14% bijtelling op de BMW X5 xDrive40e

14% bijtelling op de BMW X5 xDrive40e

2 7383

BMW presenteert zijn eerste plug-in hybride: de BMW X5 xDrive40e. Deze Sports Activity Vehicle (SAV) met permanente vierwielaandrijving koppelt hoge prestaties aan een laag verbruik dankzij nieuwe BMW EfficientDynamics eDrive technologie. Met een CO2-uitstoot van 77 g/km komt de BMW X5 xDrive40e dit jaar nog in aanmerking voor 14% bijtelling – zelfs in combinatie met het M Sportpakket en/of 20 inch lichtmetalen wielen. De levering start in de tweede helft van september.

De BMW X5 xDrive40e heeft een TwinPower Turbo viercilinder 2,0 liter benzinemotor (180 kW/245 pk) aangevuld met een elektromotor van 83 kW/113 pk. Het gecombineerd vermogen komt op 230 kW/313 pk en 450 Nm koppel. Bij het benutten van het efficiencypotentieel van de hybride-aandrijflijn is een laag brandstofverbruik van 3,3 l/100 km mogelijk en een elektriciteitsverbruik van 15,3 kWh/100 km. Voor de BMW eDrive technologie zijn de knowhow en ervaringen benut die zijn opgedaan met de BMW i8. Zodoende biedt ook deze plug-in hybride SAV volop dynamiek en rijplezier, maar dan met een duurzame omlijsting.

P90172720

Lithium-ion batterij.

De elektromotor is geïntegreerd in de 8-traps Steptronic automaat. De stroom wordt opgeslagen in een 9 kWh Lithium-ion batterij, die ook de reguliere 12V-accu (voor de voeding van de elektrische systemen) op spanning houdt. De batterij is onder vloer van de laadruimte geplaatst. De ruimte die hij daarbij in de kofferbak van de BMW X5 xDrive40e opeist, is minimaal. Het laadvolume bedraagt nog altijd 500 liter en door het volledig neerklappen van de driedelige achterbank is tot 1.720 liter beschikbaar.

eDrive schakelaar voor optimaal gebruik hybride-aandrijving.

De innovatieve hybride-aandrijflijn zorgt voor uiterst soepel samenspel tussen verbrandings- en elektromotor. Met de eDrive schakelaar op de centrale console is dat samenspel in te stellen. In de stand AUTO eDrive kiest het systeem steeds voor de meest optimale combinaties en indien vereist, is het maximale vermogen beschikbaar. De elektromotor met zijn 250 Nm aan koppel levert dan een stevige bijdrage om de acceleratie van 0-100 km/uur in 6,8 seconden te voltooien. De topsnelheid van de BMW X5 xDrive40e is begrensd op 210 km/uur.

P90172716

In de stand MAX eDrive kiest het systeem bij voorkeur voor elektrische aandrijving. Deze optie is vooral bedoeld voor emissievrij rijden in bijvoorbeeld stadsverkeer. Met een volledig opgeladen batterij is tot 31 kilometer volledig elektrisch te overbruggen, met een maximum snelheid van 120 km/uur. In de stand SAVE Battery wordt enkel gebruikgemaakt van de verbrandingsmotor en het systeem zorgt ervoor dat de batterij tijdens het rijden zo vol mogelijk blijft. Onder andere door maximale regeneratie van remenergie dankzij de elektromotor die tijdens het remmen als generator fungeert. Ongeacht de stand van de eDrive schakelaar zorgt BMW xDrive voor een efficiënte aandrijving op alle wielen. Het elektrohydraulische tussendifferentieel dat normaliter het aandrijfkoppel verdeelt tussen beide assen, doet dat in deze X5 ook met het (rem)koppel van de elektromotor/generator. Het differentieel kan de 250 Nm tijdens remmen voornamelijk naar de vooras sturen waardoor de auto stabieler en harder kan afremmen voordat de schijven mee gaan doen. Voordeel: meer teruggewonnen remenergie dan bij de achterwielaangedreven hybrids. Met behulp van de van andere BMW-modellen bekende Driving Experience Control schakelaar kan de bestuurder kiezen uit verschillende rijmodi – COMFORT, SPORT en ECO PRO.

BMW ConnectedDrive en BMW 360° ELECTRIC toegesneden op hybride rijden.

Alle assistentiesystemen en mobiliteitsdiensten van BMW ConnectedDrive zijn bij de BMW X5 xDrive40e toegespitst op de eDrive technologie. Zo is er een intelligente energiemanagementfunctie voor het standaard aanwezige navigatiesysteem Professional. Het elektronisch brein van de hybride-aandrijflijn benut dan data van verkeers- en file-informatie en de geprogrammeerde route om een nog hogere efficiency te bereiken. Tijdens de rit wordt de laadconditie van de batterij geoptimaliseerd om bij langzaam verkeer en in stadstrajecten zo veel mogelijk elektrisch te kunnen rijden.

P90175301

Met de BMW Remote app is via de smartphone de batterijcapaciteit te checken. En met de app zijn tevens laadpalen te traceren of overzichten over het energieverbruik te bekijken. Ook de verwarming of koeling van het interieur kan ermee op afstand worden ingeschakeld.

BMW biedt voor thuisladen twee opties: BMW i Wallbox Pure en BMW i Wallbox Pro. Beide maken deel uit van het BMW 360° ELECTRIC serviceconcept, zoals ook ChargeNow service met eenChargeNow oplaadcard. De service ParkNow Longterm  wijst de weg naar en het reserveren van parkeerplaatsen met laadfaciliteiten.

Complete uitrusting.

De BMW X5 xDrive40e heeft een zeer complete uitrusting. Deze omvat het genoemde navigatiesysteem Professional en het op de batterij werkende klimaatsysteem voor het op afstand koelen en verwarmen van het interieur. Verder is Adaptive Suspension inclusief luchtvering achter en Dynamic Damper Control standaard. Kopers kunnen kiezen uit Design Pure Experience, Pure Excellence en M Sport uitrustingspakketten voor exterieur en interieur en ook uit alle uitrustingsfeatures van BMW Individual.

Bron: BMW Group Nederland

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 COMMENTAAR

Laat een reactie achter