BMW Art Car van Alexander Calder op de TEFAF Maastricht

BMW Art Car van Alexander Calder op de TEFAF Maastricht

TEFAF Maastricht, de meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs ter wereld, gaat de eerste BMW Art Car tentoonstellen. Dit bijzonder snelle kunstwerk van Alexander Calder is van 16 tot en met 25 maart één van de pronkstukken op de beurs.

Tevens is de Franse oud-coureur Hervé Poulain, die in 1975 het initiatief nam om zijn BMW te beschilderen, een eregast van BMW en TEFAF op de beurs. De Amerikaan Alexander Calder stond aan de wieg van een bijzondere BMW traditie. Al sinds 1975 veranderen internationale kunstenaars BMW’s in rijdende kunstwerken. Het oorspronkelijke idee van de collectie is een product van de verbeelding van de Franse veilingmeester en gepassioneerde autocoureur Hervé Poulain. Op zijn initiatief ontworp Alexander Calder, aan het begin van de jaren zeventig, zijn BMW 3.0. CSL. Het is het eerste voertuig die de werelden van kunst en motorsport samenbracht en die deelnam aan de 24-uurs race van Le Mans. Dit enthousiast ontvangen rijdende kunstwerk was de inspiratie voor BMW om een kunstcollectie Art Cars te maken.

Hervé Poulain over zijn visie: “Op een dag zei ik tegen mezelf, nu is het de tijd om iets anders en heroïsche te doen en het liefst door mijn twee passies, kunst en racen, te verenigen. Het laten beschilderen van mijn racewagens door toonaangevende kunstenaars was mijn droom. “Calder liet zich voor deze kleurrijke Artcar inspireren door het werk van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan van wie hij een groot bewonderaar was. Zijn grote passie voor beweging zette hij met behulp van zijn technische achtergrond voort in zijn kunst; alles wat hij maakt beweegt. Deze Art Car is daarop dus geen uitzondering en een mooie aanvulling op zijn andere kunstwerken. De toevoeging van dynamiek in de tot dan toe statische beeldhouwkunst maakte hem een groot vernieuwer. Toeval wil dat het Gemeente Museum Den Haag dit voorjaar een groot overzicht van Alexander Calder tentoonstelt.

Talrijke toonaangevende kunstenaars traden na Calder in zijn voetsporen. Zo drukten onder andere Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Robert Rauschenberg hun eigenzinnige stempel op de Art Car. De BMW M3 GT2 van Koons is de 17e en laatste gemaakte BMW Art Car. De Art Car van Jeff Koons was vorig jaar te zien op de TEFAF.

In 2011 ging de bijzondere samenwerking tussen BMW Group Nederland en de TEFAF Maastricht van start. BMW Group Nederland heeft zich voor drie jaar aan TEFAF verbonden als sponsor van de internationale kunstbeurs. Jan-Christiaan Koenders, Algemeen Directeur van BMW Group Nederland, beschouwt het partnership met TEFAF Maastricht als een belangrijke mijlpaal van de wereldwijde culturele betrokkenheid van de BMW Group. “Dit jaar viert de TEFAF tevens haar vijfentwintig jarige bestaan, voor ons een reden om ook terug te gaan naar de oorsprong van de Art Cars. Het tentoonstellen van de eerste Art Car ooit gemaakt leek ons een logische keuze”, aldus Koenders.

BMW laat deze week als primeur ook de BMW 6 Serie Gran Coupé zien, de luxueuze vierdeurs Coupe die momenteel zijn wereldpremière beleeft op de Autosalon van Geneve. BMW biedt daarnaast bezoekers van de TEFAF een BMW Shuttle Service aan voor bestemmingen in en om Maastricht.

Het culturele programma van BMW is al meer dan 40 jaar één van de belangrijkste pijlers van haar corporate communicatie. Deze culturele betrokkenheid focust zich op hedendaagse en moderne kunst, maar ook op klassieke muziek, jazz, architectuur en design. BMW Group sponsort meer dan 100 culturele evenementen wereldwijd.

BMW Group Nederland is onlangs ook een samenwerking aangegaan met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid om de bijzondere collectie videokunst The One Minutes veilig te stellen voor toekomstige generaties. The One Minutes collectie is een verzameling videokunst over uiteenlopende thema’s die precies één minuut duren. BMW Group is de laatste zeven jaar door de Dow Jones Sustainability Index uitgeroepen tot duurzaamste autofabrikant. In 1972 maakte Gerhard Richter speciaal voor de foyer van het hoofdkantoor van BMW in München drie grote schilderijen. Daarna hebben artiesten van Andy Warhol en Roy Lichtenstein tot Olafur Eliasson, Thomas Demand, en Jeff Koons samengewerkt met BMW. Bovendien hebben gerenommeerde architecten als Karl Schwanzer, Zaha Hadid en Wolf D. Prix van Coop Himmelb(l)au in opdracht van BMW de hoofdgebouwen en fabrieken ontworpen. BMW Group garandeert absolute vrijheid binnen alle culturele activiteiten waar het zich mee bezig houdt, omdat dit net zo essentieel is voor baanbrekend artistiek werk als voor grote innovaties in een succesvol bedrijf.

Voor meer informatie over BMW’s culturele betrokkenheid: www.bmwgroup.com/culture.

Bron: BMW Nederland

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 10219

1 13571

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter