DTM Hongaroring: BMW domineert

DTM Hongaroring: BMW domineert

0 2107

Marco Wittmann pakte gisteren op de Hungaroring een verdiende poleposition, want hij bleek in alle drie de kwalificatiedelen de snelste in zijn BMW van Team RMG. Kan hij dit succes in de race vertalen naar een overwinning? Maxime Martin, de teammaat van Wittmann, zette eveneens een sterke prestatie neer en vertrekt vanaf de vierde startplaats. 

Maar ook Timo Glock zette de BMW op een hele mooie tweede startplek tijdens de kwalificaties. António Félix da Costa zette zijn BMW Team MTEK BMW M4 DTM op de vijfde plek met achter zich Augusto Farfus. Dus BMW heeft een goede uitgangspositie in Budapest. 

Bij de opwarmronde hebben Bruno Spengler en Maxime Martin wat moeite om weg te komen. Maar bij de start heeft Spengler een mooie start en ook António Félix da Costa maakt twee plaatsen goed. Marco Wittmann behoudt z’n eerste plek. De top drie bestaat nu uit BMW’s. Spengler vijfde met daartussen Molina in de Audi. Tomczyk is in gevecht met het benodigde duwwerk en ook Hand heeft het moeilijk. Maxime Martin is wat plaatsen verloren en ligt na twee ronden zevende. Tomczyk is in een hard duel met DiResta. De spiegels blijven nog net aan de auto maar de sponsorbestickering van beide auto’s heeft het moeilijk. Spengler wordt op het rechte stuk met hulp van het DRS door Scheider ingehaald. Na acht ronden leidt Wittmann nog steeds in de BMW M4 DTM. 

P90152138

Bandenkeuze

Timo Glock is op dit moment net buiten het DRS luik gekomen, waardoor hij de klapvleugel niet meer mag gebruiken om Wittmann bij te houden. Het scheelt gelijk een halve seconde per ronde. Hierdoor heeft da Costa weer de kans om dichter bij Timo te komen. Spengler wordt regelmatig ingehaald maar dat ligt aan zijn bandenkeuze. Hij is de enige die op de harde banden gestart terwijl de rest op zacht staat. De tijd die hij nu verliest hoopt hij later met de zachte compound weer goed te kunnen maken. De zachte banden zijn rond de drie seconden sneller dan de harde. Timo Scheider zet de Audi aan de kant op een vreemde plek met een linker achter schade. Er is een kans op een Safety Car. Dit zou mooi zijn voor Bruno Spengler omdat dan zijn achterstand als sneeuw voor de zon zal verdwijnen. Maar helaas blijft de Safety Car vooralsnog op de plek staan. Molina gaat met behulp van DRS aan António Félix da Costa en gaat naar plek drie op jacht naar Glock. 

Pitstop strategie

Timo voelt de druk en is even buiten de baan gekomen, waardoor hij twee seconden verloren is ten opzichte van Marco Wittmann, die helemaal geen DRS nodig heeft. Hij vliegt over het circuit op weg naar zijn overwinning. Mortara gaat eveneens voorbij aan da Costa. Hierdoor valt de BMW terug naar de vijfde positie. In ronde 16 beginnen de pitstops en de BMW van Hand krijgt als eerste vers rubber. En ook Farfus krijgt banden maar daar gaat iets helemaal mis. Het verkeerde setje staat klaar en de goede moeten heel snel nog gehaald worden. Dit kost teveel tijd. Er blijkt echter wel een probleem te zijn met de zachte banden op de BMW’s. Die moeten eerder gewisseld worden dan die van Audi, die daarbij dus een voordeel hebben. In een gevecht met Molina maakt Timo een foutje waardoor hij te laat remt en de Audi hem voorbij gaat. Wittmann naar binnen in ronde 19, Molina ook samen met Glock. Na het uitrijden blijft de volgorde hetzelfde. 

P90152130

Mortara zit echter vlak achter Glock die een achteras heeft die een beetje een eigen leven leidt. De Audi zit echt op de achterpumper van de Deutsche Post BMW M4 DTM. Spengler rijdt intussen nog steeds op de harde banden. in ronde 21 vindt hij het genoeg en komt binnen. Spengler heeft een hele korte stop van 2,8 seconden. Hij komt als 12e weer op de baan met 52 seconden achterstand op Wittmann. Hij moet nu veel tijd goed maken op de zachte set. Glock wordt met bruut geweld ingehaald door Mortara. De wedstrijdleiding is het er ook niet niet mee eens en de Audi rijder moet de plek teruggeven. Spengler is aan het pushen bij DiResta en gaat er aan voorbij. 

Net over de helft van de race pakken zich donkere wolken boven het circuit. Als het gaat regenen kan Spengler het verder wel vergeten. Dan zal iedereen op regenbanden gaan rijden en zijn de kansen voor hem voorbij om sneller te zijn. Het begint harder te waaien. De regenbanden worden al in de bandenwarmers klaargelegd en in ronde 26 begint het daadwerkelijk te druppelen. Hoe lang blijven de mannen doorrijden? Mortara kan intussen niet wegkomen bij Glock. De BMW zit op de hielen van de Audi en drukt de nieren bijna in de diffusor. Vlak daarachter zit António Mortara krijgt een waarschuwing voor het afsnijden van de bocht. Als hij dit vaker doet krijgt hij een straf waarbij hij een ronde twee seconden langzamer moet gaan rijden.

P90152140

Inhaalslag Bruno Spengler

Molina komt dichterbij aan Marco Wittmann. Dus de BMW rijder zet nog een tandje bij. Farfus geeft het op in ronde 32. Wat er aan de hand is weten we op dat moment nog niet, maar het was duidelijk dat de vice wereldkampioen niet snel was op de baan. En toch heeft Mortara een straf te pakken. Twee seconden inhouden. Kan Glock er voorbij? Hij raakt Mortara maar komt er niet voorbij. Spengler ligt ondertussen op de zevende plek. Achter da Costa zit Rockenfeller. Da Costa is sneller dan Glock en die laatste krijgt te horen om Anthonio voorbij t elaten om Rockenfeller geen kans te geven om ze beide in te halen. En Spengler zit alweer vlak achter Rockenfeller. Hij zil er voorbij maar Rockenfeller laat dat natuurlijk niet zomaar gebeuren. Hij zit ernaast en hij pakt hem. Zesde positie voor Bruno met nog vier ronden te gaan. En ook da Costa kan Bruno niet achter zich houden. Vijfde plek. En ook Glock wordt het slachtoffer van Spengler in de matzwarte BMW Bank BMW M4 DTM.

En ook Montara is snel het haasje. Bruno op het podium. BMW wint met Marco Wittmann, met Molina als keurige tweede. Glock wordt nog even ingehaald door Tambay. Derde wordt dus Bruno Spengler die een hele knappe race heeft gereden. Glock tikt nog even een Audi in de rondte waarbij hij de auto beschadigd en uiteindelijk niet finisht. Hij rijdt erg agressief deze wedstrijd en dat is blijkbaar niet de manier waarop je het moet doen. Marco heeft een topprestatie geleverd voor BMW in z’n tweede seizoen. Hij staat er goed voor na drie wedstrijden.

P90152126

Bron: ARD

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14322

3 2369

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter