Is Peterhansel onverslaanbaar in Dakar 2012?

Is Peterhansel onverslaanbaar in Dakar 2012?

0 1433

De twaalfde etappe van Dakar 2012 gaat vrijdag van Nasca naar Pisco. De deelnemers hebben vandaag 100 kilometer aan liasion en 275 kilometer aan special om het gevecht met elkaar aan te gaan.

In de majestueuze duinen van Peru valt zeer waarschijnlijk de definitieve beslissing in de verschillende klassementen. Met de finish in zicht is dit dikwijls een etappe waarin nog van alles kan gebeuren.

Uiteraard mocht Gordon het als eerste proberen. Na 39.21′ kwam hij door WP1. Hij had hierbij al een flink gat geslagen richting de MINI’s. Nani Roma zat van de concurrentie er het dichtste bij, op 4 minuten en 31 seconden. Robby heeft de jacht geopend op de MINI’s. Maar is dat agressieve wel een goed plan? Je moet toch eerst finishen voordat je kan winnen.

De benadering van Hummer-rijder Robby Gordon was bij nader inzien misschien toch niet zo slim geweest. 182 kilometer na de start van de etappe is hij vast komen te zitten in het duinzand en was zijn opgebouwde voorsprong zo weer kwijt. Hij kon zich na ongeveer tien minuten weer bevrijden en verder. Maar niet alleen Robby had het zwaar. Ook Nani Roma ondervond hinder in de duinen. Giniel de Villiers heeft enkele minuten vastgestaan in het zand met de Toyota Hilux.

In zijn poging tijd terug te winnen is Robby Gordon met de Hummer over de kop gegaan. Met die rijstijl moest het een keer misgaan. Robby en zijn co-piloot waren ongedeerd en konden hun weg vervolgen. Maar de Hummer was er toch minder goed aan toe. Op het 211 kilometer punt stonden ze weer stil om een kapotte band te repareren. Geeft dit genoeg kansen voor de MINI’s om dakar 2012 te beslissen?

Nee. Nog niet. Na Robby Gordon en Nani Roma is Krzysztof Holowczyc in dezelfde duinen vast komen te zitten. Daarbij heeft de Pool minstens 25 minuten verloren. Stephane Peterhansel is echter de snelste van de dag. Weer een etappeoverwinning voor de MINI ALL4 Racing. Giniel de Villiers en Leonid Novitskiy hebben de 13e etappe als tweede en derde gefinished. Nani Roma en Robby Gordon hebben vandaag veel tijd verloren. Hierdoor lijkt de kans op de overwinning voor Nani voorbij te zijn. Hij heeft een achterstand van bijna 43 minuten op teamgenoot Peterhansel. De laatste proef kan Stephane rustig aan doen en proberen de MINI heel te houden. Daarmee kan hij zijn tiende Dakar op naam zetten.

Mironenco heeft geen problemen gehad met de duinen met de BUER BMW X3 CC en is gefinished als negende. Dat was twee plekken voor de Vision Advisors BMW X3 CC van Boris Garafulic die op dezelfde plek hebben vastgestaan als Roma. Schott kreeg te maken met een ander soort pech. Een truck zat vast in de duinen en ging achteruit om een aanloop te nemen. Daarbij crashte hij in de voorzijde van de X3 van de Duitser. Daarbij liep de auto behoorlijke schade op en moest gewacht worden op het service team om de auto weer rijdbaar te maken

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14273

2 10077

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter