Gaat BMW stoffen met elektriche eigenschappen gebruiken?

Gaat BMW stoffen met elektriche eigenschappen gebruiken?

1 4172

Onderzoekers van de Polytechnic School in Montreal hebben een flexibele, op een polymeer gebaseerde, stof gemaakt. Deze stof met elektrische eigenschappen kan in bestaande stoffen worden meegeweven. BMW gaat hier in de toekomst misschien wel gebruik van maken.

Probeer is in te denken welke mogelijkheden er dan komen. BMW zou dan vele elektrische schakelaars achterwege kunnen laten en deze gewoon in een stof op het dahboard laten werken door ze alleen maar aan te raken. Onderzoeker Maksim Skorobogatiy van de Polytechnische School in Montreal, Canada: “In essentie proberen we om de smartphone ervaring in de textiel vorm te reproduceren. We zijn nog op zoek naar toepassingen die we kunnen intregreren in slanke, niet-invasieve controleeenheden. Hiermee kunen we het gebruik  van schakelaarblokken en drukknoppen vermijden.”

De elektrische eigenschappen veranderen afhankelijk van waar het weefsel wordt aangeraakt. Vingeraanrakingen of slepen met de vingers op verschillende gebieden kunnen worden geprogrammeerd om bijvoorbeeld air-conditioning instellingen of het volume van de stereo-installatie, te wijzigen. Een artikel in New Scientist zegt dat BMW van plan is om de touch-sensitive stof te installeren in toekomstige modellen. Samen met General Motors en vliegtuigen-fabrikant Bombardier die ook belangstelling hebben getoont. Dit is natuurlijk geen verrassing. BMW heeft al aanraakgevoelige technologie in een recente concept car, de Vision ConnectedDrive concept, op de 2011 Autosalon van Genève laten zien. Met het touch sensitive dashboard in deze concept werden bijvoorbeeld de verwarming- en muziekbediening door gebaren van de bestuurder op het dashboard oppervlak ingesteld.

Bron: New Scientist

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10233

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter