BMW M5 techniek uitgelegd

BMW M5 techniek uitgelegd

1 5122

De nieuwe BMW M5 zit natuurlijk bomvol innovatieve technieken. Niet alleen de motor met zijn twee twin-scroll turbo’s maar ook de ondersteltechnieken zijn op de laatste stand gebracht.

AutoBild TV heeft een film gemaakt waarin diverse componenten van de M5 worden uitgelegd door de technische mensen van BMW M GmbH. Het twin-scroll turbo systeem, de M DKG versnellingsbak en het M electronisch geregelde sperdifferentieel komen aan bod. Hieronder nog even de belangrijkste delen in het kort.

De S63B44T0

De indrukwekkende stuwkracht van de 4,4 liter V8 is het resultaat van een mooi lineaire vermogensopbouw gekoppeld aan de extreme power van een dubbele turbo. De vergrote tussenkoeler en het gepatenteerde TwinScroll turboconcept zorgen voor een bijzonder vlotte motorrespons. De paarsgewijze scheiding van de uitlaatgassen van de cilinders tot in de uitlaatgasturbo’s leidt tot een verbeterde stroom van de uitlaatgassen naar het turbinewiel, waardoor de energie van de uitlaatgassen beter op het turbinewiel wordt overgedragen. Het turbinewiel, het compressorwiel en de doorsnedes van de uitlaatgasturbo’s zijn bestand tegen een uitlaatgastemperatuur van maximaal 1020 °C.

De S63 heeft een 4-kanaals uitlaatspruitstuk met luchtspleetisolatie voor beide cilinderrijen. In tegenstelling tot de X5 M en de X6 M, die een gegoten spruitstuk hebben, heeft de M5 acht losse buizen. De uitlaatgassen van de cilinders 1/6 en 4/7 worden gescheiden van elkaar naar de uitlaatgasturbo boven cilinderrij 1-4 geleid. De uitlaatgassen van de cilinders 2/8 en 3/5 worden gescheiden van elkaar naar de uitlaatgasturbo boven de cilinderrij 5-8 geleid. De gescheiden toevoer van de uitlaatgassen naar de twin-scroll-uitlaatgasturbo’s (afstand van 180° KA tussen twee uitlaatgaspulsaties) leidt tot een snellere reactie van de gasklep, een ideale respons van de uitlaatgasturbo en een optimale benutting van de uitlaatgasenergie.

Door dit uiterst efficiënte drukvullingsconcept vindt er een optimale energieoverdracht plaats van de uitlaatgassen op het turbinewiel van de uitlaatgasturbo. Het resultaat: de snelste en meest directe respons bij turbomotoren wereldwijd. Doordat deze innovatieve technologie gepatenteerd is, kan BMW deze voorsprong op onze concurrenten nog lang behouden.

Het hoge koppel staat over een breed toerentalbereik ter beschikking. Bij een toegenomen vermogen verbruikt de BMW M5 met gemiddeld 9,9 liter op 100 kilometer ruim 30 procent minder dan zijn voorganger, de E60 M5. Dit is mede gerealiseerd door toepassing van de intelligente technologieën Valvetronic en High Precision Injection. De klepbediening Valvetronic varieert de slag van de inlaatkleppen volledig variabel. Zo kan de motor vrijer “ademen” en bij een lager verbruik zijn vermogen optimaal ontplooien. Dit is ook een een verschil met de motor uit de X5 M en X6 M. Die hebben geen Valvetronic maar nog gewone gaskleppen. De High Precision Injection verbrandt de benzine met een duidelijk overschot aan zuurstof.

M5 M DKG

De 7-traps M DKG met dubbele koppeling en Drivelogic zorgt voor ononderbroken aandrijving, schakelen gaat in een fractie van een seconde, zonder verlies van trekkracht. En omdat minder brandstof ook gelijk staat aan minder emissie, vult de 7-traps M DKG deze moderne en toonaangevende sportwagen in meerdere opzichten optimaal aan. Met de 7-traps M DKG Drivelogic gaat de krachtoverbrenging ononderbroken volle kracht vooruit en wisselt binnen een fractie van een seconde van verzet.

Twee deel-overbrengingen met gescheiden koppelingen zetten het motorvermogen continu op de achterwielen. Daardoor is met de schakelpaddles aan het stuur of met de pook zonder enige onderbreking van de trekkracht te schakelen.

M5 M actieve sperdifferentieel

Het actieve M sperdifferentieel van de BMW M5 reageert zelfs op de kleinste toerentalverschillen tussen het rechter en linker achterwiel. Dan bouwt het in fracties van een seconde en volkomen variabel een spermoment tot maar liefst 100 % op. Deze sper wordt met een elektromotor tot stand gebracht. Door verdraaïng van een beweegbare ring met een kogelbaan wordt de lamellenkoppeling meer of minder tegen een drukplaat gedrukt. Dit zorgt voor een variabele sperwerking. Voelbaar resultaat van deze intelligente omleiding van de aandrijfkracht: optimale tractie en de bestmogelijke aandrijving op alle ondergronden en rijbaanoppervlakken. Zelfs bij extreme dwarsversnellingen zorgt het actieve M sperdifferentieel voor exacte handling en optimale aandrijving.

 

http://www.youtube.com/watch?v=u2AxOPb-OS8

Bron: BMW M

Foto’s: BMW M   (Inlaatspruitstuk is van de X5/X6 M. Principe is gelijk)

Video: AutoBild TV

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14361

2 10198

1 COMMENTAAR

  1. Heel interessant te lezen over deze high tech componenten! Las onlangs dat de nieuwe M5 ook weer gewoon met een 7 bak handgeschakelde transmissie komt!

Laat een reactie achter