DTM Zandvoort beslist het kampioenschap

DTM Zandvoort beslist het kampioenschap

2 2297

Een opvallende pole position gisteren op het circuit in de duinen. Marco Wittmann pakte de snelste tijd voor de race op het circuitpark Zandvoort met de Ice Watch BMW M3 DTM. De Duitse coureur bleef de twee overgebleven titelkandidaten Augusto Farfus en leider Mike Rockenfeller voor.

Wittmann was in het vierde en laatste kwalificatiedeel iets daadkrachtiger dan merkgenoot Farfus, die wel kampioenschapsleider Rockenfeller één positie voor bleef. Timo Scheider, die in het verleden al vier keer de pole veroverde in Zandvoort, maakte de top vier compleet. Joey Hand en Felipe Albuquerque kwamen net tekort voor deelname aan het laatste kwalificatiedeel op de vijfde en zesde posities, gevolgd door Edoardo Mortara en Timo Glock. Titelverdediger Bruno Spengler had pech. Doordat hij tegen Robert Wickens aanreed kwam hij niet verder dan de 16e positie.

P90134855Geen DRS

De een na laatste race wordt dus gereden in ons eigen land en BMWblog.nl was erbij. Op het duinencircuit mag het DRS systeem niet gebruikt worden om veiligheidsredenen. Dit kan invloed hebben op het verloop van de wedstrijd. Inhalen zal moeilijk worden. Dat kan gunstig uitpakken voor Farfus en Wittmann. De taak voor Marco Wittmann is natuurlijk hoofdzakelijk om Rockenfeller te hinderen bij de start en daarna op te houden. Een grote verantwoordelijkheid voor de jonge Duitser. Bij de start probeert de Audi man om zich er langs te wurmen maar Wittmann kan hem nog blokken. Farfus heeft een mooie start en pakt de leiding En trekt meteen een gat. Maar Marco heeft het zwaar en Rockenfeller kan er in de eerste ronde al voorbij. Nu moet hij de rest van het veld maar zien op te houden en de twee titelkandidaten het zelf maar uit laten vechten.

P90134854

Na vijf ronden houdt Wittmann het voor gezien en schiet de pits in. Hij is gestart op harde banden wisselt naar zacht. Rockenfeller is ondertussen op jacht naar de groen/blauwe BMW M3 van Farfus en komt steeds dichterbij. Is Farfus banden aan het sparen of wil de auto niet lekker? Bumper aan bumper door de Tarzanbocht. Joey Hand volgt op 10 seconden op plaats drie. Op het rechte stuk is de BMW net iets sneller maar in de bochten loopt de Audi in. De strijd is nog niet gestreden.

Voorsprong uitbreiden

Na 13 ronden gaat Augusto voor zijn eerste stop. Het is een mooie stop van 3,5 seconden en er gaan harde banden onder de M3. Bij terugkomst op de baan zit hij vlak achter Timo Glock op de zesde positie. Één ronde later volgt de grote concurrent. Bij het wegrijden raakt hij bijna Joey Hand die naar binnen komt. Maar Rockenfeller haalt het niet en Farfus blijft voor hem. Wittmann volgt op zeer korte afstand maar Farfus kan weer een voorsprong opbouwen. Timo Glock wordt op brute wijze ingehaald door Wickens in de 18e ronde. Hij heeft problemen met de grip. Wittmann wisselt opnieuw van banden en gaat naar hard. Het was een korte stint voor hem op zacht.

P90134845

In de 21e ronde gaat Rockenfeller voor nieuwe banden met een achterstand op de BMW van 4,5 seconden. Scheider gaat achter hem aan waardoor Joey Hand op de tweede positie terecht komt. In de 25e ronde zet Farfus hem weer in de pits. Alles moet goed gaan! En het lukt. In een ongelofelijke 2,9 seconden wordt zijn BMW M3 vakkundig voorzien van een nieuw setje wielen. Bij terugkomst op de baan blijkt Rockenfeller ver achter Farfus te zitten die nu zevende is. Een aantal stops later zit hij alweer aan de kop van het veld. Volhouden.

P90134838

Geen geluk

Voor Andy Priaulx is dit niet de race waar hij op zit te wachten. Hij rijdt helemaal achteraan met een hevig glijdende BMW. Voor hem is de race gereden. Rockenfeller zit nu op de derde stek maar kan de pace van Augusto Farfus, die wel ontketend lijkt, niet bijhouden. Wel kan hij nog doorstoten naar de tweede plaats. Wittmann kan met de Ice Watch BMW M3 aanhaken op de vierde plek. Nog 13 ronden te gaan en er kan nog van alles gebeuren. De voorsprong van Augusto op Mike Rockenfeller is intussen opgelopen naar een comfortabele 13 seconden. Dat zal iets rust geven achter het stuur maar voor de titel is het te weinig als de Audi als tweede over de streep komt.

Kampioenschap is besloten

In de eindfase van de wedstrijd wordt Dirk Muller er hardhandig afgeduwd door een Audi en komt met een grote stofwolk in de grindbak terecht. De wedstrijdleiding vindt het nodig om een safety car in te zetten omdat de auto niet gelijk weg is. Wat wel weg is door deze situatie is de voorsprong van Augusto Farfus op zijn rivaal. In de 42e ronde van de 44 gaan de lichten uit van de safety car. Augusto kruipt over het circuit om net voor de laatste bocht vol op het gas te gaan. Mike ligt toch te slapen en de BMW coureur trekt gelijk een gaatje. Dit moet te doen zijn voor hem. Nog maar één ronde te gaan. Farfus zet de BMW als eerste over de eindstreep . BMW wint, maar doordat Mike Rockenfeller tweede wordt gaat de titel naar hem. Wittmann wordt nog netjes vijfde en Joy Hand komt nog als zevende over de finish.

Met dank aan BMW Nederland

image

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14323

2 10138

2 COMMENTAAR

Laat een reactie achter