Nani Roma wint etappe 10 in Dakar 2012

Nani Roma wint etappe 10 in Dakar 2012

0 1591

Nani Roma doet het weer. Hij stuurt de MINI ALL4 Racing van het Monster X-Raid Team als snelste over de finisch vandaag. Deze 10e etappe is voor hem de vijfde Dakar overwinning in zijn loopbaan.

 De 10e etappe van Dakar 2012 bestond uit een klassementsproef van 377 kilometer en een liaison van 317 kilometer. De karavaan kwam dit keer in de buurt van de grens met Peru. Er stonden veel duinen op het programma. En natuurlijk het onvermijdelijke fesh-fesh of ‘guadal’ zoals ze in Zuid-Amerika zeggen. Geduld was vandaag van groot belang om heelhuids te finishen.

Robby Gordon was als eerste bij de auto’s aan de special begonnen. In totaal hebben 105 auto’s groen licht gekregen van de organisatie om te starten. Krzysztof Holowczyc heeft na 48 kilometer op de special een ruim 30 minuten stilgestaan met de MINI ALL4 Racing. Teamgenoot Ricardo Leal Dos Santos is de Pool te hulp geschoten. Het team van X-Raid MINI nr 304 probeerden een probleem te reparareren bij de stuurbekrachtiging.

Nani Roma had bij het allereerste meetpunt van de auto’s de snelste tijd genoteerd: 30.00′. Stéphane Peterhansel was maar twee seconden langzamer. Leonid Novitskiy noteerde de derde tijd met 44 seconden. Ook bij CP1 na 176 kilometer gaing Nani Roma (1:43.30′) aan de leiding. Stéphane Peterhansel (+ 1.25′) is tweede voor titelconcurrent Robby Gordon (+ 2.54′). Robby Gordon gaat er op een gegeven moment van de baan af en beschadigd de Hummer.

Aan het eind van de etappe wordt via een officieel persbricht bekend gemaakt dat Robby Gordon gediskwalificeerd gaat worden omdat de luchtrestrictor van de Hummer niet aan de eisen van de organisatie voldoet. Er zou stiekeme inlaatdrukverhoging met bandendruk- en het ventilatiesysteem plaatsvinden. Uiteraard gaat Robby hiertegen in beroep waardoor hij wel mee kan rijden in de rest van de Dakar. De uitspraak in Robby Gordons beroep tegen zijn diskwalificatie zal nog minimaal drie weken op zich laten wachten. De beslissing komt dus nadat de Dakar is afgelopen.

De MINI van Nani Roma komt uiteindelijk met de snelste tijd over de streep met in zijn kielzog teamgenoot en algemeen leider Stéphane Peterhansel. Door constant te rijden is hij de derde hond die er met het been vandoor gaat. Door de pech van Holowczyc pakt hij ook nog de tweede plaats algemeen.

De X3 CC’s van Garafulic en Mironenko staan heel verdienstlijk 13e en 16e algemeen. Hoe de Rus Holowczyc staat is op het moment van schrijven nog niet bekend. Maar dat hij te veel tijd heeft verloren is wel duidelijk.

Trouwens er heeft zich op de 10e etappe nog een historisch feit voltrokken. Joan Barreda Bort heeft zijn eerste overwinning in een Dakar te pakken op de motorfiets. De 26 jarige Spanjaard deed dit op een Husqvarna. En dit merk is natuurlijk onderdeel van de BMW Group.

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14387

2 10228

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter