BMW ontwikkelt laser licht

BMW ontwikkelt laser licht

2 1666

Na de ontwikkeling van de volledige LED verlichting gaan ze bij BMW nog een stapje verder: laserlicht. BMW zet weer een stap vooruit in innovatieve lichttechniek.

BMW loopt al voorop als het om vooruitstrevende lichttechniek gaat. Denk aan de volledige LED koplampen in de 6 Serie of de “Anti-dazzle High- Beam Assistant” en de “Dynamic Light Spot”. Dat laatste staat voor een techniek die ervoor zorgt dat voetgangers extra gericht verlicht worden zodat ze goed opvallen.

Na LED is de laser verlichting de volgende logische stap. Op dit moment wordt er hard gewerkt om deze techniek over een paar jaar in produktie te nemen. Met laser zijn er nog veel meer specifieke mogelijkheden met verlichting te behalen. En laser is veel energiezuiniger, dus een lager brandstofverbruik, dus lagere emissies.

Laser licht produceert bijna paralelle lichtstralen.

Laser is natuurlijk iets compleet anders dan zonlicht, maar ook van andere lichttechnieken die tegenwoordig steeds meer worden gebruikt. Om te beginnen is laser monochromatisch. Dat houdt in dat de licht golven allemaal dezelfde lengte hebben. Maar laser is ook een coherente lichtbron. Dus alle licht golven hebben een constante fase verschil. Dit resulteert in een bijna paralelle lichtstraal met een intensiteit die ongeveer 1000 x hoger is dan conventionele LED’s.

In de auto geeft dit intense licht geen gevaar op voor mensen of dieren. Dit komt omdat het licht niet direct is, maar eerst wordt bewerkt om het geschikt te maken voor koplampen. Het resultaat is een helder en wit licht.

Kleine diodes.

Het grote voordeel van laser is de inbouwgrootte. De individuele diodes die gebruikt worden zijn erg klein. Met een lengte van slechts tien micron, zijn laserdiodes 100 x kleiner dan de ook al kleine vierkante LED’s. Dit geeft veel mogelijkheden bij de inbouw in auto’s. Nu zijn ze bij BMW niet direct van plan om hele kleine koplampjes te gaan monteren, ook al is het nu mogelijk. Dus we houden nog wel het typische BMW aangezicht.

De eerste BMW die de laser koplampen zal krijgen is de i8. Uiteraard zal dat op dit model, dat al vol zit met innovatieve technieken, het meest tot zijn recht komen.

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10186

2 COMMENTAAR

  1. Zou de i8 echt al laser headlights krijgen? ik betwijfel het, Led verlichting licht meer voor de hand.
    Trouwens, dat Anti-dazzle High- Beam Assistant is toch niet meer dan het tijdelijk uitschakelen van het groot licht?

Laat een reactie achter