DTM op de Nürburgring: BMW op podium

DTM op de Nürburgring: BMW op podium

0 1947

BMW is weer terug bij de DTM. Augusto Farfus heeft op een zonovergoten Nürburgring voor BMW zijn derde pole van het seizoen gepakt. De Braziliaan moest wachten tot de vierde en laatste sessie van de kwalificatie voordat hij zeker wist de pole zeker was. Marco Wittmann pakte de tweede startrij. 

Regerend kampioen Bruno Spengler kwam met de BMW Bank M3 niet verder dan een tiende startpositie. Hij had tijdens de vrije trainingen al veel versnellingsbak problemen. Eens zien wat hij in de race kan doen na de catastrofale race in Moskou. Klokslag half twee gaat de warm-up lap van start en begint het net zachtjes te regenen. Welke invloed zal dat op de racestrategieën van de teams hebben? Farfus gaat op de eerste plek stilstaan en wacht op de rest. Het begint nu écht te regenen. De wedstrijdleiding moet een beslissing nemen.

dtm-2013-08-18-002

Natte start

We gaan van start! Farfus is goed weg. In de eerste bocht wordt leider Rockenfeller al van de baan gedrukt. Joey Hand zet de BMW vast in het grind. Er gebeurt genoeg om de Safety Car uit te laten rijden. Glock en Tomczyk maken een aantal plaatsen goed en liggen zelfs voor Spengler die in de eerste bocht ook een paar klappen heeft moeten incasseren. Ekström en Wickens zijn ook rond gegaan. Rockenfeller komt voor de zekerheid binnen en wisselt naar de regenbanden. De Safety car gaat weer naar binnen en Augusto Farfus trekt een klein gaatje naar Wittmann. Het is als rijden op eieren. De auto’s kunnen nauwelijks hun vermogen kwijt aan het asfalt. Spengler zit te puschen vanaf de achtste plek. Hij jaagt op de Mercedesen van Wickens en Paffet. Maar in dit gevecht zit Tomczyk hem alweer op de hielen. De helft van het veld gaat in ronde vijf al naar binnen, waaronder de leidende BMW. Ze wisselen niet allemaal op regenbanden. De teams hopen dat de regen wegtrekt.

Marco Wittmann kan hem niet meer houden en drukt de BMW in de bandenstapels. Helaas is dit het einde voor de Ice Watch BMW M3 DTM. Timo Scheider en Green zijn in zwaar gevecht en raken elkaar regelmatig. Scheider is hiervan het slachtoffer en gaat in de rondte. Hij kan nog in de pits komen maar de auto is zwaar beschadigd. Rockenfeller leidt op dit moment en hoopt een voorsprong op te kunnen bouwen. Spengler heeft een deel van de linker zijkant loshangen. Er is een kans dat het loshangende bodywork zijn achterband kapot snijdt. Eens kijken of hij hiermee door kan en mag rijden.

dtm-2013-08-18-006

Wittmann rijdt nog

Timo krijgt aan het eind van het rechte stuk een tik van achteren door Juncadela en gaat ook rond. Hij kon hier niks aan doen maar het kost hem wel een paar plekken. Farfus ligt ondertussen derde achter Tambay. Rockenfeller rijdt vooraan maar die heeft nog niet zijn verplichte pitstop gemaakt. Spengler zes, Tomczyk zeven, Werner achtste. Die laatste gaat in ronde 14 voor het eerst naar binnen en raakt daarbij bijna een Mercedes. Wittmann rijdt ondertussen toch nog op de 15e plaats. De schade viel dus nog mee en hij heeft de auto weer op het circuit gekregen.

Het gevecht om plaats twee is in volle gang en Farfus zit Tambay op de hielen. Tanbay levert goed werk en Farfus kan er nog niet voorbij komen. Glock heeft zijn tweede stop al gemaakt en gaat naar de zachte banden. De voormalige F1 coureur komt als achttiende op de baan terug.

dtm-2013-08-18-008

Tijdens het gevecht met Tombay eb Farfus haalt Wickens beide jongens in de buitenbocht in. Ongelofelijk. Dat hadden de heren niet verwacht. Farfus pakt de derde plek van Tambay en Molina gaat met z’n Audi gelijk mee. Nu zit Molina achter Farfus aan te jagen. Spengler ligt zevende nadat Vietoris hem en Tambay heeft inghaald. Uiteraard wil Spengler Tambay ook te grazen nemen. Hij heeft echter ook Tomczyk nog op z’n staart zitten. We zitten op de helft van de race en Mike Rockenfeller heeft nog steeds niet officieel gestopt. Molina maakt een foutje en moet een stukje omrijden. Gunstig voor de twee BMW rijders.

Schade

Maar Spengler heeft een probleem. De schade begint zijn tol te eisen en er komt veel blauwe rook van de linker achterband. Dit ziet er niet goed uit. Hij gaat nog wel voorbij aan Tambay die hem ook weer terug pakt. Ze raken elkaar en hierdoor komt Spengler buiten de baan en gaat Tambay het verkeeerde stuk op. Racen op het scherpst. Ze kunnen hun positie behouden. En nog gaat Bruno niet naar binnen. Wat een risico nemen ze bij Team Schnitzer. Tomczyk is wel gegaan en tegelijkertijd gaat Bruno aan Tambay voorbij.

Rockenfeller is eindelijk naar binnen gegaan en hij leidt nog steeds. Augusto gaat voor de tweede stop en komt als derde terug. Spengler stopt ook en ligt nu zevende. Tomczyk gaat goed en heeft positie vijf in handen na twee stops. Maar Mike Rockenfeller moet dus als enige nog een keer stoppen. De baan droogt inmiddels al aardig op en bijna iedereen rijdt op normale banden . Tussen de BMW van de Braziliaan Farfus en de Mercedes van Wickens zit nog 2,3 seconden. Wat kan Farfus nog doen in de laatste fase van de wedstrijd. Nog 15 ronden de tijd om hem te pakken.

P90131865

Spengler heeft het moeilijk en valt ineens terug naar de veertiende plek. Door de natte condities zal de race waarschijnlijk niet de volle 49 ronden bevatten, maar zal de time limit gelden. Nog tien minuten in plaats van tien ronden dus. Wel iets om rekening mee te houden. Vooral voor Rockenfeller omdat hij nog moet stoppen. Hij gaat dus maar naar binnen en hierdoor valt hij terug naar de vierde plek. Farfus ligt achter Wickens op de tweede plaats. Eindelijk gaat het ook lekker voor Tomczyk. Hij rijdt een mooie race terwijl hij vanaf de 20e plek was gestart.

Resultaat van de DTM race op de Nürburgring: 1: Wickens, 2: Farfus, 3: Vietoris. Tomczyk vijfde, Witmann zevende, Spengler, Werner en Priaulx respectievelijk 14e, 15e en 16e. Glock wordt nog 18e.

Bron: ARD

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14108

2 9803

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter