Waardig afscheid van de BMW M3 DTM

Waardig afscheid van de BMW M3 DTM

0 1982

Na vier wedstrijden in de DTM zonder ook maar één enkele punt, lukte het Bruno Spengler om zaterdagnamiddag op de Hockenheimring de pole position veilig te stellen. Verrassend tweede staat Dirk Werner in de BMW. Maar ook de tweede startrij wordt door de BMW’s bezet.

De derde startplaats van Andy Priaulx, momenteel allerlaatste in de kampioenschapsstand, en de vierde stek van Timo Glock, die voor het eerst tot Q4 wist door te stoten, had niemand verwacht. Mike Rockenfeller (9) en Augusto Farfus (10) staan op zondag op de vijfde startrij. De laatste kwalificatie van het seizoen leverde dus flink wat verrassingen op. Nooit eerder had een merk tot dusver met vier wagens tot de shoot out weten door te dringen en geen ziel die vooraf op een door BMW Team Schnitzer gemonopoliseerde eerste startrij had durven wedden.

P90137391

Het kampioenschap is dus al beslist, maar het constucteurs- en de team kampioenschap ligt nog open. BMW heeft in ieder geval een goede uitgangspositie. De race begint echter op een kletsnat circuit. Hierdoor liggen voor iedereen de kansen nog open. Voor Bruno Spengler is het te hopen dat hij zijn derde plek in het kampioenschap kan vasthouden zodat hij met zelfvertrouwen de winter ingaat.

Bruno is goed weg en Farfus valt gelijk aan en mede BMW rijder Timo Glock tikt hem in de rondte. Dat is balen. Hij had al een paar plekken goed gemaakt en nu ligt hij achteraan. Er gebeurt veel op de baan. Door de weinige grip glijden de auto’s tegen elkaar aan. Molina is met de Audi naar de derde positie geklommen. Mehri heeft een valse start gemaakt en krijgt een drive through. Het is in de regen echt de bochten doorworstelen door elkaar weg te duwen. In de spray van de voorligger is er voor de coureurs bijna geen zicht. Spengler profiteert hiervan door voorop te rijden en een gat te slaan. Priaulx heel goed tweede. Werner pakt Molina met zijn BMW en schuift op naar drie. De opening van de wedstrijd is spectaculair.

spengler

Timo gaat ook aan Molina voorbij met het nodige duwwerk. BMW opnieuw 1, 2, 3 en 4. Jammer van Farfus. Hopelijk kan hij het nog goed maken. Tomczyk ligt zesde en Wittmann zevende. Het lijkt de race voor BMW te worden. Glock gaat aan Werner voorbij omdat de laatste een foutje maakte en even met twee wielen het gras opging. Farfus gaat als eerste naar binnen voor een nieuw setje in de vijfde ronde. Bij het wegrijden van Wickens rijdt hij bijna tegen de BMW van Joey Hand aan die naar binnen komt. Een teamfout. Maar het gaat goed. langzaamaan wisselt ook de rest van het veld van banden. Maar het blijven wel regenbanden onder deze omstandigheden. Tomczyk in gevecht met Ekstrom en Scheider. De BMW rijder verliest het in eerste instantie maar geeft niet op. Farfus is met Wickens in gevecht en ze raken elkaar regelmatig.

Door de regen mag de DRS klapvleugel niet gebruikt worden. Dus het inhalen komt nu echt op de rijders aan. Er gebeurt echter genoeg op de baan om de wedstrijd als zeer spannend te bestempelen. Spengler rijdt intussen eenzaam aan kop. Timo heeft de achtervolging ingezet en hoopt tijd goed te maken om na de pitstop tweede te blijven. Wittmann heeft door een goede strategie een plek goedgemaakt op Andy Priaulx. Farfus heeft het zwaar achter in het veld. Hij heeft moeite om posities goed te maken. Hij kan niet aan de Mercedes van Paffet voorbij komen. Hij wordt ongeduldig en dat kost hem hier en daar een beetje plaatwerk. Uiteindelijk lukt het hem. Werner is ook in druk gevecht met Wehrlein. Het is stuivertje wisselen. Spengler gaat in ronde veertien voor een nieuw setje regenbanden.

Wittmann klaagt over het weggedrag van de BMW. Is daar tijdens een stop iets aan te doen? Hij moet nog even volhouden. Glock maakt gebruik van zijn koppositie en trapt wat hij waard is om zoveel mogelijk marge op te bouwen. Maar in de 18e ronde wordt hij door het team naar binnen geroepen. Of toch niet? Het team roept hem op om toch door te rijden. Blijkbaar is zijn pace nog goed genoeg ten opzichte van Bruno Spengler. Tomczyk krijgt een tikje van Green, maar hij kan hem op de baan houden. Green heeft als excuus dat zijn achterbanden het aan het opgeven zijn. De banden worden te warm door de opdrogende omstandigheden. Er is dus een grote kans dat straks alles op de kop wordt gezet doordat er weer op normale slicks of intermediats wordt gewisseld. Ondertussen heeft Glock inderdaad een veilig buffer gereden door buiten te blijven en maakt kans op de overwinning.

Paffet wil in het gevecht met Farfus uitstappen. Zijn linker portier heeft het begeven en staat tijdens het rijden wijd open. Werner ligt in de clinch met Vietoris om de 15e plek. Constant rijden de heren tegen elkaar aan. Tomczyk wordt door Scheider de grindbak ingedrukt maar hij kan eruit komen. Dit krijgt nog een staatrje omdat de wedstrijdleiding dit geval in onderzoek neemt. De top vier is nog steeds niet binnen geweest. Die banden moeten toch helemaal op zijn. We zitten op de helft van de race en er gebeurt zoveel dat het bijna niet te volgen is. Bij het opkomen van het rechte stuk krijgt Tomczyk diverse klappen van Vietoris. Werner kan hiervan profiteren. Glock is aan het wachten op droog weer. Maar als het te lang duurt moet hij echt wisselen naar nieuwe regenbanden. het is echter ook niet zo dat het kletsnat is. Op sommige plekken is de baan zelfs droog en moeten de heren door de plassen rijden om de banden te koelen.

BMW-M3-DTM-2013-Timo

Vooraan valt Juncadella Ekström aan. Dit gaat mis en beide heren spinnen. Het kost ze veel tijd en Mehri profiteert hiervan. Tomczyk wisselt als eerste op de zachte droogweer banden. Een enorme gok. Joy hand volgt gelijk. Voor hun is het nu als rijden op eieren. En eindelijk, in ronde 31 komt Timo Glock binnen. En hij wisselt op nieuwe regenbanden!!! Is dat de goede beslissing? Mehri gaat hem voorbij. Nog 10 ronden te gaan en Mehri ligt op kop, Glock twee en Spengler drie. Dit kon niemand voorspellen. Maar er is nog hoop. Mehri heeft het niet gemakkelijk en de Mercedes is aan het glijden. Glock zit op z’n bumper en heeft een betere grip. En ja op pure snelheid komt hij hem voorbij! En met Mehri gaat het echt slecht. Hij kan de auto bijna niet recht houden. Mercedes heeft verkeerd gegokt met de banden. Hij wordt naar binnen geroepen. Misschien is de bandenspanning niet in orde.

Dit geeft Spengler een kans om op te schuiven. En dat doet hij. Maar Glock moet ook nog naar binnen met nog vijf minuten te gaan te gaan om aan het bandenregelement te voldoen. Maar hij behoudt de leiding. Spengler verliest nog een plekje aan Mehri. Wittmann moet het opgeven en zet de M3 in de box. Ekström is echter nog op jacht naar de derde plek van Bruno met nog ruim twee minuten op de klok. Timo Glock wint de laatste race voor BMW in de laatste wedstrijd van het seizoen 2013!!! En BMW wordt constructeurs kampioen. Een prachtig afscheid van de BMW M3 DTM die volgend jaar wordt opgevolgd door de BMW M4 DTM.

Bron: ARD

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14344

2 10172

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter