BMW verliest strijd om imitatie onderdelen

BMW verliest strijd om imitatie onderdelen

1 1696

BMW voert al een lange tijd een strijd om de handel in imitatie onderdelen te verbieden. Hierin hebben ze echter het onderspit gedolven tegen een Zuid-Afrikaanse partij die reserveonderdelen voor de 3 Serie levert. BMW is bezig om verdere acties te ondernemen.

Het gaat om de motorkap, koplampunits, grille en voorspatborden van de BMW 3 Serie (E36 en E46). Onderdelenhandelaar Grandmark importeert en verkoopt al jaren deze en vele andere componenten. Dit tot grote ergernis van BMW, die hoge kwaliteitseisen stelt aan hun onderdelen, en de kopieën van Grandmark wilde laten verbieden.

Volgens het Zuid-Afrikaanse BusinessDay raakten de twee partijen verwikkeld in een juridische strijd, die wel dertien jaar heeft geduurd heeft. Onlangs heeft de rechter zich uitsproken in het voordeel van Grandmark. De Zuid-Afrikaanse wet schrijft namelijk voor dat er een verschil is tussen esthetische en functionele ontwerpen, waarbij BMW probeerde de losse onderdelen (net als het design van auto’s) onder die eerste categorie te laten vallen. Dit wordt dus door het gerecht als niet toegestaan geacht.

Tevens claimt Grandmark dat BMW de garantie op auto’s laat vervallen wanneer er onofficiële reserveonderdelen worden gemonteerd, om zo de handel in dergelijke componenten tegen te gaan. Dit klopt volgens onze bronnen niet. Bij een garantiegeval moet je alleen wel aan kunnen tonen dat er kwalitatief gelijkwaardige produkten zjn gebruikt. Een Zuid-Afrikaanse woordvoerder van BMW heeft aangegeven dat men de beslissing nog analyseert en meent dat de handelsmerken van het automerk beschermd moeten worden.

Bron: Autoweek

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10138
video

2 4400

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter