Nieuwe BMW B48 staat klaar

Nieuwe BMW B48 staat klaar

2 5185

We zijn de laatste jaren gewend geraakt aan de BMW viercilinder turbomotoren. Met de N20B20 kwamen de Duitsers met een zuinig alternatief voor de traditionele zescilinder. Nu is het tijd voor een nieuwe versie. 

De N20B20 en zijn kleinere broertje N13B16 zijn ondertussen gemeengoed geworden over bijna de hele reeks van BMW. De N20 heeft zelfs in 2012 en 2013 de Engine of the Year Award in de wacht gesleept. Toch is het volgens BMW alweer tijd voor een opvolger. Stilstand is achteruitgang in deze tijd van CO2 uitstoot. In 2014 komt een nieuwe generatie viercilinders. De B48. Een twee liter viercilinder turbo motor die nog efficiënter met de brandstof om moet gaan springen.

bmw-b38-3-

Op papier lijkt er niet zoveel veranderd: 2,0 liter viercilinder,  TwinScroll turbo, Valvetronic en dubbel Vanos kennen we allemaal. Toch is deze nieuwe motor sterk gebaseerd op de 1,5 liter driecilinder, de B38. vele componenten worden gedeeld zodat de productiekosten omlaag kunnen. Deze nieuwe B48 is, net als de B38, geschikt voor inbouw in lengte- en dwarsrichting. Doordat de driecilinder al vermogens gaat leveren tot 220 pk (BMW i8) is er ook nog een viercilinder nodig om de hogere zescilindervermogens te overtreffen. Het maximale vermogen van de B48 zal rond de 300 pk liggen met een koppel van ongeveer 300 Nm. En dat terwijl hij efficiënter zal zijn dan de uitgaande N20B20.

Het zal nog tot ongeveer 2020 duren voordat alle N20 en N13 motoren verdwenen zijn uit het gamma van BMW.

Bron: bimmertoday.de

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10138

2 COMMENTAAR

  1. Prima nieuwere en sterkere motoren maar wanneer komt er eigenlijk een nieuwe 6 cilinder?

  2. @Martijn,onder welke steen leef jij ….zescilinders zijn zoo vorige eeuw, nadat BMW met de i8 de nieuwe triturbo driecilinder introduceert gaat het hele gamma sneller om dan je denkt….Een atmosfeer met meer dan 400ppm Co2 een wereldbevolking die van 6 miljard naar 8 miljard groeit in de toekomst, en een rap stijgen van de brandstof en voedselprijzen zullen ons doen beseffen dat de dagen van verspilling en welvarende zescilinders geteld zijn, en gelukkig is BMW heel goed in het interpreteren van toekomststudies om daar hun beleid op af te stemmen.De toekomstige emissie voorschriften zullen ervoor zorgen dat de wereld sneller verandert dan de laatste honderd jaar het geval was…..

Laat een reactie achter