DTM: Valencia is voor Augusto Farfus

DTM: Valencia is voor Augusto Farfus

1 1773

Niemand minder dan Augusto Farfus zorgde gisteren voor een verrassing op het circuit van Valencia. Hij reed de snelste tijd en mocht daarom voor het eerst in zijn DTM-carrière de race vanaf pole position starten. Na de BMW rijder kwamen echter gelijk vier Audi’s: Edoardo Mortara, Filipe Albuquerque, Adrien Tambay en Mike Rockenfeller startten op de plaatsen twee tot en met vijf.

Daarachter volgen Andy Priaulx (BMW), Timo Scheider en Mattias Ekström (beide Audi), Dirk Werner (BMW) en Miguel Molina (Audi). De Mercedes teams konden in Spanje niet meekomen tijdens de kwalificatie. Maar ook Bruno Spengler kwam niet verder dan de 12e positie en zijn directe concurrent Garry Paffet moest vanaf de 16e plek starten. Als deze beide heren niet verder naar voren komen in de race betekent datdat de beslissing in het kampioenschap pas valt tijdens de laatste race op de Hockenheimring. Farfus was zichtbaar gelukkig met zijn eerste pole in de DTM: “Ik had al vanaf mijn eerste ronde hier een goed gevoel. In het WTCC heb ik ook mijn eerste pole hier gehaald, en nu in de DTM weer. Als het morgen in de race droog is, dan heb ik alle vertrouwen op een goed resultaat”.

En dan de race op zondag. Het weer is prachtig in valencia dus geen natte baan. De eerste bocht is een snelle linksaf met een krappe hairpin die volgt. Komt het veld er volledig doorheen? Farfus is goed weg. Spengler wordt licht op het gras gedrukt door Molina maar hij houdt hem op de baan. Tomczek wordt buiten de baan gedrukt door een Mercedes. Paffet krijgt ook een duw waardoor hij laatste wordt. De hairpin gaat goed en Spengler heeft twee plaatsen goedgemaakt. Tomzcyk ligt er helaas uitgetikt en hij staat stil in de grindbak. Dit seizoen is niet voor Martin in de BMW M Performance Parts M3 DTM. Volgend jaar een nieuwe kans. Tussen Farfus en Andy Priaulx op de negende positie zitten alleen maar Audi’s. Dan volgen Spengler een Werner. Een opening waar weer genoeg aktie is te zien.

Wickens zet in de tweede ronde zijn Mercedes al in de banden door een lekke band. Dit levert wel een gele vlag op zodat de snelheid er een beetje uit is. Spengler is ondertussen aan priaulx voorbij is gegaan. Het is nu de taak van Andy om de achteropkomende Mercedesen tegen te houden. Bruno Spengler krijgt een drive through penalty omdat hij een valse start heeft gemaakt. Dit kost hem punten en misschien wel het kampioenschap. Hopen dat Paffet ook geen punten scoort. Hij gaat binnen in ronde 7 en moet op de pit limiter met 80 km/h door de pitstraat rijden. Hij komt terug op de 15e plek. De jumpstart was met het blote oog bijna niet te zien dus een behoorlijk harde straf. Het gaat waarschijnlijk om nanoseconden. Heeft de wedstrijdleiding een fout gemaakt?

Spengler zit Jamie Green op de hielen en probeert zijn ”fout”  goed te maken. Green zal er echter alles aan doen om de BMW achter zich te houden. Farfus is ontketent en zet opnieuw de snelste ronde op de klok. De pitwindow begint in de 12e ronde. Priaulx gaat gelijk naar binnen en ook Green gaat naar binnen. Hij maakt een snelle stop. Kan Bruno hem in de pits inhalen? Hij heeft nu even niemand voor zich zodat hij tijd goed kan maken. Daar gaat hij. In 2,6 seconden zitten er nieuwe wielen onder. Spengler komt voor Green op de baan. Die heeft hij vast te pakken. Nu de rest nog. Bij Farfus ging de stop niet vlekkeloos, maar hij heeft een beetje speelruimte en blijft virtueel nog eerste.

Green heeft ook een drive through straf gekregen. Bij het uitrijden van de pits gaat hij te ver buiten de baan en dat mag niet. Spengler ligt weer op plek 12 in de 18e ronde met voor hem Dirk Werner op de 11e positie. De wedstrijdleiding is behoorlijk streng want ook Ralf Schumacher krijgt een straf doordat hij buiten de baan komt bij het uitrijden van de pitstraat. Ekstrom komt al voor de tweede keer binnen. Een bijzondere strategie? Werner komt hierdoor een plekje hoger maar Spengler zit nog achter de Audi. Zij moeten echter nog naar binnen.

Rond de 22e ronde komen de meeste coureurs binnen voor de tweede stop. Ook Werner. Hij komt als 13e terug op de Spaanse baan. Paffet gaat ver buiten de baan. Hij heeft moeite om de Mercedes de baas te blijven doorde schade die hij in het begin van de race heeft opgelopen. gunstig voor Bruno Spengler. Het verschil in het kampioenschap tussen de twee is maar 11 punten. Spengler wil er alles aan doen om zijn achterstand zo klein mogelijk te maken voor de laatste race. In ronde 25 schiet Molina met z’n Audi van de baan en parkeert hem in het grind. Spengler rijdt ondertussen lang door. Molina geeft zijn plaats voor hem op en hij schuift dus naar voren. Farfus gaat naar binnen in de ronde 27 en weer duurt deze stop iets langer. Ze nemen de tijd om alles goed te doen. Hij ligt ver genoeg voor.

In ronde 28 geeft Gary Paffet het op. Vanaf positie 18 vindt hij het genoeg geweest en parkeert de Mercedes in de pits. Bruno moet zoveel mogelijk punten zien te scoren. Gaat het hem lukken om het gat te dichten? Hij ligt ondertussen al tiende omdat Scheider het ook opgeeft. Dus één punt heeft hij al te pakken. Priaulx en Werner hebben een goede race en rijden rond op positie zeven en acht. Ze zouden Spengler voorbij kunnen laten maar daarvoor moeten ze zeer opvallend van het gas. En Frey zit er ook nog tussen. Werner probeert Frey wel tegen te houden om Spengler een kans te geven dichterbij te komen. Mortara rijdt de snelste 31e ronde en komt dichterbij aan Farfus.

Spengler kruipt dichterbij aan Rahel Frey en Werner. Deze dame zit nu in de BMW sandwich met haar Audi. Alleen het plannetje mislukt. Frey gaat voorbij aan Werner doordat hij te wijd gaat. Deze laat Spengler snel ook voorbij komen. Het racen is begonnen tussen Bruno en Mw. Frey. Is de BMW sneller? Nu moet ook Priaulx op gaan passen. Ondertussen knalt Mortara van af positie twee van de baan. Extra puntje voor Bruno en nog meer lucht voor Augusto Farfus die een geweldige race rijdt in de Castrol EDGE BMW M3 DTM. Frey maakt het Spengler zeer moeilijk en Andy zit vol ontzag voor de Zwitserse in de binnenspiegel te kijken. Priaulx kan Frey tegenhouden  met een heel slim spelletje waardoor Spengler ze allebei voorbij kan. Ze raken elkaar en vallen bijna uit. Hopelijk heeft Priaulx geen schade en kan hij de race uitrijden. Dit geen hard tegen hard en of het helemaal fair was is een discussiepunt. Fijt is dat de BMW’s werken als een team en proberen samen het kampioenschap naar binnen te halen.

Nog vier ronden te gaan. Spengler ligt zesde met achter zich Andy Priaulx op de achtste positie. Frey zit er nog tussen. Werner ligt op de negende positie. Joey Hand heeft ondertussen een lastige race en vanaf de laatste positie houdt hij het in ronde 43 voor gezien. Augusto heeft de race helemaal naar zich toegetrokken en laat de Spaanse fans zien hoe het moet.

Nog één ronde te gaan. Augusto Farfus pakt zijn eerste zege in de DTM. Het is hem gegund. En ondanks de (onterechte) straf voor Bruno Spengler heeft hij het gat naar Gary Paffet een stuk kleiner gemaakt. De zesde plek is voor hem. Wel met een beetje hulp van zijn BMW collega’s. De achterstand op Paffet is nu nog maar drie punten. De laatste race wordt nog extreem spannend.

Bron: RTL7

 

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14323

2 10138

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter