BMW E21 Fahrertraining 1978

BMW E21 Fahrertraining 1978

1 2099

BMW organiseert al jaren rijtrainingen (BMW Fahrertraining) op circuits over de hele wereld. Doel: hogere veiligheid door goede beheersing van de auto.

Dit gebeurt al jaren onder leiding van ervaren instructeurs. In Nederland worden de rijtrainingen gegeven door Paul Maaskant op het RDW Test Centrum Lelystad. Er wordt getraint op een aantal onderdelen:

Nat en glad. Op een grote rotonde, de Wet handling track, rij je met in- en uitgeschakeld DSC. Beter kun je de voordelen van DSC niet ervaren.

Remmen voor je leven. In de Brake test ontdek je de relatie snelheid, reactievermogen en remafstand. En vooral het effect van ABS in een uitwijkmanoeuvre. 

Uitwijken. Een plotselinge wisseling van rijstrook bij 60 km/h zonder remmen: de VDA Lane Change. Soms is de berm de beste vluchtroute. Ervaar de hulp van DSC en ABS onder lastige omstandigheden.

Voorkomen. De weersomstandigheden heb je bij een dreigende botsing nooit voor het uitkiezen. Op de Wet breaking and avoiding track leer je wat u dan te doen staat.

Bliksemsnel sturen. In de slalom komt het aan op bliksemsnel sturen en de juiste hoeveelheid gas. De tijdwaarneming maakt er een onderlinge competitie van.

Kombaan experience. De bochten liggen hier onder een hoek van 60 graden. Zoals de roemruchte Curva Parabolica van Monza. Je voelt de enorme g-krachten aan den lijve …

Dat de rijtraing in al die jaren eigenlijk niet veel veranderd is zie je in het onderstaande filmpje. Uiteraard hadden we toen geen ABS of DSC. Maar de natuurlijke wetten zijn onveranderd.

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

1 COMMENTAAR

  1. Rijvaardigheid is trainen. Een goede rijtraining helpt je zeker om in kritieke situaties het hoofd koel te houden. Aan te raden dus.

Laat een reactie achter