Russisch roulette bij de DTM: BMW heeft het moeilijk in het oosten

Russisch roulette bij de DTM: BMW heeft het moeilijk in het oosten

0 2030

Het DTM circus blijft een beetje rommelig. Eerst al de diskwalificatie van Wickens en de laatste keer ook nog die van Ekström door een flesje water waardoor die race zonder winnaar is uitgeroepen. En dan gooide gisteren president Poetin de kwalificatie door elkaar.

Kampioenschapsleider Mike Rockenfeller pakte in zijn Audi RS5 op de Moscow Raceway de eerste DTM-pole ooit op Russische bodem. De Duitser maakte zich samen met merkgenoot Ekström op voor een gevecht met de BMW’s van Augusto Farfus en Bruno Spengler voor de pole, maar kort voor de start van de laatste sessie (Q4) kwam plots het bericht dat deze geschrapt werd. De medische helikopter mocht na Q3 niet meer opstijgen omdat het luchtruim ineens voor twee uur gesloten werd, vermoedelijk omdat de Russische president Poetin over het gebied moest vliegen. De BMW’s van Timo Glock, Martin Tomczyk, Andy Priaulx en Marco Wittmann kwamen niet door Q1 heen. De tweede startrij werdt uiteindelijk bezet door Augusto Farfus en Bruno Spengler.

P90130771

De race

Zal de start net zo chaotisch verlopen? Nee, iedereen gaat door de eerste bocht. Spengler verliest een plek aan Green. en er ontstaat gelijk een groot gat. Problemen bij Spengler met de BMW M3 DTM. En ook Paffet kan aan hem voorbij in de eerste ronde. farfus zit ondertussen op de kont van Ekström. Een ronde later gaat ook Tambay aan Bruno voorbij. Dit ziet er niet goed uit voor de regerend kampioen. En in ronde drie wordt hij zelfs rondgetikt door Molina. Beide hebben ze de auto zwaar beschadigd. Kan de BMW gerepareerd worden in de pits? Paffet en Green komen in ronde vier al binnen voor de eerste bandenstop.

Spengler is binnen en kan na een korte reparatie zijn weg vervolgen. Misschien zijn zijn zachte banden een betere keuze voor snellere rondetijden. Molina valt toch uit met de Audi. Tomczyk ligt ondertussen zevende nadat een aantal mensen voor hem al gestopt zijn. Hopelijk heeft hij in Moskou een keer geluk. Spengler rijdt nu als laatste rond. Hij moet hopen op een Safety Car om nog kans te maken.

Banden belangrijk

Ekström en Green zijn ondertussen hard bezig om in het middenveld tijd goed te maken om straks na de pitstops van de concurrenten vooraan te kunnen rijden. Het lukt ze alleen net niet. Ze verliezen zelfs tijd. Komt dat door de zachte banden? Zijn de hardere beter bij dit hete weer? In ronde 17 komt Wittmann binnen. Hij was de laatste die nog op de hardere banden reed. Glock zit op de staart van Mehri en is iets sneller. Het gaat alleen om een roemloze 16e positie. Spengler wordt in het nauw gedrukt en Marco Wittmann profiteert hier van. Spengler verliest hierbij een stukje plaatwerk. Wittmann is op jacht naar de Mercedes van Juncadella die al licht beschadigt is. Juncadella krijgt zelfs een straf: hij moet één seconde langzamer rijden omdat hij een paar keer buiten de baan heeft gereden. Kan Wittmann hiervan profiteren? Ja hij is er voorbij.

P90130773

Priaulx gaat ook slecht. Hij wordt zelfs al na 26 ronden op een ronde gezet door Rockenfeller die ook aan Spengler voorbij kan. Dit doet zeer bij BMW. Farfus komt binnen voor zijn eerste stop. Hij wisselt naar hard en voldoet daarmee gelijk aan het bandenregelement. Hij komt terug als vijfde op de baan. Dirk Werner is ook gestopt en ligt nu achtste. Alleen de twee koploper Rockenfeller en Tambay moeten nog stoppen. Mortara valt uit met schade aan de motorkap van de Audi.

Farfus moet oppassen. Hij is snel onderweg maar Green zit vlak achter hem en die is niet van plan om los te laten. En hij heeft het voordeel dat hij de DRS kan gebruiken. De voorsprong van Rockenfeller is nu 25,8 seconden. Dat is echter niet genoeg om de leiding te houden na een stop. Paffet wordt naar binnen geroepen door het team en Farfus gaat gelijk mee. Een snelle stop van 3,5 seconden, Beide gaan gelijk naar buiten waarbij Farfus nog voor ligt. Maar Paffet valt gelijk aan en een paar bochten rijden ze naast elkaar. Farfus kan het echter houden. Rockenfeller moet eindelijk naar binnen voor zijn eerste stop in ronde 44. Hoe ver zakt hij terug? Hij komt na Ekström terug op de baan. Deze is dus virtueel leider. Green naar binnen. Die komt achter Farfus maar voor Paffet terug. Augusto Farfus doet het goed met de Castrol EDGE BMW M3 DTM.

P90130778

Straffen

Spengler komt binnen in ronde 49. Hij heeft het zwaar. Superstop van 2,6 seconden. Hij komt pal voor teamgenoot Priaulx terug. Maar een 19e positie is zeer teleurstellend als je vanaf de vierde plek mag starten. Joey Hand gaat ook naar binnen. Team ABT van Audi hangt een straf boven het hoofd omdat ze een auto naar binnen hebben geroepen en de stop op het laatst niet door hebben laten gaan. Daar schijnt een regel voor te zijn. Tambay heeft nog steeds niet gewisseld Ongelofelijk. Maar hij moet nog wel twee keer. Daar heeft hij nog minder dan twintig ronden voor om te doen.  Wittmann heeft een blauwe vlag genegeert en krijgt daar ook een straf voor. Hij moet vijf seconden stilstaan. Bij het wegrijden knalt hij bijna nog tegen Tambay aan die net voor zijn eerste stop naar binnen rijdt.

Rockenfeller komt ook binnen. Kijken waar hij terugkomt. Als derde dus. Farfus ligt nu vijfde maar heeft al twee keer gestopt. Tambay komt als tweede weer terug, maar moet dus nog een keer. Hand ligt achtste en Werner negende. Nog 15 snelle ronden. Hopelijk kan Farfus het podium halen om de eer voor BMW te redden. Ekström en Tambay moeten nog een keer stoppen. Hebben ze genoeg voorsprong? Waarschijnlijk niet. Ronde de 24 seconden is niet voldoende. Ekström gaat naar binnen in ronde 66 en zakt terug naar plekje drie vóór Farfus. Tambay gaat twee ronden later voor de wissel. Hij zakt naar de vierde plek, Farfus derde! Nog zes ronden volhouden!

Podium

Tambay probeert dichterbij aan Farfus te komen met zijn verse banden. Hij is sneller dan de BMW op dit moment en hij kan nog twee ronden gebruik maken van DRS. Bumper aan bumper. Ze rijden door de verschillende banden volledig andere lijnen. En Tambay probeert het en gaat zelfs even buiten de baan. Maar de BMW blijft nog voor. Hoe lang gaat dit goed? Als het fout gaat hebben ze beiden niks. Bruno wordt ondertussen ingehaalsd door Rockenfeller. Hij klaagt over te weinig grip van de BMW. Tambay kan niet aan Farfus voorbij komen. Dit kost de BMW rijder ontzettend veel moeite. Rockenfeller wint met de Audi. Ekström wordt tweede en Augusto zet de BMW op de derde podiumplek. Joey Hand wordt zevende en Werner achtste. Netjes.

Bron:ARD

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14384

2 10222

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter