BMW ontwikkeld inductief laden van elektrische voertuigen

BMW ontwikkeld inductief laden van elektrische voertuigen

2 5975

Met de opkomst van de elektrische auto en de plug-in hybrides zitten veel mensen vast aan het regelmatig opladen van het accupakket. Dit brengt toch altijd een gedoe met kabels en stekkers met zich mee. Nu is BMW bezig met een nieuwe ontwikkeling. 

In de toekomst is het mogelijk om de auto op te laden door hem simpelweg op de goede plek te parkeren. De BMW Group en Daimler zijn een systeem aan het ontwikkelen waarbij de accu’s inductief geladen kunnen worden. Hierdoor is het inpluggen van de auto aan een wallbox of iets dergelijks niet meer nodig.

De techniek van het inductieve laden is al enigszins bekend van sommige smartphones. Het functioneert door middel van twee spoelen. Naast een vast gemonteerde primaire spoel in de grond van bijvoorbeeld de garage, zit er op de onderkant van de auto een secundaire spoel. Deze spoelen vergen maar heel weinig inbouwruimte en wegen niet veel. Door de auto over de primaire spoel te rijden ontstaat er een magnetisch veld dat ervoor zorgt dat de accu’s geladen worden. 

BMW-Daimler-inductive-charging-electric-hybrid-cars4-740x425_c

Met een rendement van meer dan 90% en een vermogen van 3,6 kW worden de accu’s efficiënt, veilig en comfortabel opgeladen. BMW gebruikt op dit moment een test i8 waarbij de accu via inductie in 2 uur opgeladen kan worden. In het kader van de ontwikkeling moet die tijd nog minder worden. Er wordt al bekeken of het mogelijk is om het laadvermogen te verhogen naar 7 kW. 

Als deze samenwerking tussen de BMW Group en Daimler zijn vruchten gaat afwerpen zullen we in twee tot drie jaar onze elektrische auto’s inductief, zonder kabels en snoeren, comfortabel op kunnen laden. 

Bron: BMW Group

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 COMMENTAAR

  1. BMW ontwikkelT een lader , maar staat er niet bij stil dat de grootste frustratie van elektrische rijders is dat een oplaadplek bezet wordt gehouden door een ICE internal combustion engine ,oftewel you are iced is een alledaags voorkomend probleem….vaak is di nog te omzeilen met een langere laadkabel ,dus deze vanuit de technologie gedreven innovatie zal in de praktijk helemaal niet zo alledaags succesvol blijken……alleen als ze willen doorbreken op de taxi markt is dit een optie bij de taxistandplaatsen……
    In de social construction of the bycicle ( W. Bijcker) kun je lezen hoe nieuwe technologie zich ontwikkelt in de maatschappij niet als gevolg van technologische innovaties maar als rectie op de verschillende gebruikersgroepen……

Laat een reactie achter