Norbert Reithofer spreekt zich uit tegen EU eisen

Norbert Reithofer spreekt zich uit tegen EU eisen

0 1591

Op de algemene aandeelhoudersvergadering van BMW op dinsdag 14 mei heeft topman Reithofer zich verzet tegen de nieuwste CO2-eisen van Europa. Hij sprak van politiek whisful thinking, dat niets te maken zou hebben met een technische analyse of haalbaarheid. Maar BMW gaat wel zijn innovatiecentrum FIZ drastisch uitbreiden met tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen.

Onredelijke eisen EU

Dat meldt Automobilwoche. Reithofer wil ‘betrouwbare basisvoorwaarden’ en de laatste eisen van 68 tot 78 gram per kilometer voor 2050 zouden dat niet zijn. De BMW-chef verzet zich tegen deze eisen van de EU. Hij sprak zich tegenover de aandeelhouders ook heel duidelijk uit voor elektromobiliteit om aan de wereldwijde emissie-eisen te kunnen voldoen. In Europa geldt nu een vlootgemiddelde van 95 gram per kilometer voor 2020. “Om dit doel te bereiken moeten we miljarden investeren, vooral de Duitse autofabrikanten.” De topman uit München wil betrouwbare basisvoorwaarden van de politiek. “Maar nu komt Europa alweer met een nieuwe eis, namelijk die van 68 tot 78 gram in 2050. Dat is een politiek ´wunchkonzert´. De EU moet weten wat ze wil. Zij stimuleert alternatieve aandrijvingen maar beloont de autofabrikanten (die zulke aandrijvingen op de markt brengen, red) maar met de wegingsfactor 1,5 terwijl in China de factor 5 geldt en in Amerika factor 2.  Het is een verkeerde wereld.” Volgens Reithofer zijn de eisen voor het productieland Duitsland en voor Europa niet haalbaar en contraproductief. Europa bevindt zich op dit moment niet in een sterke positie om de extra lasten ten opzichte van de concurrentie te kunnen dragen, zo redeneert hij.

norbert-reithofer

FIZ wordt uitgebreid

BMW heeft voor 2013 elf nieuwe modellen gepland en tot eind 2014 moeten er in totaal 25 nieuwe auto´s op de markt komen, waarvan er tien geen voorganger hebben.  BMW heeft plannen met de uitbouw van het Forschungs- und Innovationszentrums (FIZ). Men heeft het masterplan “FIZ Future 2050” in het leven geroepen. De oppervklakte zal met tachtig procent toenemen tot achthonderdduizend vierkante meter en in totaal zullen er tussen de tien- en vijftienduizend nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. Nu werken ongeveer twintigduizend medewerkers van BMW bij FIZ, plus nog eens tienduizend medewerkers van toeleveranciers.

Bron: Automobilwoche.de

VERGELIJKBARE ARTIKELS

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter