herkennen in het beginstadium en zal dit proactief tegengaan door het vermogen te verdelen.

In de jaren hierna kwam xDrive niet alleen in X modellen van BMW maar is in elk model wel xDrive te vinden. In 2010 kwam de tweede generatie X3 (F25) op de markt en waren er al 600.000 X3’s verkocht. Iets daarvoor kwam de BMW X5 al tot een jubileum van 1.000.000 exemplaren.

2008: Dynamic Performance Control en hybrid drive.

BMW schokte de wereld met de ietwat vreemde BMW X6. Een SAC (Sports Activity Coupé). Voor het eerst werd xDrive toegepast met Dynamic Performance Control (DPC), DPC verdeelt de aandrijfkracht traploos over het linker- en rechterachterwiel. Dat zorgt voor betere koersvastheid en stabiliteit met meer dynamiek en hogere bochtsnelheden. Sturen wordt lichter en exacter, zowel in het dagelijks verkeer als onder uitdagende rijomstandigheden. DPC regelt de krachtverdeling via twee elkaar overlappende tandwielstelsels en twee elektronisch geregelde lamellenremmen. In dit mechatronische systeem werken informatica, elektronica en mechanica samen. Het verwerkt complexe gegevens, zoals giersnelheid, wielsnelheid, stuuruitslag en motorkoppel, en reageert uiterst nauwkeurig: indien nodig wordt een van de twee tandwielstelsels via de lamellenremmen betrokken in de krachtstroom en wordt het koppel variabel en traploos overgebracht op beide achterwielen. Deze verdeling wordt optioneel weergegeven door de boordcomputer.

In 2009 werd het systeem nog verder verfijnd met de BMW Active Hybrid X6. Hierbij wordt BMW xDrive perfect gecombineerd met een hybride aandrijflijn. In hetzelfde jaar komen nog twee auto’s uit die zonder DPC niet mogelijk waren geweest met vierwielaandrijving: de BMW X5 M en de BMW X6 M. En als complete nieuweling komt de nieuwe BMW X1. Een kleine cross-over die jarenlang zal domineren in het kleine premium segment. Deze auto is naast xDrive ook uitgerust met Performance Control waarbij de wielen aan de binnenkant van de bocht worden afgeremd en er meer vermogen naar de buitenste wordt gestuurd.

2014: BMW 2 Serie Active Tourer xDrive

In 2014 gebeurt er weer veel bij BMW op het gebied van nieuwe modellen met xDrive. De BMW X4 wordt geïntroduceerd met standaard AWD en de derde generatie X5 en de tweede generatie X6 maken hun opwachting bij de dealers. Als BMW primeur verschijnt de BMW 2 Serie Active Tourer. Een klene MPV achtige gezinsauto met, jawel, voorwielaandrijvng. Maar al snel komen ook hier de xDrive modellen in de prijslijst te staan.

Als klap op de vuurpijl staat daar opeens de spectaculaire BMW i8. Een hybride supersportwagen van BMW met een futuristisch uiterlijk. Onder de CRFP huid bevindt zich een ultramoderne aandrijflijn met een 1,5 driecilinder die de achterwielen aandrijft en een krachtige elektromotor die de voorwielen aandrijft. een bijzondere versie van xDrive dus.

2015: BMW X5 xDrive40e en BMW 7 Serie xDrive

Hierop voortbordurend is het nu tijd om aan de toekomst van de mobiliteit te bouwen. De BMW i8 wordt gevolgd door de eerste plug-in hybride productie wagen van BMW: de BMW X5 xDrive40e. Dankzij de full-time BMW xDrive vierwielaandrijving en eDrive BMW EfficientDynamics technologie is deze Sports Activity Vehicle bijzonder efficiënt en tegelijkertijd geweldig om te rijden.

Als laatste meesterwerk van BMW’s xDrive serie is nu de nieuwe BMW 7 Serie ook leverbaar met vierwielaandrijving. Zowel als benzine en diesel varianten. En zo zien we dat na dertig jaar BMW nog lang niet klaar is met het verder ontwikkelen van aandrijving op alle wielen van hun auto’s om het rijden nog meer geweldig te maken dan het al is. BMW is en blijft voorlopig marktleider op het gebied van xDrive.

Bron: BMW Group

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10122

2 COMMENTAAR

  1. Wat een ontzettend mooi artikel. Mijn complimenten! Als ik dan een punt mag toevoegen als BMW X fan: de eerste generatie X3, die in Zwitserland gebouwd werd, had nog geen Xdrive aandrijving maar ‘normale’ four wheel drive. Pas bij de facelift kwam hier xdrive four wheel drive in.

Laat een reactie achter