BMW Proactive drive systeem

BMW Proactive drive systeem

0 1783

BMW heeft het Efficiënt Dynamics programma succesvol weten te integreren in het hele programma. Dat betekent niet dat ze uitontwikkeld zijn om hun modellen nog efficiënter en zuiniger te maken. Nu wordt er hard gewerkt aan het BMW Proactive drive systeem.

Vele BMW’s zijn al uitgerust met de heerlijke achttrapsautomaat. Deze versnellingsbak werkt perfect en laat geen steek vallen. Alleen kan het nog geen rekening houden met wisselende verkeerssituaties. Bijvoorbeeld in de situatie dat de BMW rijder op een voorganger inloopt en het gas loslaat om snelheid te minderen. Om brandstof te besparen gaat de bak naar de hoogst mogelijke versnelling. Maar de rijder wil eigenlijk snel weer aan de auto voorbij zodra de weg naast hem vrij is en heeft daarvoor een lagere versnelling nodig. Voordat de bak hierop reageert gaat er al tijd verloren waardoor de “ongeduldige” chauffeur het gas nog dieper in gaat trappen met als gevolg een onnodig hoger verbruik. Eigenlijk zijn die acceleraties helemaal niet nodig voor dit soort inhaalacties.

P90143720

Wat heeft BMW nu bedacht. De elektronica van de automaatbak (EGS) wordt gekoppeld aan diverse sensoren van het assistentiesysteem in de auto. Onder de noemer BMW Proactive drive systeem krijgt de bak dus informatie over het verkeer om zich heen. Hierdoor kan de bak meer anticiperen op de situatie. In de voorgaande situatie zal de bak dus al in kunnen schatten welke acceleratie nodig is en alvast de juiste versnelling kiezen.

Het systeem ziet niet alleen voertuigen op de eigen rijbaan maar ook daarnaast. Hierdoor wordt ook het invoegen of uitvoegen vele malen efficiënter. Het is zelfs mogelijk dat door BMW Proactive drive onnodige remacties worden voorkomen.

P90143726

Als extra kan de bak zelfs afhankelijk van de ingestelde rijmodus en het navigatiesysteem bepalen wanneer het voor een bocht terug moet schakelen en welke versnelling dan de juiste is. Bijvoorbeeld in de Sport stand zal de bak voor de bocht al in een lagere versnelling staan waardoor de bocht sportief genomen kan worden. Wanneer BMW Proactive drive  op de markt komt is nog niet duidelijk.

P90143719

Bron: BMW

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter