De BMW ActiveHybrid 3: Intelligentie creëert efficiëntie.

De BMW ActiveHybrid 3: Intelligentie creëert efficiëntie.

BMW tilt de ontwikkeling van intelligente hybrideaandrijvingen naar een hoger niveau met de lancering van een nieuw ActiveHybrid productiemodel. Opnieuw slaan een benzinemotor en elektromotor de handen in elkaar om het gekende rijplezier van het merk te verzoenen met een hoge efficiëntie. Maak kennis met de nieuwe BMW ActiveHybrid 3.

BMW past zijn TwinPower Turbo technologie toe met een automatische versnellingsbak met acht trappen, specifiek voor de hybride auto en een intelligente sturing van de energiestroom. Deze 3 Serie kan 100% elektrisch rijden tot 75 km per uur en houdt dit in die modus 4 km ver uit. Door de 3 liter zescilinder in lijn te combineren met een elektromotor, is het totale vermogen 340 pk net als de ActiveHybrid 5. BMW voorspelt een erg aantrekkelijke verhouding tussen vermogen en verbruik: 0 tot 100 km/u in 5,3 seconden, 5,9 liter per 100 km en 139 g CO2/km volgens de Europese rijcyclus. De elektromotor alleen levert een vermogen van 40 kW (55 pk) en wordt gevoed door een hoogperformante lithium-ionbatterij die in de kofferruimte ingebouwd zit. Daardoor wordt het bagagevolume tot 390 liter beperkt, wat 90 liter minder is dan bij de andere varianten van de BMW 3 Serie.

In stadsverkeer wordt, wanneer het energetisch zinvol is, puur elektrisch en daarmee lokaal emissievrij gereden. De elektromotor haalt zijn power uit de lithium-ion hoge-voltsaccu, waarin de via de Brake Energy Regeneration teruggewonnen energie wordt opgeslagen. Deze energie wordt alleen ingezet wanneer zij werkelijk nodig is. Zo treedt de elektrische boost-functie bijvoorbeeld bij inhaalmanoeuvres of op hellingen in werking, ter ondersteuning van de verbrandingsmotor: zo staat kortstondig extra vermogen ter beschikking. waaronder de verbrandingsmotor stationair draait en daarbij onnodig brandstof verbruikt. De Hybrid Start Stop functie van de BMW ActiveHybrid 3 voorkomt dit door de verbrandingsmotor bij korte stops automatisch uit te schakelen. Belangrijke functies zoals de airconditioning worden dan door de hoge-voltsaccu overgenomen. Als de verbrandingsmotor door de Hybrid Start Stop functie werd uitgeschakeld, rijdt de BMW ActiveHybrid 3 elektrisch weer weg zodra de rem wordt losgelaten en het gaspedaal wordt ingedrukt. Wanneer een krachtiger acceleratie wordt verlangd, wordt ook de verbrandingsmotor automatisch weer gestart. Het resultaat: minder verbruik en minder emissie.

Ook kent de BMW ActiveHybrid 3 de mogelijkheid om te „coasten“, wanneer de bestuurder het gas loslaat en de auto uit laat rollen. Daarbij wordt de verbrandingsmotor uitgeschakeld en van de aandrijving losgekoppeld. De BMW benut de eigen bewegingsenergie voor de voortbeweging en glijdt zo zonder brandstof te verbruiken over het asfalt. Bij geactiveerde ECO PRO modus is coasten mogelijk tot een rijsnelheid van 160 km/h. Op deze wijze wordt veel brandstof bespaard. Intelligente energiemanagement  maakt het mogelijk om overtollige energie „af te romen“, tussentijds op te slaan en indien nodig weer in beweging om te zetten, en zorgt daarmee voor een efficiënt samenspel van verbrandings- en elektromotor, alsmede het optimaal benutten van de beschikbare energie. Zo herkent het systeem aan het routeprofiel van het navigatiesysteem een helling of afdaling en stemt de inzet van de energie daarop af: de verbrandingsmotor wordt bergop door de elektromotor ondersteund via de boost-functie en zodra bergafwaarts wordt gereden wordt de overtollige bewegingsenergie teruggevoerd naar de hoge-voltsaccu.

Dat de BMW ActiveHybrid 3 een technisch hoogstandje is, merk je ook aan de integratie van de Apple iPhone en andere smartphones en digitale muziekspelers. Hij gebruikt ook wegeninformatie in real time (RTTI of Real Time Traffic Information) en andere toepassingen (apps). De optie “apps” biedt eigenaars van een iPhone onder meer de mogelijkheid om webradio te ontvangen en Facebook- en Twitterboodschappen op het boordscherm te tonen. Dit alles onder de noemer BMW ConnectedDrive (binnenkort meer hierover).

Bron: BMW Group

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10222

1 COMMENTAAR

  1. Heel erg interessant deze sportieve hybride. Duur maar wel rijplezier gegarandeerd.

    Misschien een rare vraag maar waarom past BMW het Coasting principe niet op de normale modellen toe? Als ik het goed begrijp zit de winst er in dat je geen brandstof verbruikt tijdens het uitrollen. In die modus wordt er niet extra afgeremd om de Active hybride 3 op te laden.

Laat een reactie achter