De nieuwe BMW M4 Cabrio.

De nieuwe BMW M4 Cabrio.

3 2897

Met de komst van de nieuwe BMW M4 Cabrio breidt BMW M GmbH zijn aanbod legendarische high performance sportwagens met een aantrekkelijke nieuwkomer uit. De nieuwe M4 Cabrio evenaart de prestatiecijfers van de nieuwe BMW M3 Sedan en die van de nieuwe BMW M4 Coupé, maar onderstreept met zijn stijlvolle en aparte verschijning zijn individuele karakter, terwijl hij tegelijk de fascinatie van sportief en dynamisch rijden in een open auto centraal stelt.

Voor dit nieuwe model heeft BMW M GmbH inspiratie gezocht in een lange traditie: de sportwagen van BMW die zowel voor het circuit als de weg bestemd is, is in zijn open uitvoering aan de vijfde generatie toe en schrijft onder de titel “M4 Cabrio” een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis.

De BMW M4 Cabrio deelt de elegante lijnen van zijn open broertje van de 4 Serie. Wanneer het dak open is, geeft de BMW M4 Cabrio blijk van een kenmerkend en sierlijk silhouet met heel evenwichtige verhoudingen. En dankzij zijn designtaal weet hij die vorm meesterlijk te combineren met een dynamische coupélijn zonder B-stijlen wanneer de hardtop gesloten is. Tegelijk laten de stijlelementen van de M4 Cabrio, met inbegrip van een krachtige powerdome op de motorkap, de opvallende buitenspiegels met twee spijlen, en de uitgebouwde wielkasten voor en achter met gesmede lichtmetalen velgen (18”, 19” als optie) en een combinatie van verschillende bandentypes, er geen twijfel over bestaan dat hij een deel is van de BMW M3/M4 modellen.

P90160063

De BMW M4 Cabrio wordt aangedreven door de nieuw ontwikkelde hoogtoerentalmotor, de zescilinder-in-lijn motor met M TwinPower Turbotechnologiedie we al uit de M3 Berline en de M4 Coupé kennen. Deze krachtbron van 3,0 liter ontwikkelt een maximumvermogen van 317 kW/431 pk en geeft in een breed toerentalgebied zijn maximumkoppel van 550 Nm vrij. De BMW M4 Cabrio biedt de bestuurder dus niet alleen uitzonderlijk sportieve prestaties, de sprint van 0 tot 100 km/u duurt maar 4,4 seconden (met de optionele 7 traps M versnellingsbak met dubbele koppeling), maar ook voldoende krachtreserves om in een ontspannen maar snelle stijl met open dak te cruisen.

Zoals in de BMW M3 Sedan en de BMW M4 Coupé wordt ook in de BMW M4 Cabrio heel strikt het principe van de intelligente lichtgewicht constructie toegepast. De motorkap en de voorste zijpanelen bijvoorbeeld zijn uit aluminium vervaardigd, net als talrijke onderdelen van het high performance chassis. Daarnaast wordt voor veel onderdelen van de nieuwe BMW M4 Cabrio ook het ultralichte en, dankzij zijn indrukwekkende stijfheid, extreem duurzame CFRP (met koolstofvezels versterkte kunststof) toegepast. De cardanas is daar een voorbeeld van: door het gebruik van CFRP kan die uit één stuk vervaardigd worden. Dat betekent een aanzienlijke gewichtsbesparing en een vermindering van de roterende massa. Het CFRP veerbeen in het motorcompartiment weegt op zijn beurt maar 1,5 kg, maar heeft een grotere stijfheid dan een vergelijkbaar onderdeel in aluminium. Het speelt daarom een belangrijke rol bij de uitstekende stuurreacties en -precisie van de wagen.

Het inklapbare metalen dak van de BMW M4 Cabrio bestaat uit drie stukken met langs binnen een volledige bekleding. Met zijn uitstekende geluidsisolatie en de wintervaste constructie laat het op het vlak van kwaliteit geen wensen open. Het dak opent, na een druk op een knop, in minder dan 20 seconden, dat kan zelfs bij een snelheid tot 18 km/u. Hoewel de nieuwe BMW M4 Cabrio over een uitgebreide standaarduitrusting beschikt, is er toch nog een groot aantal aantrekkelijke opties beschikbaar om zijn esthetische aantrekkingskracht nog te vergroten en zijn dynamiek en comfort te verbeteren. En het exclusieve aanbod uitrustingen van BMW Individual houdt de belofte van een unieke rijervaring met een aparte persoonlijke toets in. Speciale kleuren en materialen kunnen op de wensen van de bestuurder afgestemd worden.

P90159874

M TwinPower Turbotechnologie

In overeenstemming met de filosofie van BMW M GmbH steunde de ontwikkeling van de nieuwe BMW M4 Cabrio op de onverminderde ambitie om een superieure rijdynamiek te combineren met een onbeperkte bruikbaarheid in het dagelijkse verkeer. De M4 Cabrio wordt immers aangedreven door dezelfde 317 kW/431 pk sterke zescilinder-in-lijn motor met M TwinPower Turbo-technologie die we ook in de nieuwe M3 Sedan en M4 Coupé aantreffen. De aerodynamische eigenschappen van de open sportwagen werden geoptimaliseerd om ultradynamische rijeigenschappen en een maximale efficiëntie te bieden, terwijl tegelijk een groot aantal designmaatregelen op het vlak van de intelligente lichtgewicht constructie ingevoerd werd. De zescilinder-in-lijn hoog toeren motor met M TwinPower Turbotechnologie. Met een maximumvermogen van 317 kW/431 pk dat tussen 5.500 t/min en 7.300 t/min beschikbaar is, met daar bovenop een maximumkoppel van 550 Nm over een extreem breed toerentalgebied (1.850 – 5.500 t/min) heeft de zescilindermotor van de BMW M4 Cabrio genoeg vuurkracht om de prestaties van een superieure sportwagen te leveren. Wanneer die motor met de standaard manuele 6-versnellingsbak uitgerust is, sprint hij in 4,6 seconden van 0 tot 100 km/u. Met de optionele 7 traps M versnellingsbak met dubbele koppeling wordt dat zelfs 4,4 seconden. De topsnelheid is elektronisch begrensd tot 250 km/u. De M TwinPower Turbo motor haalt een maximumtoerental van 7.600 t/min en combineert een superieur sportief vermogen met een uitstekende efficiëntie. De BMW M4 Cabrio verbruikt immers maar 9,1 liter per 100 km (M DKG: 8,7 l/100 km) in de EU-cyclus, wat met een CO2-uitstoot van 213 g/km (203 g/km) overeenstemt, en voldoet al aan de emissienorm EU6.

P90159812

De technologie die recht van het circuit overgenomen is, levert onklopbare prestaties. Met een motor die zulke indrukwekkende prestaties levert, is het allicht geen verrassing dat de andere elementen in de aandrijflijn van de BMW M4 Cabrio op hun beurt volledig klaar zijn voor de piste. Om tijdens het dagelijkse gebruik, bij korte stadsritten en op het racecircuit de optimale bedrijfstemperaturen te garanderen, is de zescilindermotor met een extreem doeltreffend koelsysteem uitgerust. Dat omvat een indirecte intercooler om een maximale laaddruk en dus een hoog motorvermogen te kunnen opwekken. Het raceklare koelconcept omvat naast een hoofdradiator ook waterkoelers die naar de zijkant verplaatst zijn en die op de watercircuits met hoge en lage temperatuur en de motor- en transmissieolie (wanneer de wagen met de M versnellingsbak met dubbele koppeling uitgerust is) aangesloten zijn. Een extra elektrische koelwaterpomp koelt de steunpunten van de turbocompressor wanneer de wagen stilstaat.

De grote ervaring van BMW M GmbH in de motorsport blijkt ook uit het aanvoersysteem van de motorolie. De kern daarvan is een lichtgewicht oliecarter in magnesium met een speciaal deksel om de beweging van de olie als gevolg van de krachtige dynamische en laterale acceleraties te beperken. Een bijkomende oliepomp (zuigtype) en een verfijnd retoursysteem voor de olie, dat in de buurt van de turbocompressor gemonteerd is, helpen ook om bij extreme acceleraties en remmanoeuvres een stabiele oliecirculatie in stand te houden De innovatieve klepopstelling in het dubbele uitlaatsysteem wekt een motorgeluid op dat in eenklank is met het autosport-DNA van de wagen. De elektrisch gestuurde kleppen, die net voor de achterste knaldemper gemonteerd zijn, beperken de uitlaatgastegendruk en helpen om de onmiskenbare BMW M sound in het leven te roepen.

Intelligente lichtgewicht constructie

De intelligente lichtgewicht constructie bezorgt de BMW M4 Cabrio niet alleen uitstekende dynamische kwaliteiten, maar ook een voorbeeldige efficiëntie. Dankzij de doorgedreven maatregelen om gewicht te besparen, heeft de wagen een rijklaar gewicht van 1.750 kg – ongeveer 60 kg minder dan zijn voorganger. Die gewichtsverbetering is in grote mate te danken aan de flankpanelen vooraan en de motorkap in aluminium en aan de lichtgewicht aluminium constructie van het chassis. Daarnaast wordt er ook ruim gebruik gemaakt van een materiaal dat zowel weinig weegt als extreem stijf en daarom ook duurzaam is: CFRP. De cardanas is een van de onderdelen van de BMW M4 Cabrio die uit CFRP vervaardigd zijn. Door het gebruik van dat materiaal was het ook mogelijk om een cardanas uit één stuk te bouwen. In vergelijking met de cardanas van het vorige model is die van de nieuwe cabrio 40% lichter, waardoor ook de roterende massa vermindert, wat op zijn beurt dynamischer motorreacties mogelijk maakt. Het veerbeen in het motorcompartiment is eveneens van CFRP vervaardigd. En hoewel het maar 1,5 kg weegt, heeft het toch een grotere stijfheid dan een vergelijkbaar onderdeel in aluminium. Het speelt daarom een belangrijke rol bij de uitstekende stuurreacties en -precisie van de wagen.

P90159827

Het actieve M differentieel op de aangedreven achteras van de BMW M4 Cabrio verbetert de tractie en de richtingsstabiliteit met behulp van een elektronisch gestuurd meervoudig plaatdifferentieel met beperkte slip. De regeleenheid ervan is aan het DSC-systeem (Dynamic Stability Control) gekoppeld en houdt ook rekening met de positie van het gaspedaal, de rotatiesnelheid van de wielen en de giersnelheid van de wagen. De mate waarin het differentieel vergrendeld wordt, wat van 0 tot 100% kan variëren, wordt binnen een fractie van een seconde aan de situatie aangepast. Die methode om de tractie te optimaliseren, zorgt ook voor een ongeëvenaarde rijstabiliteit in extreme omstandigheden en maakt het mogelijk om op een indrukwekkend dynamische wijze uit de bocht te accelereren. De elektromechanische stuurinrichting onderscheidt zich door het directe stuurgevoel en de precieze feedback. Met de geïntegreerde functie Servotronic wordt de mate van stuurbekrachtiging automatisch aan de snelheid van de wagen aangepast. Bovendien kan de bestuurder de kenmerken van de stuurinrichting met een druk op de knop instellen. De modi COMFORT, SPORT en SPORT+ stellen de bestuurder in staat om het niveau van de stuurbekrachtiging aan de actuele situatie en aan zijn persoonlijke voorkeuren aan te passen.

Stevig stoppen

De M4 Cabrio is standaard uitgerust met BMW M composietremmen die een heel precies remgevoel opwekken, een uitstekende remkracht ontwikkelen en zeer goed tegen fading bestand zijn. Bovendien wegen ze ook nog bijzonder weinig. Perfect op elkaar afgestelde aerodynamische maatregelen. De doorgedreven aerodynamische eigenschappen van de BMW M4 Cabrio spelen een belangrijke rol om de onovertroffen prestaties en efficiëntie van de wagen mogelijk te maken. Maatregelen om de opwaartse kracht te verminderen, zoals de krachtig gevormde voorschort, de luchtstroom die door de voorzijde geleid wordt, en de vlakke onderzijde helpen om de wagen uitstekende rijeigenschappen te bezorgen. Bovendien beperken elementen zoals de Air Curtains en de M kieuwen met geïntegreerde Air Breathers achter de voorwielen de turbulentie in de voorste wielkasten tot een minimum. Samen met de aerodynamisch verbeterde buitenspiegels met dubbele spijl behoren die elementen tot de kenmerkende designelementen van BMW.

Metalen hardtop

De inklapbare metalen hardtop van de BMW M4 Cabrio bestaat uit drie delen en biedt, in vergelijking met het vorige model, een duidelijk verbeterde geluidsisolatie. Die is te danken aan de ‘geluidsabsorberende’ bekleding die de windgeluiden met tot 2 dB vermindert. Naast die aanzienlijke toename van het comfortniveau is de wagen dankzij het volledig beklede dak ook perfect in de winter te gebruiken. Een druk op de knop volstaat en de dynamische, gesloten high-performancesportwagen verandert in een sportieve en elegante open wagen, in net geen 20 seconden. Het dak kan zelfs ingeklapt worden terwijl de auto in beweging is, bij een snelheid tot 18 km/u. De vernieuwde en bredere winddeflector (een optie) en de nieuwe nekwarmer (ook een optie) met drie instelniveaus zorgen ervoor dat de bestuurder en de passagiers ook bij lage temperaturen en bij hoge snelheden van een open rit kunnen genieten. De laadhulp, een standaardvoorziening, tilt het dak op wanneer dat in de koffer opgeborgen is, zodat er gemakkelijk bagage in de koffer gelegd kan worden. Als het dak geopend is, heeft de koffer een laadvolume van 220 liter; als de hardtop gesloten is, 370 liter.

De nieuwe BMW M4 Cabrio deelt het sportieve, dynamische uiterlijk van de BMW 4 Serie Cabrio waarop hij gebaseerd is, maar maakt van M specifieke designelementen gebruik om zijn uitzonderlijke prestaties te onderstrepen en om een onmiskenbare verschijningsvorm in het leven te roepen. Het koetswerkdesign richt de schijnwerpers op de superieure prestaties. De nieuwe BMW M4 Cabrio is breder dan zijn voorganger. Tegelijk heeft hij een grotere wielbasis en een breder spoor en geeft hij blijk van perfect evenwichtige verhoudingen. De lange motorkap, de korte overhangen voor en achter, het ver naar achteren liggende passagierscompartiment: allemaal zijn het elementen die stuk voor stuk tot de kenmerkende BMW lijnen van de auto bijdragen. Wanneer de driedelige metalen hardtop gesloten is, heeft de wagen de harmonieuze, maar toch dynamische vorm van een coupé, die niet door B-stijlen verstoord wordt. Wanneer het dak open is, valt het zijprofiel van de BMW M4 Cabrio op door een pittige elegantie die niet door het koprolsysteem, dat nu volledig uit het zicht achter de hoofdsteunen achteraan weggeborgen is. of door antennes (bijv. voor de radio) verstoord wordt.

P90159822

Markante M designelementen zijn de kenmerkende powerdome op de motorkap, de BMW M velgen met dubbele spaken, de opvallende buitenspiegels met twee spijlen, de M kieuwen met ingebouwde Air Breathers
achter de voorste wielkasten, de uitgebouwde wielkasten voor en achter, en het dubbele paar hoogglanzend gepolijste eindpijpen. Het dynamische karakter van de wagen blijkt ook uit het interieur. Het interieur van de nieuwe BMW M4 Cabrio laat geen twijfel bestaan over de familiebanden met de high-performance BMW M3 Sedan en de BMW M4 Coupé. Een reeks van ondertussen vertrouwde BMW M uitrustingsdetails bijvoorbeeld onderstreept de uitgesproken sportieve ambities van de wagen. Daaronder de M specifieke ronde instrumenten met witte wijzerplaten, het lederen M stuur met inzetstuk in chroom en contrastnaden, de M selectiehendel, de M bekleding van de deurdrempels en de M voetsteun voor de bestuurder.

Voor de bestuurder en voorpassagier worden standaard elektrisch verstelbare lederen sportzetels met uitgesproken contouren, ingewerkte hoofdsteunen en integrale gordelgeleiders ingebouwd. Een opvallende stilistische blikvanger van de voorstoelen in de M4 Cabrio is het verlichte BMW M logo in de hoofdsteunen. De twee afzonderlijke zitplaatsen achteraan bieden op hun beurt een uitstekend comfort en een goede laterale steun, dankzij de duidelijk gevormde zeteloppervlakken en rugleuningen.

BMW Individual

De BMW M4 Cabrio mikt in de eerste plaats op die klanten voor wie, naast prestaties, ook het uiterlijk van een wagen, het exclusieve karakter en vooral de luxe van het open rijden een belangrijke rol spelen. Die klanten willen maar wat graag een stijlvol en apart uiterlijk voor hun wagen. Het rijke aanbod van BMW Individual gaat verder dan de standaard- en extra uitrusting die voor de BMW M4 Cabrio beschikbaar is en biedt haast oneindige mogelijkheden om de wagen tot in de kleinste details aan de persoonlijke wensen van de eigenaar op het vlak van comfort, luxe en stijl aan te passen.

Meer dan 20 jaar ervaring in de individualisering van BMW modellen. Wat in het begin van de jaren 1990 begon met de creatie van opvallende en unieke exemplaren voor figuren zoals Karl Lagerfeld of José Carreras, heeft zich onder de koepel van BMW Individual ontwikkeld tot een unieke afdeling om BMW modellen te individualiseren. Het aanbod BMW Individual omvat twee luiken: de BMW Individual Collection en de BMW Individual Manufaktur.

P90159806

De BMW Individual Collection biedt een unieke rijervaring van de hoogste orde. Speciale kleuren en materialen kunnen heel precies op de wensen van de klant afgestemd worden, met als resultaat een wagen die de afspiegeling van zijn eigenaar is. Het BMW Individual aanbod voor M wagens omvat exclusieve interieurelementen en extreem hoogwaardige bekledingsvarianten in leder Merino. Het aanbod beschikbare carrosseriekleuren oogt al even exclusief. Klanten hebben de keuze uit een collectie van extra glanzende metallic kleuren en vier sportieve, mat Frozen metallic tinten. De BMW Individual Manufaktur is niet zozeer een plek als wel een idee dat elke dag weer concrete vorm krijgt. Dat idee is de totale oriëntatie op de klant. Hier kunnen speciale vragen van BMW klanten die verder gaan dan de BMW Individual Collection, vorm krijgen. Ongeacht de vraag, doorgedreven lakwerk, onconventionele materialen of enigszins excentrieke verlangens, de BMW Individual Manufaktur steunt op zijn ervaring en vakmanschap om van elke visie van exclusiviteit een realiteit te maken, op voorwaarde dat die niet in conflict komt met de veiligheidsnormen, het karakter van het merk of de wettelijke vereisten. De Manufaktur ontwikkelt en bouwt eveneens speciale series, beursauto’s en speciale modelseries voor specifieke markten.

Metallic of mat: de BMW Individual koetswerkkleuren. Alleen al aan zijn opmerkelijke lakwerk is een BMW M4 Cabrio met een BMW Individual afwerking in één oogopslag te herkennen. Klanten kunnen kiezen uit helder glanzende metallic kleuren en de mat glanzende afwerking van Frozen metallic kleuren. Alle opties voor de koetswerkkleur die bij BMW Individual verkrijgbaar zijn, bezorgen de dynamische en opvallende designtaal van de BMW M4 Cabrio een bijzondere allure en een extra impact. Een metallic lak van BMW Individual valt op door zijn ongewoon heldere glans. Door de speciale pigmentatie verandert de kleur volgens de lichtinval,
waardoor de oppervlakken van de wagen een opvallende diepte verkrijgen. Tansanitblau metallic is een mooi voorbeeld. Zoals het kostbare mineraal waaraan deze lak zijn naam ontleent, varieert deze unieke BMW Individual kleur tussen een stralend turkoois en een sereen donkerblauw – afhankelijk van de lichtinval en de hoek van waaruit de wagen bekeken wordt.

Ook voor de versiering van het interieur zijn er tal van opties. BMW Individual verwerkt voor BMW wagens al sinds verscheidene jaren alleen maar het meest exclusieve leder op de markt: het BMW Individual leder Merino met zijn fijne korrel voelt van nature erg zacht en soepel aan een heeft een uniek en exclusief uiterlijk. De kleuren van de lederen bekleding en van het met leder beklede instrumentenbord vormen op hun beurt een nieuwe referentie. De negen speciaal ontwikkelde kleurtinten variëren van expressief tot klassiek elegant en zijn, als BMW Individual lederen bekleding met contrastnaad, uitsluitend beschikbaar via BMW Individual. De BMW Individual decoratieve lijsten helpen de specifieke interieursfeer tot leven te wekken, terwijl de zeldzame en kostbare houtsoorten exclusieve blikvangers vormen in het interieur van de BMW M4 Cabrio.

Indrukwekkende potentieel

De nieuwe BMW M4 Cabrio wordt af fabriek geleverd met een uitrusting in overeenstemming met zijn dynamische en luxueuze karakter. Klanten kunnen daarnaast nog kiezen uit een uitgebreid aanbod uitrustingsopties waarmee het karakter van deze open sportwagen nog verfijnd kan worden om nog dynamischer prestaties te leveren en nog meer comfort te bieden. De interieur- en exterieuruitrusting onderstrepen het indrukwekkende potentieel van de wagen. De BMW M4 Cabrio is onmiddellijk herkenbaar als een high performancemodel van BMW M GmbH, dankzij kenmerkende designelementen zoals de lichtgewicht motorkap met de opvallende powerdome, de gebeeldhouwde voorspoiler met drie grote luchtinlaten, de zwarte, dubbele nierspijlen, de behuizingen van de buitenspiegels met twee spijlen, de achterschort met ingebouwde diffusor, en het uitlaatsysteem met vier eindpijpen. Klanten kunnen het zelfverzekerde uiterlijk van hun wagen nog kracht bijzetten met een keuze uit het grote aantal koetswerkkleuren, waaronder de bijzonder exclusieve BMW Individual lakken.

P90159884

De BMW M4 Cabrio wordt standaard geleverd met lichtgewicht, gesmede BMW M lichtmetalen velgen van 18” (vooras: 9 J x 18, achteras: 10 J x 18) met combinatie van verschillende bandentypes (vooras: 255 mm, achteras:
275 mm). Als optie zijn de gesmede M lichtmetalen velgen van 19” beschikbaar, in Ferricgrau of Schwarz (vooras: 9 J x 19, achteras: 10 J x 19) met combinatie van verschillende bandentypes (vooras: 255 mm, achteras:
275 mm). Voor het interieur kunnen de klanten kiezen uit vier exclusieve kleuren voor de standaard ingebouwde bekleding in het leder Merino Feinnarbe. Daarnaast biedt BMW Individual nog negen andere kleurenopties voor een persoonlijk accent. Het sportieve en dynamische karakter van het interieur is het product van opmerkelijke standaard uitrustingsdetails, zoals het lederen M stuur met dubbele spaak dat van een M logo, een inzetstuk in chroom en een contrastnaad voorzien is. Innovatieve technologieën voor topprestaties.

Het motorvermogen in de BMW M4 Cabrio wordt via de standaard ingebouwde manuele 6-versnellingsbak doorgegeven. De optionele 7 traps M versnellingsbak met dubbele koppeling geeft de bestuurder de mogelijkheid om niet alleen met de selectiehendel in de middenconsole te schakelen, maar ook met de schakelpaddels op het stuur. Die transmissie combineert op een doeltreffende manier twee versnellingsbakken, elk met zijn eigen koppeling. Dat betekent dat schakelbewegingen uitgevoerd worden zonder dat de krachtstroom onderbroken wordt. De schakelbewegingen zijn daarom ook korter. Drivelogic geeft de bestuurder de mogelijkheid om uit verschillende schakelmodi te kiezen: daarmee kunnen de schakelbewegingen van de BMW M4 Cabrio, wanneer die in de automatische modus staat, afgestemd worden op een comfortabele, zuinige of ultrasportieve rijstijl. De functie Launch Control die ook in de M DKG ingebouwd is, maakt een optimale acceleratie vanuit stilstand mogelijk. Het standaard ingebouwde actieve M differentieel verbetert de tractie op de achterwielen. Het elektromechanische stuursysteem is op zijn beurt een nieuwe ontwikkeling van BMW M GmbH en vormt het belangrijkste onderdeel in de link tussen de bestuurder en de wagen. Het systeem biedt een direct stuurgevoel en precieze feedback. De geïntegreerde Servotronic-functie past afhankelijk van de snelheid van de wagen elektronisch het niveau van bekrachtiging aan en zorgt bij alle snelheden voor een optimaal stuurgedrag.

Met een druk op de knop kunnen drie instellingen voor het stuursysteem (COMFORT, SPORT en SPORT+) geselecteerd worden om de mate van stuurbekrachtiging aan de feitelijke situatie en aan de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder aan te passen. De optionele adaptieve M ophanging biedt eveneens de instelmodi COMFORT, SPORT en SPORT+. De BMW M4 Cabrio wordt standaard met M composietremmen uitgerust. Klanten kunnen echter ook de nog lichtere en efficiëntere M carbon-keramiekremmen bestellen, die door hun in goudkleur gelakte remzadelklauwen een extra visuele blikvanger vormen. Andere optionele uitrustingselementen voorzien de bestuurder van een uitgebreide informatie. Onnodig te zeggen dat de BMW M4 Cabrio ook beschikbaar is met het ruime aanbod hulpsystemen voor de bestuurder en de mobiliteitsdiensten die onder de vlag van BMW ConnectedDrive aangeboden worden, een aantal van die elementen is al bekend uit de BMW M3 Sedan en de BMW M4 Coupé. Bij de blikvangers zijn de nieuwe generatie van het navigatiesysteem Professional, dat nu extra rekenvermogen heeft en een scherper beeld voor de kaartweergave met 3D-elementen biedt, Driving Assistant Plus dat de bestuurder voor een dreigende botsing met een voetganger of een wagen waarschuwt, de intelligente en niet-verblindende LED High Beam Assist, en Active Protection met Attention Assist. De optionele Head-Up Display bevat bijkomende, M specifieke functies zoals de aanduiding van de versnelling, een toerenteller en een Optimum Shift Indicator.

Meer dan 25 jaar open rijplezier

De nieuwe BMW M4 Cabrio bouwt voort op een traditie van 26 jaar. In alle vier de generaties van de BMW M3 werd er naast de tweedeurs coupé ook altijd een cabrio aangeboden. Eerste generatie: de racewagen met de linnen kap. De komst van de eerste BMW M3 in 1986 was in eerste instantie bedoeld om aan de homologatievereisten te voldoen van wat toen het DTM (Duits kampioenschap toerwagens) was. Om in die prestigieuze competitie een startplaats te veroveren, moest BMW een seriemodel van de competitiewagen aanbieden en er binnen een jaar 5.000 exemplaren van bouwen die voor de verkoop bestemd waren. Bij de creatie van de wegversie van de BMW M3 stonden de vereisten van de autosport nog altijd centraal en oorspronkelijk waren er geen plannen voor een open versie. Na twee jaar weerstand geboden te hebben, gaf BMW uiteindelijk toch toe aan de grote vraag van de klanten: in 1988 werd de BMW M3 Cabrio (E30) onthuld. Die was gebaseerd op de BMW 3-serie Cabrio met vier zitplaatsen en werd aangedreven door een viercilinder benzinemotor die oorspronkelijk een vermogen van 143 kW/195 pk ontwikkelde. In 1990 werd het vermogen tot 158 kW/215 pk opgevoerd waarmee de open M3 een topsnelheid van 239 km/u kon halen. Dat maakte de M3 Cabrio tot de snelste, in serie gebouwde open vierzitter van dat moment.

BMW-M3-Cabrio-

Tweede generatie: nieuwe vooruitgang in de veiligheidstechnologie. De leiding van de autosportafdeling van BMW – die ondertussen tot M GmbH omgedoopt was – plande van bij het begin een cabrioversie van de tweede generatie van de BMW M3 (die in 1992 uitgebracht werd). De BMW M3 Cabrio (E36/C) was gebaseerd op de 3 Serie Cabrio, een vierzitter, en werd in 1994 met een groot aantal innovatieve veiligheidstechnologieën aan boord op de markt gebracht. De rolbeugels van het standaard ingebouwde koprolsysteem dat achter de hoofdsteunen van de achterbank gemonteerd was sprongen in een fractie van een seconde omhoog zodra de wagen een koprol dreigde te maken. Samen met het ultrastijve frame van de voorruit vormden ze de bescherming van het passagierscompartiment. De BMW M3 Cabrio was slechts 80 kilo zwaarder dan de Coupé, maar leverde vergelijkbare prestaties. Het 210 kW/286 pk sterke model had genoeg aan 6,2 seconden om van 0 tot 100 km/u te sprinten, 0,2 seconden meer dan de coupé. En nadat het vermogen in 1995 tot 236 kW/321 pk opgevoerd was, had de cabrio voor die sprint nog maar 5,6 seconden nodig (de coupé: 5,5 s). De topsnelheid bleef identiek op een elektronisch begrensde 250 km/u.

Derde generatie: een nog krachtiger schijnwerper op het sportieve karakter van de wagen. In de lente van 2001, bijna exact een jaar nadat het startschot voor de derde generatie van de BMW M3 gegeven was, onthulde M GmbH de cabrio die zijn plaats naast de coupé innam. Tot aan de A-stijl was de cabrio identiek aan de coupé, maar een opvallende gordellijn bezorgde het open model een breder en krachtiger uiterlijk. Daarom oogde de BMW M3 Cabrio (E46/C) gespierder, breder en lager dan gelijk welke BMW M3 voor hem. En hij had de uitrusting om zijn beloftes na te komen: kenmerkende M eigenschappen zoals een 252 kW/343 pk sterke atmosferische hoogtoerentalmotor, de perfect afgestelde M, het variabele M sperdifferentieel en de M high performance remmen maakten van de BMW M3 Cabrio een in zijn categorie unieke atleet. Vanuit stilstand naar 100 km/u sprinten vergde maar 5,5 seconden. Vierde generatie: het sportieve karakter wordt nog sterker in de verf gezet.

Minder dan een jaar nadat de vierde generatie van de BMW M3 Coupé en de vierdeurs sedan, die iets later volgde, op de markt kwam, wakkerde BMW in de lente van 2008 het vuur bij liefhebbers van open wagens aan met de komst van de BMW M3 Cabrio (E93). Een achtcilinder van 4,0 liter die een vermogen van 309 kW/420 pk ontwikkelde, en die ongeveer 85% van zijn maximumkoppel van 400 Nm over een toerentalgebied van 6.500 t/min vrijgaf, gaf de bestuurders van de open vierzitter alles wat ze nodig hadden om hun dorst naar zowel een sportieve en dynamische rijstijl als ontspannen cruisen te lessen.

Bron: BMW Group

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14421

2 10268

3 COMMENTAAR

  1. Prachtig model!
    Maar wat mij betreft mag BMW wat minder strak gaan trekken.

    Elk nieuw model is weer een tikkie strakker getrokken en meer ook niet qua design.
    Hopelijk komt de goede ouwe tijd weer terug!……

  2. @Aaron, eens het wordt wel een beetje druk en veel van hetzelfde zo.
    @Oscar: prachtig artikel, mooi veel informatie. Recht van voren is deze sporter het mooist.

Laat een reactie achter