BMW X6 M50d: Power, Performance en Efficiency

BMW X6 M50d: Power, Performance en Efficiency

Nadat we eerder al uitgebreid hebben geblogt over de facelift (LCI) van de BMW X6 en de BMW X6 M gaan we in deze post dieper in op de BMW X6 M Performance M50d.

M50d xDrive: optimale tractie voor top prestaties

De afstelling van het vierwiel aandrijvingsysteem xDrive is gericht op de achterwielen. In situaties waar meer grip vereist is, zal er ook meer tractie naar de voorwielen worden geleid. De nadruk ligt dus op een sportieve aandrijving en extra grip op losse grond en in bochten. Juist deze combinatie van de zeer krachtige M50d motor en xDrive aandrijving maakt de X6 M50d zo aantrekkelijk.

Power en Efficiency

Dat de prestaties van de M50d motor er niet om liegen mogen duidelijk zijn. Naast de vele pk’s (381 pk) maakt vooral de trekkracht (maximaal 740 Nm) de relatief zware auto zeer snel (5,3 sec. 0 naar 100 km/u). Het brandstofverbruik blijft binnen de perken met een gemiddeld verbruik van 7,7 liter diesel per 100 kilometer. De uitstoot is eveneens laag te noemen met slechts 199 g/km.

Met deze beresterke M50d motor krijgt de X6 een handling en balans waar BMW M om bekend staat. De BMW X6 M50d heeft nieuwe standaarden gezet binnen de Sports Activity Coupé klasse. Geen enkel ander merk heeft iets wat bij deze uit de kluiten gewassen Beier in  de buurt komt. De auto is zeer sportief, conceptueel in balans en is, bijna tegenstrijdig, zeer  efficiënt.

In de prakijk

BMW xDrive maakt gebruik van een elektronisch gestuurde meervoudige platenkoppeling om de kracht van de motor tussen de voor-en achterwielen variabel te distribueren. Afhankelijk van de situatie kan het systeem zelfstandig in milliseconden aandrijfkrachten verdelen tussen alle vier de wielen. Tijdens het rijden konden we merken dat het xDrive systeem heel mooi samenwerkt met de Dynamische Stabiliteitscontrole (DSC) tijdens veranderende rijsituaties. De mogelijkheid om ongewenste slip momenten in een vroeg stadium te elimineren werkt super en maakt  xDrive icm DSC een zeer intelligent all-wheel-drive systeem.

Dynamic Performance Control

In normale rijomstandigheden wordt de aandrijving natuurlijk voornamelijk gestuurd naar de achterwielen. De M-specifieke set-up van de BMW X6 M50d is er op gericht om deze dynamiek verder te versterken. Ook in scherp genomen bochten blijft een groter deel van de aandrijving naar de achteras gestuurd om zo de kans op onderstuur te beperken. Zodra de voorwielen van de X6 M50d heel veel druk opbouwen aan de buitenzijde van een bocht, gaan de elektronica van xDrive en DSC samenwerken en remmen het achterwiel aan de binnenzijde van de bocht, indien nodig, bij. Het verlies van versnelling wordt gecompenseerd door een toename van het motorvermogen. Door de tussenkomst van Dynamic Performance Control zal het motorvermogen van het binnenste achterwiel naar het buitenste achterwiel wordt verdeeld indien het systeem een dreigend onderstuur detecteert. Dynamic Performance Control bestrijdt ook overstuur in een vroeg stadium en onderneemt stappen om de auto te stabiliseren wanneer de bestuurder in een reflex zijn voet van het gaspedaal haalt. Hierdoor kan een nauwkeurige en gelijkmatige acceleratie uit bochten plaatsvinden.

 

Aerodynamisch geoptimaliseerde carrosserie

BMW M Performance auto’s op basis van BMW X-modellen zijn duidelijk onderscheidend in de aërodynamische vormgeving. Deze draagt passief bij aan de BMW M Perfomance prestaties. Om de toevoer van koellucht naar de motor te optimaliseren zijn de ruimtes die normaal voorbehouden zijn voor de mistlampen nu gebruikt als riante luchtinlaten. De dunne horizontale balken in de kleur Shadow Ferric Grey metallic accentueren deze luchtinlaten. Speciale lucht-channeling flappen zijn geplaatst aan de onderkant van de luchtinlaten om zo de auto te laten profiteren van een betere aerodynamische balans bij hoge snelheden.

Verder valt de BMW X6 M50d op door het gebruik van titanium-gekleurde verticale spijlen in de BMW nieren, buitenspiegels in Iron Grey Metallic, een M badge op de achterklep en instaplijsten, en BMW hoogglans Shadow Line afwerking voor de raamomlijsting en spiegeldriekhoeken. De BMW X6 M50d is standaard uitgerust met 20-inch M lichtmetalen wielen in dubbelspaaks design. Ook leverbaar zijn speciale extra brede 20-inch M lichtmetalen wielen in Ferric Grey metallic welke exclusief zijn ontwikkeld voor BMW M Performance. De krachtige uitstraling van de BMW X6 M50d wordt verder onderstreept door een motorkap met een opvallende powerdome en een atletische achterzijde met fraai geïntegreerde uitlaatpijpen links en rechts.

Deze uitzonderlijke auto staat voor €116.000 bij de BMW dealer.

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14364

2 10201

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter