Altijd vooraan: de BMW M2 MotoGP Safety Car.

Altijd vooraan: de BMW M2 MotoGP Safety Car.

1 7097

BMW M start het nieuwe MotoGP-seizoen met een Safety Car op basis van de BMW M2 Coupé. Dit is het nieuwe hoogtepunt van de MotoGP-vloot, die meteen de hoofdrol krijgt bij het veilig en snel begeleiden van de motorcoureurs over het circuit tijdens de races om het Wereldkampioenschap.

De nieuwe BMW M2 Coupé die in januari tijdens de autoshow van Detroit werd onthuld, is de ideale auto voor deze taak. De nieuwe zescilinder-in-lijn drielitermotor met innovatieve M TwinPower Turbo techniek staat garant voor extreem sportieve prestaties. Met een maximumvermogen van 272 kW (370 pk) en een maximumkoppel van 465 Nm bij 7.000 tpm, is deze hoogtoerige motor in zijn element op het circuit. Het intelligente lichtgewichtconcept, het lage zwaartepunt en het lage onafgeveerde gewicht geven de coupé een optimale wegligging en dynamiek.

P90209207_highRes_bmw-m2-motogp-safety

In de BMW M-fabriek in het Duitse Garching is de Safety Car voor de MotoGP handmatig opgebouwd en geprepareerd op basis van een productie-exemplaar. Behalve met de verplichte veiligheidsvoorzieningen en andere praktische oplossingen is hij ook uitgerust met een groot aantal BMW M Performance Parts. Daardoor oogt de Safety Car niet alleen heel bijzonder, ze zijn ook belangrijk voor de aerodynamica, de koeling en de gewichtsbesparing. Veel van de BMW M Performance Parts – inclusief het verlaagde onderstel en het uitlaatsysteem met kleppen – zijn ook als aftermarket-componenten verkrijgbaar voor de BMW M2 Coupé.

Van Coupé naar Safety Car.

In oktober 2015 begon een team van ingenieurs van BMW M met de voorbereidingen voor de bouw van de BMW M2 MotoGP Safety Car. Twee weken later rolde een exemplaar van de productieband de fabriek van BMW M binnen – het startsein voor de handmatige opbouw van de exclusieve uitvoering. Zo’n tien weken waren nodig voor de complete ombouw van de auto. De prototypewerkplaats, verantwoordelijk voor detailoplossingen en aanpassingen van auto’s van BMW M, speelde een centrale rol in het project. Het team van hooggekwalificeerde specialisten voerden de vereiste ingrijpende modificaties met de hand uit. Behalve de montage van BMW M Performance Parts werden speciale handgemaakte onderdelen vervaardigd en gemonteerd die volledig voldoen aan de zware eisen die het circuit stelt. Door de combinatie van innovatieve techniek en hoogwaardig handwerk is de BMW M2 MotoGP Safety Car werkelijk uniek.

Stap voor stap.

Een van de eerste taken van de ingenieurs was ruimte creëren voor het verlaagde onderstel. De bevestigingspunten voor de veiligheidskooi, de zespuntsgordels en de brandblussers werden op hun plaats gelast. De kooi werd vervaardigd op basis van de veiligheidskooi van de BMW M4 GTS, waarvan de afmetingen werden aangepast aan die van de BMW M2 Coupé.

De platte lichtbalk op het dak bevat de nieuwste LED-techniek en besturingselektronica. De prototypewerkplaats vervaardigde een speciale beugel die zowel aerodynamisch is als indrukwekkend oogt. De dubbelwandige, lichtgewicht constructie is opgebouwd uit een gelamineerde en geperforeerde plaat die aan weerszijden is bekleed met koolstofvezel in de kleur van de carrosserie. De metalen plaat in het hart van de beugel absorbeert niet alleen de krachten die op de lichtbalk inwerken, maar zorgt er ook voor dat die goed bevestigd én afneembaar is.

De lichtbalk wordt bediend via een speciaal bedieningspaneel in de auto. De bemanning kan uit diverse verlichtingsprogramma’s en knipperfrequenties kiezen. De elektriciteitsspecialisten hebben ook extra LED-knipperlichten op de voor- en achterkant van de auto gemonteerd. De bedieningseenheden zijn gemaakt door SES-specialisten en aangepast voor het gebruik in de MotoGP. Op de grille zijn blauwe LED’s gemonteerd, terwijl ook de Corona-ringen in de koplampen knipperen. Aan de achterzijde zijn de achteruitrijlichten van de productieauto vervangen door rode LED-knipperlichten. Alle waarschuwingslichten zijn afzonderlijk te bedienen voor een optimale attentiewaarde op het circuit.

Alle componenten perfect op elkaar afgestemd.

Toen het project vorderde, werden de dynamiekexperts op de proef gesteld. Hoewel de lichtbalk en de bevestigingsbeugel bijzonder plat waren vormgegeven, beïnvloedden ze toch de aerodynamica van de BMW M2 Coupé, vooral op racesnelheid. De technici moesten dus met maatregelen komen om de verstoring van de luchtstroom op te heffen. Ze ontwikkelden een verstelbare achterspoiler, gebaseerd op die van de BMW M4 GTS. Die verbetert de luchtstroming en vermindert de lift op de achteras van de BMW M2 MotoGP Safety Car.

P90209214_highRes_bmw-m2-motogp-safety
Ondanks dat het gehele onderstel fungeert als één aerodynamisch onderdeel, moest de interactie met de vooras worden geoptimaliseerd. De uitdaging was om een voorspoiler te ontwikkelen die perfect aansluit op de bestaande spoilerrand. De reeds gemonteerde BMW M Performance Parts werden daarbij behouden. Hoewel het eindresultaat niet laat zien hoeveel werk erin zit, is het prototype – bestaande uit een adapter en een splitter – perfect geïntegreerd in de spoilerrand. Ook hier kozen de ingenieurs voor een gelamineerde constructie, bestaande uit kunststof en koolstofvezel lagen. De voor- en achterspoiler en de diffuser werken perfect samen voor de benodigde downforce en tractie.

Ontworpen voor het circuit. 

Hoewel de M Performance-wielophanging en de Michelin Cup-banden perfect voldoen in combinatie met de standaard M-remmen van de BMW M2 Coupé, werd toch voor koolstof-keramische remmen gekozen die zijn afgeleid van de BMW M3/M4. Deze lichtgewicht remmen zijn corrosievrij, extreem temperatuurongevoelig, slijtvast én verlagen het onafgeveerde gewicht. Ondanks het verhoogde prestatiepotentieel is de Safety Car gemakkelijker te onderhouden – nog een voordeel gezien de volle kalender van MotoGP.

Voor het uitlaatsysteem vertrouwen de ingenieurs op de bewezen kwaliteit van M Performance-materiaal. Het uitlaatsysteem werd compleet gedemonteerd voor de activiteiten tijdens de motorraces. De BMW M2 MotoGP Safety Car is zonder demper, katalysator en kleppen te horen boven het geluid van de racemotoren tijdens hun opwarmronde.

P90209209_highRes_bmw-m2-motogp-safety

De finishing touch.

Kort voor de voltooiing, kwamen de interieurbekleders in actie. Veel interieurpanelen zijn opnieuw bekleed – een arbeidsintensieve klus. Het is ook hier moeilijk voor te stellen hoeveel werk daarin zit, omdat veel nieuwe, onbeklede onderdelen zijn gebruikt voor de afwerking. Die zijn bekleed met leder of alcantara voordat ze werden gelast.

Om een lang verhaal kort te maken: het interieur en de carrosserie van de BMW M2 MotoGP Safety Car is een staalkaart van de know-how van BMW M op het gebied van autosport. Veel onderdelen van de Safety Car zijn goudkleurig, net als die van de andere auto’s in de vloot. De basiskleur van de carrosserie is Alpine White met de kenmerkende BMW M-kleuren. De veiligheidskooi, de wielen, de remklauwen, de beugels van de achterspoiler, de bevestiging van de stoelen, de spaken van het stuurwiel en het stikwerk in het interieur is opvallend goudkleurig.

De goudkleurige badge in de interieurbekleding is een bewijs dat de medewerkers in de M-fabriek aandacht hebben voor de kleinste details. De badge is voorzien van een speciale gravure, waarmee wordt benadrukt dat de BMW M2 MotoGP Safety Car een uniek exemplaar is.

Bron BMW Group

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14302

2 16975

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter