DTM op de Lausitzring teleurstellend voor BMW

DTM op de Lausitzring teleurstellend voor BMW

0 1853

De kwalificatie verliep voor BMW teleurstellend. Met een eerste, tweede en vierde startplaats wist constructeur Mercedes gisteren op de Lausitzring in ieder geval het roer volledig om te gooien. Christian Vietoris lukte op de hobbelige baan een eerste DTM-pole te pakken. Bij BMW moest men zich zien te troosten met een vijfde tijd voor Bruno Spengler die voor amper 10/1000ste seconde de ‘cut’ miste.

Na de start al veel geduw en getrek op het circuit waar Zanardi ooit beide benen verloor. Spengler maakt gelijk één plekje goed. De rest van de BMW’s rijden achter het middenveld aan met Wittmann op de 14e positie en achter zich Andy Priaulx. Werner is ook slachtoffer van het tumult en wordt in de rondte getikt. Wittmann profiteert van een foutje van Ekstrom en wint een plekje. De eerste ronde zit erop en Garry Paffet leidt met de Mercedes. En zelfs een ronde later kan Wittmann nog een Audi voorbij steken. Hij is op dreef.

P90125628

In ronde vier komen al veel mensen, waaronder Tomczyk met de BMW M Performance Parts M3, binnen die op de harde band zijn gestart. Er wordt gelijk op zacht gewisseld, waardoor al aan het bandenregelement is voldaan. Het is spits in de pits. Niet iedereen gaat op zacht rijden, zoals bijvoorbeeld Joey Hand.

Valse start

En ook Timo Glock gaat opnieuw een stint op hard doen. Dat zal lang duren om aan het einde van de race op zacht te gaan. De top vier heeft nog niet gewisseld. Daar zal toch een andere strategie gelden. Dirk Werner wordt gewaarschuwd dat hij meer op de blauwe vlaggen moet letten. Scheider en Ekstrom maken een opmerkelijke beslissing door opnieuw binnen te komen en nu al naar zacht te wisselen. Hier moeten ze nu de race mee uitrijden. Andy Priaulx krijgt een Drive Through straf voor een valse start. Dat kan hij ook nog wel gebruiken dit seizoen. Andy Priaulx krijgt het met Tomczyk aan de stok. De beide BMW’s raken elkaar en Tomczyk spint. Hij houdt hier wel schade aan over. Hopelijk kan hij de race uitrijden.

P90125633

Strategie is bepalend

BMW maakt een treintje van plek 14 tot en met 19. Niet het resultaat waar BMW Motorsport op zit te wachten. Timo Glock komt in ronde 14 binnen en wisselt op zachte banden. Net als Joey Hand. De hele top 7 moet nog steeds stoppen. Farfus is nog de enigste van het hele veld die op harde banden rijdt. Hij verliest dan ook tijd  ten opzichte van de rest. Wittmann is aan het trappen om Molina voor te blijven. Ze moeten allebei nog twee keer stoppen om aan de regels te voldoen. En ja, in ronde 19 wisselt hij naar de harde band en komt terug op plaats 13. Hoe lang zal hij op die banden blijven rijden? Farfus is ondertussen ook voor de tweede keer gestopt en gaat naar de zachte compound. Kan de top vier een veilige stop maken?

De kans dat Spengler een podiumplaats kan halen is niet erg groot op deze manier. Hij is wel in een spannend gevecht gewikkeld met Jamie Green. Hij gaat in ronde 23 naar binnen. Snelle stop. Waar komt hij op de baan? Hij komt vlak voor Mehri op positie zes op de baan. Hij rijdt nu op hard en zal tijd verliezen en misschien wel een aantal plekken. Green gaat ook de pits in en komt vlak voor Spengler weer op de baan. Bumper aan bumper gaan ze het gevecht aan met elkaar. Paffet binnen en hij blijft voor op de rest. De hele top 7 zit vlak bij elkaa. Helaas zit Spengler op die zevende plek.

Werk aan de winkel

Wickens gaat gelijk alweer naar binnen om zijn tweede stop te maken. Hierdoor valt hij terug naar de tiende plek. Hij hoeft niet meer naar binnen nu. Verstandige beslissing? We zitten op de helft van de wedstrijd. Tambay verremt zich. Dat geeft Bruno iets lucht achter zich. Wittmann gaat op hard rijden. Hij is nu ook twee keer gestopt en valt terug naar de 17e plek. BMW kan op de Lausitzring niet meekomen. Jens Marquardt, BMW Motorsport directeur, kan niet tevreden zijn met dit resultaat. Er is werk aan de winkel voor de volgende race.

P90125647

Werner maakt optimaal gebruik van zijn DRS en gaat heel mooi voorbij aan Wehrlein aan het eind van het rechte stuk. Nog 18 ronden te gaan. Er moeten nog steeds veel mensen voor hun tweede stop gaan. De auto´s hebben veel te leiden op de Lausitzring. Op het rechte stuk zitten veel hobbels in de weg. De wagens stuiteren over het asfalt. De BMW´s hebben het zwaar. De laatste zes auto´s zijn van ons geliefde merk.

In ronde 39 komt Spengler binnen gaat naar hard. Hij komt terug op plek acht. En nu wachten op de rest… Één voor één komen ze binnen. Spengler ligt nu zesde. Glock kan helaas ook niet zo schitteren zoals in Oostenrijk. Hij rijdt als 17e rond. Ver onder de maat.

Wittmann laat zien dat hij wil laten zien wat hij kan en gaat nog een Audi voorbij. Maar voor de punten hoeft het niet. Spengler wordt spectaculair voorbij gegaan door Juncadela in de MB. en Ekstrom komt steeds dichter aan zijn staart. Ekstrom is véél sneller. Nog één ronde! Spengler gaat zij aan zij met Ekstrom over de finisch. Hij blijft hem net voor, maar verliest de leiding in het kampioenschap.

Gary Paffet wint de race met Rockenfeller achter zich. Mercedes pakt de eerste overwinning dit seizoen. Vietoris wordt knap derde door een mooie strategie. Spengler komt als zevende over de streep als beste BMW rijder. Teleurstellend. Farfus wordt 12e met achter zich Dirk Werner. Plaats 14 is voor Wittmann, Glock en Hand worden 15 en 16. Tomczyk 20e en helemaal achteraan, onder andere door de straf die hij kreeg voor een twijfelachtige valse start, Andy Priaulx.

Bron: ARD

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14695

2 10397

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter