Rijtest: BMW 320d EDE EfficientDynamics Edition (video)

Rijtest: BMW 320d EDE EfficientDynamics Edition (video)

Vandaag staat hij in de showroom: de gloednieuwe BMW 3 Serie (F30). Wij reden deze week al even met de 6e generatie ‘Freude am Fahren’ en maakten een korte rij-impressie.

Als je de nieuwe 3 Serie in het echt bekijkt dan zie je dat de typische BMW lijnvoering verder is geëvolueerd. Direct herkenbaar zijn de korte overhangen, lange motorkap en een grote wielbasis. Het ontwerp is ingetogen sportief. Vooral het lage front met de BMW grill en aansluitende koplampen springen in het oog. De motorkap loopt vooraan relatief stijl omhoog wat voor een krachtig voorkomen zorgt. Door de dubbele zijlijn ademt het ontwerp dynamiek en snelheid uit. Kortom: het design is esthetisch gezien mooi in verhouding en erg herkenbaar als 3 Serie.

320d EDE

Wederom beter?

De introductie van een nieuwe generatie BMW 3 Serie is altijd een spannend moment. De 3 Serie is al sinds jaar-en-dag de benchmark in zijn klasse. Het is tevens de best verkochte sports sedan op de markt. Veel 3 Serie rijders vragen zich dan ook af of de nieuwe generatie 3 Serie (F30) weer minimaal net zo goed zal zijn als zijn voorganger. Dit is dan ook meteen de belangrijkste vraag: rijdt de F30 nóg beter dan de E90 generatie die tussen 2004 en 2011 op de markt was? Na een middagje sturen in de nieuwe 3 Serie kunnen we daar een helder antwoord op geven: de nieuwe ‘dreier’ heeft de lat wederom hoger weten te leggen. Niet alleen de rijdynamiek is er op vooruit gegaan, ook de interieurruimte en het comfort zijn naar een hoger niveau getild. De rijdynamiek –het stuurgevoel, de wagenbalans en prestaties– lag natuurlijk al op een heel hoog niveau. BMW heeft met deze zesde generatie vooral de rijbeleving gefinetuned. Dat kun je goed merken aan het onderstel dat nog steeds sportief is afgeveerd maar tegelijkertijd voldoende vergeeflijk is wanneer je over een slecht wegdek rijdt. De langere wielbasis zorgt voor meer rijcomfort terwijl je nog steeds het directe stuurgevoel ervaart. Wij vinden dat het onderstel veel feedback geeft. Je voelt goed wat er onder de voorwielen en de achterwielen gebeurt en dat is erg prettig.

BMW 320d EDE 2012

Ruimer en comfortabeler

Zoals gezegd is de nieuwe 3 Serie ruimer geworden. De auto is sowieso langer dan zijn voorganger en meet nu 4.62,4 m bij een wielbasis van 2.81 m. Binnenin merk je dat de auto zowel vóór- als achterin ruimer is. De achterpassagiers hebben een paar centimeter extra been- en hoofdruimte. De voorstoelen hebben bovendien uitsparingen voor de knieën. Het interieur is stil en door middel van de verschillende ‘lines’ persoonlijk aan te kleden. Het dashboard staat iets naar de bestuurder gekanteld en heeft standaard een 6,5″ Control display met iDrive.

BMW 320d Sportline interior

BMW 320d EfficientDynamics Edition

De BMW 320d EffcientDynamics Edition (EDE) is niet hetzelfde gemotoriseerd als een normale 320d. De 320d EDE heeft 21 pk minder vermogen maar door een gelijkgebleven koppel van 380 Nm lever je nauwelijks in op prestaties. De BMW 320d EDE valt door deze specifieke motorafstelling met een uitstoot van slechts 109 gram CO2 per kilometer in het 20% bijtellingstarief. Erg interessant dus voor de zakelijke rijder die niet wil inboeten op rijprestaties maar ook niet te veel bijtelling wil betalen.

BMW 320d EDE

Wij reden de 320d EDE met een 8-traps automatische transmissie maar een handgeschakelde versie (zes versnellingsbak) is ook leverbaar als EDE. De 8-traps automaat is dezelfde als die in de nieuwe BMW 120d waar we onlangs mee reden. Deze bak schakelt erg snel en soepel maar maakt pas echt toeren als je het gaspedaal wat verder indrukt. Als je dat doet worden er 163 paarden ingezet die samen met het hoge koppel zorgen voor een 0-100 km/h sprint in 8 seconden. Het verbruik? met 1 liter diesel kom je ruim 24 kilometer ver. Het is dan wel aan te raden om de ECO PRO modus in te schakelen. ECO PRO is een extra zuinige rijmodus waarmee je tot 20% extra brandstof kan besparen op je eigen rijstijl.

Conclusie

Onze eerste indruk van de nieuwe 3 Serie is erg goed. BMW heeft de belangrijkste aspecten van het sports sedan concept versterkt. De auto rijdt subliem en tegelijkertijd is het rijcomfort verder vergroot. Met alle technologische snufjes en innovatieve systemen loopt de 3 Serie F30 voor op alle concurrentie. De 320d EDE die wij reden biedt het beste van drie werelden: een ongekend goed rijdende auto met veel ‘freude am fahren’ + een ruim interieur + een laag verbruik. De 320d EDE is verkrijgbaar vanaf €39.900,- / 20% bijtelling (het beste van vier werelden moeten we dus eigenlijk zeggen..).

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10184
video

2 4430

8 COMMENTAAR

  1. Hey DD, in antwoord op jouw vraag. De 316D blijft ook na juni in de 20% bijtellingscategorie. Je moet dan wel de hangeschakelde hebben (niet de automaat).
    Als je hem voor juni op kenteken hebt staan blijft je auto sowieso in dezelfde categorie.
    Gr, Philo

  2. @DD een 316d ede zou mogelijk moeten zijn, er bestaat idd een versie van in de 1-serie. @Philo de automaten zijn tegenwoordig zuiniger dan de handgeschakelde versies. Lijkt me dus dat de automaat ook in die 20 procent regeling blijft.

  3. @Kr!s Klopt en dat willen we ook gaan doen met een nieuw filmpje mbv een betere camera. Dit korte filmpje geeft een eerste indruk van de nieuwe 320d ede.

  4. Al ben je geen professional filmer,….Of je maakt iets dat goed is,…of laat het n ander dan doen die de juiste sfeer vd auto kan vastleggen…Dat mis je hier……

  5. Sorry. We doen ons best met de middelen die we hebben. Vergeet niet dat bmwblog.nl puur uit hobby geboren is. Bekijk ook onze film van de BMW 640d Gran Coupé. Die ziet er al veel beter uit.

Laat een reactie achter