BMWblog.nl special: BMW K2

BMWblog.nl special: BMW K2

In deze special gaan we in op een bijzondere ‘one-off’ van de Duitse carrosserie bouwer Karmann: de BMW K2 compact uit 1998.

De inmiddels failliete Duitse firma Karmann verzorgde voor veel autofabrikanten de productie van cabrio’s en cabrio daken maar legde zich ook toe op eigen concept cars. De BMW K2 compact geniet heel weinig bekendheid maar mag gerekend worden tot één van de meest extreme concepts die Karmann gemaakt heeft.

Een kenner ziet meteen dat de K2 weliswaar lijkt op een BMW e36 compact maar dat de basis voor deze auto een BMW e36 3-serie coupé is geweest. De voorschermen met coupé knipperlichten, de frameloze ramen en doorlopende stootstrips verwijzen direct naar een coupé en niet naar een compact. Als je goed kijkt zie je ook dat het dashboard afwijkt van een compact uit die tijd.

Omdat de achterkant wel sterk lijkt op een compact wordt deze K2 ook wel BMW Karmann K2 318ti compact genoemd. De auto is gepresenteerd in 1998 maar de ombouw betreft een pre-facelift 3-serie (van vóór 1997) met de bekende 1.9 liter 4 cilinder 16v motor. let vooral op het fraai verwerkte derde remlicht dat over de volle breedte van de auto loopt. ook heeft de K2 enkele BMW M onderdelen zoals M3 spiegels en de BMW M3 Motorsport II wielset.

Het unieke aan deze concept car is natuurlijk de dak constructie. Het stalen dak en achteruit kan geheel in de kofferruimte verzonken worden. Hierdoor is de achterbank wel verloren gegaan. Ondanks slechts twee zitplaatsen was de K2 wel multi-functioneel. De kofferruimte was enorm, en een uitschuifbare laadplank doet denken aan een pick-up truck.

Karmann beoogde met de K2 een auto die zowel een Coupé, als een Targa, als een Cabrio, als een Pick-up kon zijn. Wij zien er ook een ‘fixed head coupé’ of ‘Shooting break’ in. Het is zeker jammer te noemen dat deze concept met zijn fraaie lijnen nooit in beperkte oplage geproduceerd is geweest.

We sluiten ter vergelijking af met een foto van de normale BMW e36 compact uit die tijd… een 323ti!

 

 

 

 

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10184

1 13565

2 COMMENTAAR

  1. Wat mij opvalt is dat het rechterportier een andere teint heeft. Alsof ie schade heeft opgelopen tijdens het ontwikkelen en dit portier is overgespoten..

  2. Erg leuk dit. In die tijd te vooruitstrevend maar nu met alle model diversificatie.. zou een dergelijk concept best kunnen.

Laat een reactie achter