DTM op de Moscow Raceway

DTM op de Moscow Raceway

1 2432

Rookie Maxime Martin (B) heeft gisteren, in zijn vijfde kwalificatiesessie voor de DTM ooit, de pole position gepakt. Dit gebeurde op het bijzondere Moscow Raceway. Kan hij die plek in de race ook vasthouden? Dat zullen we vandaag zien. 

Bruno Spengler pakte een hele mooie tweede startplek. Op de tweede startrij staan twee Audi’s. Farfus zette de BMW nog op de zesde plek. De race start op een zonovergoten circuit in Rusland. De temperatuur zal veel vergen van de banden en de coureurs. Het kan wel 60 graden Celsius worden in de auto’s.

Met de start kunnen beide BMW rijders voor blijven op de rest. Farfus verliest een plekje in het startgeweld. Marco Wittmann heeft een goede start gehad en ligt al op de vijfde positie. En zelfs pechvogel Timo Glock  heeft twee plekken goedgemaakt. Glock haalt Rockenfeller in aan het eind van het lange rechte stuk en ligt nu 7e. Farfus heeft ervoor gekozen om op de langzamere (harde) banden te beginnen en wordt links en rechts ingehaald. Hopelijk kan hij dat later weer goedmaken. Maxime trekt een gaatje naar Bruno Spengler en ligt na 5 ronden ruim voor.

P90156082

Tomczyk heeft een hele goede beginfase gehad en heeft 11 plekken gewonnen. Hij ligt nu elfde. Jamie Green zet de Audi achter de vangrail nadat de ophanging afbrak. Paul Di Resta zet de Mercedes aan de kant door versnellingsbak problemen. Alle BMW M4 DTM’s rijden nog. Marco Wittmann zit in een gevecht van vier auto’s. Allemaal Audi’s om zich heen. Glock haakt ook aan bij dit setje en gaat zich ermee bemoeien. Hij is in een heftige strijd verwikkeld met de Audi van Müller waarbij de auto’s elkaar regelmatig raken. Timo drukt Müller buiten de baan en gaat er voorbij. De laatste is daar uiteraard niet blij mee.

Ondertussen is Maxime Martin veruit de snelste man van het veld. Wehrlein gaat aan Farfus voorbij die nog steeds op de harde banden rijdt. Van de wedstrijdleiding moet Glock Nico Müller weer voorbij laten door de gewaagde inhaalactie. Glock is echter bloedsnel en gaat zelfs Marco Wittmann voorbij. Nico Müller gaat in ronde 16 als eerste de pits in voor een stop. Komt hierdoor de straf voor Glock te vervallen? Wittmann is de volgende die naar binnen moet. De zachte banden zijn toch aan het einde van wat ze aankunnen. Een hele kort stop geeft hem nu een setje harde banden die het 30 ronden vol moeten houden. Maar ook Maxime, de leider op dit moment, begint problemen met de banden te krijgen.

Tomczyk is in een heel hard gevecht met de Mercedes van Wehrlein. Deurkruk aan deurkruk schuiven ze door de bochten. Timo Scheider zet de Audi midden op het rechte stuk aan de kant met elektronische problemen. De gele vlag wappert, en iedereen op de zachte banden moet nú wisselen. En daar is de Safety Car al. Het hele veld krimpt ineen. Wie was op tijd voor de bandenwissel. Rockenfeller was in ieder geval te laat. Hierdoor verliest hij bij de wissel na Safety Car veel tijd. Maar hoelang blijft de Safety Car buiten? En valt zijn stop dan nog in de verplichte pitstop window? Er ontstaat een beetje verwarring over hoe de wedstrijdleiding het gaat aanpakken. Ze willen het veld eerst weer in de juiste volgorde achter de Safety Car hebben. Dus Martin en Spengler op één en twee. Maar eigenlijk zijn die door de wissel al hun leidende positie verloren voordat de Safety Car de baan op kwam. Beetje vreemd.

P90156071

De wedstrijd gaat vanaf ronde 27 weer volledig op weg en Martin is zijn riante voorsprong kwijt, maar ligt nog steeds eerste. Tambay duwt Rockenfeller in de tweede bocht gelijk hard van de baan, waardoor er een chaos ontstaat en de Safety Car gelijk weer naar buiten kan. Rockenfeller ligt bijna te huilen achter de vangrails. Het veld moet dit keer best lang achter de Safety Car aanrijden. Rockenfeller bekijkt teleurgesteld de voorbijrijdende collega’s vanachter de vangrail. In ronde 33 is er de restart. BMW ligt op de eerste drie plaatsen met Glock op de derde. Maar Ekström zit hem op de hielen. Farfus ligt vijfde (moet nog naar binnen) en Marco Wittmann zevende. Nog 15 ronden te gaan.

Farfus gaat naar binnen in ronde 35. Het is de hoogste tijd om op de zachte compound te gaan rijden. Eens kijken hoeveel tijd hij nu nog goed kan maken. Hij ligt na 39 ronden op de 11e plek. Nog negen ronden te gaan. Martin trekt intussen weer een gat naar Bruno Spengler. Augusto farfus in met de Castrol EDGE BMW M4 DTM bezig aan een inhaalslag, maar hij gaat het moeilijk krijgen om een aantal punten mee te kunnen nemen. In dit gevecht wil Molina proberen om aan hem voorbij te komen en raakt hem in de flank. Ze kunnen gelukkig door, maar dat ging niet netjes.

P90156104

Glock heeft ook een probleem. Ekström en Wittmann gaan “makkelijk” aan hem voorbij. Door de safety Car periodes zitten we aan de maximale tijd van de race en worden er minder ronden gereden. Laatste rondje gaat in. Maxime Martin wint de wedstrijd als eerste Belg sinds Erik van der Poele in de jaren ’80. De Samsung BMW M4 DTM heeft perfect gepresteerd. Spengler pakt de tweede plaats, Wittmann net vierde en Glock zesde. Een goede dag voor BMW Motorsport.

Bron: ARD

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14356

3 2379

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter