Rijtest: BMW 120d Urban Line (video)

Rijtest: BMW 120d Urban Line (video)

BMWblog.nl heeft vorige maand uitgebreid kennis gemaakt met de nieuwe BMW 1 Serie. Wij hebben gereden met de krachtigste uitvoering: de 120 diesel Urban Line in de fraaie kleur Tiefsee Blau.  Bekijk direct onderstaande video of lees verder voor het uitgebreide verslag.

De nieuwe BMW 1 Serie verandert alles..

Als we de introductie campagne van BMW mogen geloven dan gaat de nieuwe 1 Serie veel positieve veranderingen teweeg brengen. Na een dag rijden met de 120d kunnen we genoemde slogan zeker onderschrijven maar zien we (gelukkig) ook veel eigenschappen van de eerste generatie terug. De veranderingen zijn goed zichtbaar aan de buitenkant. De nieuwe 1 Serie is een stuk gegroeid ten opzichte van het voorgaande model en heeft naast een grotere wielbasis ook iets grotere overhangen gekregen. Opvallend zijn de grote koplampen die  schuin omhoog naar de nieren (grill) lopen. Het geeft de nieuwe 1 Serie een krachtig en uniek front waarbij de typische BMW stijlkenmerken duidelijk zichtbaar zijn.

Instappen, starten en genieten!

Als je de nieuwe 1 Serie ziet staan krijg je meteen zin om een stuk  te gaan rijden. Je wilt zo snel mogelijk instappen en de motor starten. Dat kan met Keyless Start. Je gaat zitten en kunt direct op de startknop drukken zonder je te bekommeren over de sleutel. Keyless Go is ook mogelijk, dan hoef je zelfs niet meer stil te staan bij het ontgrendelen en vergrendelen van de auto. Die regelt dat dan zelf. Nadat we de stoel hebben ingesteld en het stuur in de juiste positie (lekker dichtbij) hebben gezet, starten we de motor van onze 120d en gaat de automaat in Drive. Al na een paar kilometer rijden weten we een stuk meer over dit nieuwe model. Ten eerste is het, ondanks de grotere maten, nog steeds een echte 1 Serie: compact, uitstekende zitpositie en lekker direct reagerend op gas en stuur. Ten tweede is de auto in zijn geheel naar een hoger niveau gebracht. Niet alleen de gebruikte materialen zijn meer premium, ook de verbeterde geluidsisolatie, de toegepaste technologieën, en state-of-the-art aandrijflijn met  8-traps automaat zijn uniek in deze klasse. Het is duidelijk dat de kwaliteitsbeleving een belangrijke factor was tijdens de ontwikkeling van deze auto.

Rijcomfort

De vorige generatie 1 Serie staat bekend om uitmuntende rijeigenschappen. De standaard sDrive achterwielaandrijving in combinatie met een compacte koets en potente motoren zorgen voor puur rijplezier. De sportieve eigenschappen van de 1 Serie zijn ook terug te vinden in het onderstel. Waar de vorige generatie standaard vrij hard gedempt was, heeft BMW bij deze nieuwste generatie het onderstel iets comfortabeler afgesteld. Het verschil is klein want de 1 Serie is nog steeds stevig geveerd maar er is meer balans en comfort ingebouwd. Wij vinden dat BMW met dit onderstel een perfect compromis biedt tussen comfort en sportiviteit. Vooral op lange ritten is het comfort een meerwaarde. De koets reageert minder heftig op korte oneffenheden op het wegdek en filtert onregelmatigheden netjes weg.  Voor de liefhebbers levert BMW het M- Technik sportonderstel waarbij de koets een centimeter wordt verlaagd en een (nog) dynamischer rijstijl mogelijk is. Een adaptief sportonderstel is ook leverbaar (2012).

Driving Experience Control

De nieuwe 1 serie heeft standaard een variabel rijmodus systeem. Driving Experience Control heeft 3 standen. Comfort, Sport en ECO PRO. In de Sport modus reageert de auto wat alerter, de bak schakelt sneller en ook de gasrespons is feller ten opzichte van de Comfort modus. ECO PRO biedt de mogelijkheid om extra (tot wel 20%) te besparen op brandstof. Middels een soort spel wordt je continu uitgedaagd om zo zuinig mogelijk te rijden. Je krijgt onderweg tips om beter te anticiperen op het verkeer en zorgvuldiger met het gaspedaal om te gaan. Daarnaast werken elektrische systemen zoals de airconditioning niet voluit maar past de auto zich zoveel mogelijk aan om energie te besparen. Het gekke is dat wij in het begin dachten dat dit een wat slome manier van rijden zou worden. Het tegendeel bleek het geval: het maakt je rijstijl vloeiender en meer relaxt terwijl je net zo snel op je bestemming aankomt als normaal. ECO PRO laat middels de boordcomputer zien wanneer je binnen de ideale waarden anticipeert. Als extra motivatie ervaren wij dat de besparing als bonus actieradius wordt weergegeven in het control display.

TwinPower Turbo motoren

Naast het nieuwe design zijn er ook nieuwe motoren. Deze 2.0 Ltr diesel is een juweeltje. Niet alleen klinkt hij goed, hij heeft vermogen in overvloed en het forse koppel is mooi verdeeld over een breed toerengebied. Wat opvalt bij deze nieuwe generatie viercilinder motoren is dat ze allemaal voorzien zijn van turbo technologie. Mede hierdoor zijn alle benzine en diesel varianten voorzien van een A of B energielabel. Toen BMW een aantal jaren geleden pionierde met EfficientDynamics was het de bedoeling om voorop te lopen met de ontwikkeling van schonere, efficiëntere, motoren zonder hierbij in te boeten op rijplezier. Met EfficientDynamics daalde het verbruik met ruim 10% terwijl het vermogen van de motoren met zo’n 10% toenam. In de loop der jaren heeft BMW deze dalende en stijgende lijnen weten vast te houden.  Onze BMW 120d levert nu 184 pk / 380Nm en verbruikt gemiddeld 4.4 l/100 km (automaat). De vorige generatie 120d leverde bij introductie 163 pk / 340 Nm en had een gemiddeld verbruik van 6.6 l/100 km (automaat) of 5.7 l/100 km (handgeschakeld). Een hele vooruitgang dus. Zeker als je bedenkt dat de huidige 1 Serie (slechts) 15 Kg zwaarder is geworden (1340 Kg) ten opzichte van zijn voorganger.

Transmissie

Onze 120d is uitgerust met de nieuwe 8-traps automatische sporttransmissie Steptronic. Uniek in deze klasse en uitgevoerd met een volledig elektrische overbrenging en adaptieve transmissie regeling (AGS). De bak schakelt vlot en soepel door de versnellingen. Echter, dat merk je vrijwel niet. De trappen tussen de versnellingen zijn kort, maar de overgangen snel en vloeiend. We hadden soms het gevoel met een automatisch variabele transmissie onderweg te zijn. De toegevoegde waarde van een sporttransmissie zit hem in de schakelpaddles achter het sportstuur waarmee je naar hartelust kan ‘flipperen’. Daarnaast krijg je een sportievere schakelkarakteristiek ten opzichte van de standaard 8-traps automaat. Die sportievere schakelkarakteristiek maakt ook mogelijk dat de standaard aanwezige ‘Driving Experience Control’ een 4e rijmodus krijgt toebedeeld: Sport+. Naast de ECO PRO, Comfort en Sport standen, laat Sport+ de automaatbak langer in de versnellingen doortrekken en gaat het op of terugschakelen wat agressiever. In Sport+ staat alles op scherp én dat merk je! Echt genieten deze nieuwe 120d in combinatie met de 8-traps automatische sporttransmissie Steptronic. Op dit moment levert BMW de 120d alleen als automaat. Wij verwachten echter dat de auto ook handgeschakeld leverbaar zal worden (2012).

.

ConnectedDrive

Ook hier hebben we al het een en ander over geschreven en we konden het nu in real-life ondervinden. Dit systeem kun je zien als de boardcomputer 2.0. BMW ConnectedDrive concentreert zich op drie onderdelen: Comfort aan boord, Informatie en Entertainment, en Veiligheid. Een paar interessante zaken sprongen uit het oog. Je kunt nu bellen met de BMW Service lijn om vragen te stellen over je reis. Wil je bijvoorbeeld een tussenstop maken bij een restaurant? Je belt via ConnectedDrive en krijgt een operator aan de lijn. Deze zal je helpen door een restaurant naar jouw smaak te lokaliseren en dit vervolgens in je eigen navigatiesysteem te programmeren! Erg fraai. Wat ons ook erg goed beviel was het Speed Limit Info systeem dat verkeersborden herkent. Een erg handige functie waar we veel gebruik van hebben gemaakt. Vaak wil je  tijdens het rijden even een bevestiging hebben van de maximaal toegestaan snelheid. Het is dan fijn als de auto je dit kan vertellen. Het systeem werkt zelfs zo goed, dat het ook de matrixborden met teksten kan herkennen. Wat ook opviel was de perfecte koppeling tussen iPhone en ConnectedDrive. Je kunt via de iDrive controller door je Apps heen bladeren en zelfs facebook of twitterberichten op je infodisplay tonen.  Met BMW Online kun je tegen een gering bedrag per maand (Beperkt) internetten in de auto. Natuurlijk moet de auto dan wel stilstaan.

Urban Line uitvoering

Wij reden met de 120d in Urban Line uitvoering. Deze ‘line’ is standaard opgenomen in de prijslijst en bestaat uit specifieke exterieur en interieur onderdelen. onze Urban Line was voorzien van fraaie 16″ Urban Line velgen, bumpers met witte inserts en een grille met verchroomde spijlen die aan de zijkant van iedere spijl in wit zijn uitgevoerd. Erg chique. Binnenin vielen de acrylglas witte interieurlijsten op evenals de donker chromen accenten rondom airconditioning en radio. De witte accenten die kenmerkend zijn voor deze line zie je trouwens ook terug op de autosleutel.

Het interieur

Het interieur is sterk veranderd ten opzichte van de vorige generatie. Het dashboard staat weer iets naar de bestuurder gekanteld en heeft een fraai hoge resolutie Control Display met iDrive aansturing. Opvallend is dat het dashboard niet doorloopt in de middentunnel maar er een beetje boven ‘zweeft’. Dit geeft een ruimtelijke uitstraling terwijl de bediening voor airconditioning en radio goed onder handbereik blijven. Voorin heb je een stuk meer been en hoofdruimte. Ook is de auto wat breder geworden waardoor je niet meer snel met je arm tegen de deur aan zit. Achterin vallen de verbeterde instap en zo’n 2 tot 3 cm meer beenruimte op.

Conclusie

De 1 Serie is niet alleen verbeterd, maar heeft ook alle goede eigenschappen van de vorige generatie behouden. Het rijden is geweldig en geeft erg veel plezier. De technologische vooruitgang is indrukwekkend te noemen. Op het gebied van ConnectedDrive, EfficientDynamics en Driving Experience Control hebben de directe concurrenten geen goed antwoord.  Wij denken dat BMW met de nieuwe 1 Serie de komende jaren heel goede zaken zal doen. Het is des te opmerkelijke dat er nog steeds geen achterwielaangedreven concurrenten in deze klasse zijn.

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10138

2 16992

6 COMMENTAAR

  1. Leuke test,maar had liever de 118d getest gezien. Deze valt buiten mijn leasebudget.(jammer genoeg)

  2. Mooie wagen, eigenlijk zouden ze de 204 PK sterke 123d moeten gaan leveren maar die zal wel over de 40K heen schieten op de NL markt…

Laat een reactie achter