Peterhansel titel goed verdedigd in 9e etappe van de Dakar 2012

Peterhansel titel goed verdedigd in 9e etappe van de Dakar 2012

1 1413

Stéphane Peterhansel heeft in de negende etappe van de Dakar 2012 zijn koppositie kunnen verdedigen door een uitstekende tweede plek te pakken. Robby Gordon won uiteindelijk, maar het tijdverschil tussen hem en zijn directe concurrent is nog te groot.

De special stage van 556 kilometer van vandaag was opgedeeld in twee gedeeltes. Daartussen werd een gedeelte geneutraliseerd. Het begon met een stukje Liaison van maar 9 kilometer. Vooral in het tweede gedeelte was het erg lastig navigeren vanwege het gebrek aan herkenbare punten. Aan het einde van de etappe was er de spectaculaire afdaling naar Iquique.

Stéphane Peterhansel gaf al vroeg in de etappe de toon aan. Hij bleef bij het eerste meetpunt Krzysztof Holowczyc met de MINI vier seconden voor. Maar na het tweede meetpunt had Nassar Al-Attiyah de leiding overgenomen. De Hummer rijder heeft nog wat tijd goed te maken. Gordon volgde hem op de tweede plek met vlak op z’n hielen Stéphane Peterhansel die onderweg toch een beetje tijd was verloren. Robby Gordon heeft rond half 12 plaatselijke tijd de leiding bij de auto’s overgenomen van Nasser Al-Attiyah, die enkele minuten had stilgestaan. Hij had opnieuw problemen met de dynamo.  De voorsprong van Gordon bedroeg op dat moment 2 minuten en 29 seconden. Krzysztof Holowczyc ging als derde, 22 seconden achter Al-Attiyah, lang het meetpunt.

De dynamoproblemen van Nasser Al-Attiyah bleken niet te verhelpen te zijn. De Qatari had daarom besloten na 175 kilometer de handdoek in de ring te gooien voor deze etappe. Op een gegeven moment begon Peterhansel met de MINI ALL4 Racing toch dichterbij de Hummer van Robby Gordon te komen. Uiteindelijk had Robby Gordon tijdens het eerste deel van de special, tot aan de neutralisatie, de snelste tijd genoteerd. Stéphane Peterhansel was tweede op 37 seconden. Krzystof Holowczyc is derde op 2.35′.

Na het geneutraliseerde deel had Stéphane Peterhansel in de slotfase van de etappe (nog 80 km te gaan) de aanval ingezet. Zijn achterstand op leider Robby Gordon verkleinde hij naar 19 tellen. Krzystof Holowczyc is op dit moment nog steeds derde op 2’26’.

Uiteindelijk wint Robby Gordon met de Hummer deze etappe met een tijd van 6:25’21”. Hij was  1’38” sneller dan de Fransman Peterhansel in de MINI ALL4 Racing. Deze heeft vandaag prima gereden en zijn koppositie in het algemeen klassement goed kunnen verdedigen. Nani Roma (+ 8.37′) pakte in de slotfase nog de derde plaats af van Krzystof Holowczyc (+ 10.39′).

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14386

2 10227

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter