DTM 2014 is begonnen: BMW goed op weg

DTM 2014 is begonnen: BMW goed op weg

0 6443

Het DTM seizoen 2014 gaat volgens traditie van start op de Hockenheimring. De kwalificatie verliep zeer voorspoedig voor BMW met drie auto´s in de top vier. Er was echter één iemand sneller. Audi rijder Tambay pakte de pole met 0.147 seconden. 

Toch is de uitgangspositie voor vandaag zeer goed te noemen. Marco Wittmann in de MTEK-BMW M4 DTM staat dus tweede op de startgrid. Voormalig kampioen Bruno Spengler toonde de snelheid van de nieuwe M4 met de derde tijd, voor de verrassend sterke debutant Antonio Felix da Costa. Het Red Bull-talent imponeerde met de vierde tijd in het competitieve veld en was daarmee de derde BMW in de top-4. Mattias Ekstrom, Miguel Molina en Edoardo Mortara maakten voor Audi de top-7 vol. De regerend kampioen Mike Rockenfeller stelde teleur met de elfde plaats. De grootste teleurstelling kwam echter op naam van Mercedes. Het merk met de ster kwam totaal niet mee met de rest van het veld.  

De startP90149041

Bij de start van de eerste wedstrijd heeft Spengler een superstart en gaat gelijk naar plek twee. Maar niet voor lang want Wittmann pakt z’n plekje snel weer terug. In het middenveld is het drukken geblazen. Vele auto’s komen net even buiten de baan. De Audi van Jamie Green heeft schade opgelopen en houdt het veld achter hem op. Tambay en Wittmann lopen in de tweede ronde al flink uit op de rest omdat Bruno moet verdedigen wat tijd kost. Hij is intussen ook al ingehaald door de Audi van Scheider. Wittmann gaat Tambay voorbij met een mooie actie. BMW leidt de wedstrijd op dit moment.

Felix da Costa ligt keurig derde en Timo Glock vierde. Spengler is teruggezakt naar de zevende positie. Tot nu toe doet de nieuwe BMW M4 DTM het goed. Bruno heeft wel een probleempje hij is weer een positie gezakt. Ekstöm is hem voorbij gegaan. Wittmann trekt een klein gaatje naaar Tambay. Laten we hopen dat hij de boel wel heel houdt. Felix da Costa doet het boven verwachting goed voor zijn debuut in de DTM. Tomczyk is in gevecht met Vietoris. Het gaat spiegel aan spiegel door de bochten. Maar hij blijft ervoor. 

P90149050

We zitten ondertussen in de tiende ronde van de 42. Er is een wijziging in het bandenreglement dat nu zegt dat er maar één keer gewisseld mag worden en dat de banden minimaal 50% van de wedstrijd mee moeten gaan. Dit houdt ook in dat het tactische spel een stukje minder belangrijk is geworden. Spengler is met zijn BMW Bank M4 DTM teruggezakt naar de tiende plek. Dat moet toch beter kunnen.

Wittmann rijdt op de zachte banden. Daardoor is hij zo snel op dit moment. Hij moet echter ook nog een hele afstand op de harde banden. De concurrentie gaat straks naar zacht en zal dan weer tijd goed gaan maken. Dan moet Marco dus echt gaan opletten om vooraan te blijven rijden. Ook Bruno rijdt op dit moment nog op harde banden, dus die gaat in het tweede deel van de race ongetwijfeld weer tijd goedmaken.

Felix da Costa is ondertussen in een hevig gevecht beland met Timo Scheider. Hij moet alle zeilen bijzetten om hem voor te blijven. Dat lukt hem uiteindelijk niet. Om de boel heel te houden kiest hij eieren voor z’n geld en moet hij Scheider met de Audi erlangs laten gaan. Timo Glock is de eerste die in ronde 19 gaat voor de bandenwissel. Felix da Costa gaat één ronde later. En ook de leider in de wedstrijd Marco Wittmann gaat voor de harde banden.  Timo Glock heeft Felix da Costa ingehaald met de pitstop. Dat hebben ze goed gedaan bij het team. Ze komen als vierde en vijfde terug op de baan. De helft van de race zit erop. P90149161

Unsafe release

Wittmann behoudt de leiding, maar hij heeft zoals gezegd nu de langzamere harde band op de M4 zitten. Er komen ondertussen steeds meer mensen naar binnen. Ook Bruno en Augusto komen tegelijk in de pits. En dan pech voor de Belg Maxime Martin! Het linker voorwiel van zijn BMW laat los bij het wegrijden van de stop. Hierbij kan een Mercedes hem nog net ontwijken. Het team drukt de auto snel terug en monteert het wiel goed. Hij krijgt hier zelfs een straf voor vanwege een unsafe release. Het team had hem niet weg mogen laten rijden.

P90149043

Ronde 25. BMW ligt 1, 3 en 4. Dat is een mooi begin van het seizoen, maar de race is nog lang. Er kan nog zoveel gebeuren. Mortara is op jacht vanaf de vijfde plek op de BMW’s. En vergeet Scheider op de tweede positie niet. Die wil graag de eerste race winnen en zal ook de nodige risico’s nemen. Spengler is in een hevig gevecht. Molina wordt in één bocht ingehaald door Tomczyk en Farfus. Dit laat zien dat Mercedes echt problemen heeft met de auto. Bruno nu tiende, Farfus 11e en Tomzcyk 12e. Hand ligt 14e en door de pech en de straf ligt Martin 21e. Jammer voor onze Belgische vriend. We hadden hem een beter debuut in de DTM gegund. Nog 12 ronden te gaan.

Domme fout

Tambay heeft nu een achterstand van 8,8 seconden op de leidende BMW M4 DTM. Als Wittmann beheerst blijft rijden moet hij deze wedstrijd kunnen winnen. Dat zou een mooie opsteker zijn voor de rest van het seizoen voor BMW. Mortara zet de Audi aan de kant door een lekke band. Audi heeft in de hele aanloop van dit seizoen al veel problemen met de banden. Tambay en Wittmann zijn ineens een stuk langzamer geworden. Geven de harde banden het op na een aantal rondjes?  Ze verliezen meer dan een seconde per ronde. Daarna een flinke fout van Felix da Costa. Hij wil inhalen onder een gele vlag, wat dus niet mag maar daarbij ramt hij ook nog eens een Mercedes in de flank. Hierdoor beschadigt hij zijn BMW en krijgt hij daaroverheen ook nog een drive through straf. Een domme fout van de Portugees.

Ekström gaat voorbij aan Timo Glock. Die gaat als een speer met de Audi en maakt veel tijd goed. Dat wordt dus oppassen voor de Audi rijder. Die ligt nu derde en is op jacht naar Tambay. Hij zit hem al snel op de achterbumper. Als Tambay dit gevecht verliest zal Ekström ook heel snel bij Wittmann zijn. Hij gaat inderdaad snel voorbij aan Tambay, maar hij raakt hem bij deze actie wel. Hierdoor verliest hij een deel van zijn voorbumper. Doordat de earodynamica nu is aangetast denkt hij dat hij een lekke band heeft maar dat is niet zo. Toch vibreert de auto nu behoorlijk. Onder deze omstandigheden moet hij dus op jacht naar de leider.

Nog twee ronden. Wittmann ligt nog 12 seconden voor. Dat is niet in te halen. Marco Wittmann haalt de eerste overwinning voor BMW Motorsport binnen dit seizoen! En de rest? Timo Glock  wordt vijfde, Bruno Spengler wordt zesde, Martin Tomzcyk pakt plek zeven en Augusto Farfus de achtste. Zelfs Joey Hand wordt nog tiende. Heel goed gedaan allemaal. Jammer dat Felix da Costa die fout heeft gemaakt anders had het rijtje er nog mooier uitgezien. De BMW M4 DTM heeft zich bewezen dat hij zeker competatief is tegenover de Audi’s en de Mercedesen.

Bron: ARD

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14323

3 2369

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter