Etappe 12: Gordon ijzersterk in duinen van Dakar 2012

Etappe 12: Gordon ijzersterk in duinen van Dakar 2012

2 1603
De twaalfde etappe van Dakar 2012 ging vrijdag van Arequipa naar Nasca. De proef was ingekort omdat delen van de route niet geschikt waren om te rijden vanwege de hevige regenval van de afgelopen dagen.

 

De befaamde Nasca-woestijn werd doorkruist. Alleen vanuit de lucht zijn de bijzondere tekeningen te zien die er al meer dan 2.000 jaar geleden zijn gemaakt. De deelnemers hebben er niets van meegekregen. In de etappe kregen de deelnemers tientallen kilometers duinen op hun bord, waar ze nog nooit eerder hebben gereden. De auto’s hadden een etappe van 245 kilometer voor de boeg met een verbindingsroute van 412 kilometer.

Stéphane Peterhansel vertok als eerste om 4:45 voor de Liaison gevolgd door Roma. De MINI’s gingen lekker de eerste kilometers. Op een gegeven moment zat er nog maar 7 seconden tussen beide heren. Bij WP2 had echter de Russische deelnemer Leonid Novitskiy met zijn MINI ALL4 Racing tot op de seconde dezelfde tijd neergezet als Peterhansel. Zij hadden nu samen de snelste tijd staan. De heren zijn sterk aan elkaar gewaagd. Daarna pakt Holowczyc weer de snelste tijd. Robby Gordon blijft intussen vechtlustig, ook nu het einde van de Dakar dichterbij komt. Bij WP3 pakte hij 3.46′ op Peterhansel en 4.00′ op Roma. Om ook bij WP4 de snelste tijd te klokken moest hij de tussentijd van 1:25.42′, die door Holowczyc is neergezet, zien te verbeteren.

 

Peterhansel is echter problemen tegengekomen in de duinen bij Nasca. 142 kilometer na de start van de special heeft de leider in het autoklassement ongeveer 15 minuten verloren. En ook zijn collega Nani Roma kwam niet zonder moeite aan de finish van de twaalfde etappe. De Spanjaard heeft enige tijd vastgezeten in het zand en verloor daardoor kostbare minuten, al is het verlies kleiner dan bij Peterhansel. Hummer-rijder Robby Gordon blijft het gas in zijn oranje wagen nog steeds stevig intrappen. Bij WP4 liet hij alle concurrenten minimaal drie minuten achter zich. Holowczyc kwam het dichtst bij de Amerikaan in de buurt, met een achterstand van 3.02′.

 

Krzysztof Holowczyc pakte het rustig aan waar zijn teamgenoten minutenlang vast kwamen te zitten in het zand. Maar het had toch niet gebracht wat hij ervan hoopte: de Pool zat ook vast in het duinzand, 35 kilometer voor het einde van de etappe. Hij heeft uiteindelijk de twaalfde etappe wel uitgereden, maar verloorveel tijd. De Pool had bij WP4 nog een achterstand van 3.02′ op Robby Gordon, maar kwam in het laatste gedeelte de pechduivel tegen. Zijn achterstand in de etappe is opgelopen tot 49.55′.
 

 

Toch weet Robby Gordon vandaag zijn Hummer als eerste over de finish te krijgen met een totale tijd van 2:14.32′. Twee wordt verrassend Leonid Novitskiy met de MINI op ruim en kwartier achterstand. De Villiers is er ook nog met de Toyota en komt binnen op plek drie. Nederlander ter Brinke is heel goed bezig en eindigd op plaats vier. Roma komt binnen op vijf en Peterhansel op zeven op ruim 26 minuten na Gordon.

 

Peterhansel leidt algemeen nog steeds voor Roma met precies 20 minuten. Gordon staat achter de Villiers. De totale tijd die hij in moet halen om deze Dakar 2012 te kunnen winnen is nog 1 uur en drie kwartier. De beste BMW X3 is die van Mironenko die anderhalve minuut voor Holowczyc finishde op de elfde positie. Achter de Pool komt de Duitser Schott binnen met de BMW.
 

 

Het was weer een loodzware etappe met de hoge duinen van Peru. Het bewijs is vandaag geleverd dat men Robby Gordon niet mag uitvlakken. De MINI’s kunnen veel maar zijn niet onoverwinnelijk. De winst voor het X-Raid Team deze Dakar zit hem waarschijnljk in constant rijden.
 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14274

2 10078

2 COMMENTAAR

  1. Wat een etappe!! net de herhaling gezien. Nature allways fight back. Leuk dat dakar wordt geblogt. Ik houd het in de gaten!

Laat een reactie achter