Tentoonstelling BMW Museum: Van Glas naar BMW

Tentoonstelling BMW Museum: Van Glas naar BMW

0 1717

Goggomobil, Glas 1700 en Isar 600C: Glas auto’s behoren tot de bijzonder interessante auto-klassiekers van de jonge Bondsrepubliek Duitsland. Ze combineren pioniersgeest met interessante technologie en een aantrekkelijk design, wat neerkomt op een fascinerende episode in de geschiedenis van BMW.

Van 7 mei tot en met 30 juni 2012 zijn er acht BMW en Hans Glas GmbH auto’s uit Dingolfing te zien in de foyer van de BMW Museum. De tentoonstelling is gratis. Van de Goggomobil zijn er per jaar 20.000 exemplaren verkocht tot het einde van de jaren 1950. Hans Glas GmbH was al gestart met nieuwe, grotere modellen en vele anderen zaten in de planning. In 1959 had een nieuw modelbeleid en de betrokkenheid van de familie Quandt een onverwachte succesverhaal in beweging gezet voor BMW. Op dit zelfde moment was Glas al voorbij het ​​hoogtepunt van zijn succes.

In 1966 stond Glas op de rand van de afgrond, met 4.000 medewerkers die op het punt stonden om hun baan te verliezen. Slechts tien jaar na de snelle opkomst van Glas als een autofabrikant, gevestigd in Neder-Beieren, was het al voorbij. Ondertussen had BMW problemen om te voldoen aan de enorme vraag naar nieuwe middenklasse modellen en was dringend zoek naar een tweede produktiefaciliteit.

Uiteindelijk werd een akkoord bereikt in 1966: BMW nam Glas over, waardoor de werkgelegenheid in Neder-Beieren werd veilig gesteld. De Goggomobil was de laatste Glas auto die werd geproduceerd tot en met de zomer van 1969. Ondertussen werd de Dingolfing fabriek opnieuw ingericht voor de productie van BMW onderdelen en vanaf 1973 werd de BMW 5-serie geproduceerd in Dingolfing. Vandaag is Dingolfing de grootste BMW fabriek naast München. Er zijn daar nu meer dan 20.000 werknemers aktief.

De tentoonstelling in het BMW Museum bestaat uit de volgende historische voertuigen:

Goggo scooter with sidecar
Goggo TS 250 G (Coupé)
Goggo Transporter
Isar 600 C
Glas 1700
BMW 1600 GT
Glas 1204 Racing
Glass Goggomobil Sedan

Bron: BMW Museum

VERGELIJKBARE ARTIKELS

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter