Zomerbanden, Winterbanden, Zomerbanden…

Zomerbanden, Winterbanden, Zomerbanden…

Ieder najaar laait de discussie tussen voor- en tegenstanders van winterbanden weer op. De tegenstanders vinden winterbanden in Nederland onzin. Voorstanders zeggen dat het rijden met winterbanden al onder de 7 graden celsius zinvol is. Hoe zit het nou?

De bandenwissel operatie

De winter zit er op en naar schatting 30% van het wagenpark is bezig met de tweejaarlijkse banden-wissel-operatie. Komende week laten nog veel automobilisten de zomersloffen ‘er weer onderleggen’. Die zomerbanden rijden immers comfortabeler en presteren beter bij de huidige temperaturen. Er blijft altijd wat gedoe met die winterbanden. Naast de eenmalige aanschaf van velgen + banden moet je plek hebben om ze thuis op te slaan. Daarnaast moet je met de bandenset heen en weer naar de garage voor de wissel. Er zijn ook mensen die de banden zelf wisselen of ze laten opslaan tegen een vergoeding bij de garage.

Kosten baten analyse

Los van de prijs van een (gebruikte) velgen set, moet je bij A merk winterbanden denken aan een uitgave van € 400,- tot € 1.200,- al naar gelang de velgen maat. De kosten voor wisselen vallen mee, maar reken op +/- 20 minuten arbeidsloon.  Wisselen op 1 velgenset wordt afgeraden van wegen de verhoogde slijtage van de wangen van de banden.

Wat krijg je er voor terug? Wel, de gedachte is dat je bij temperaturen onder de 7 graden celsius meer grip hebt op asfalt, zowel onder droge als onder natte/ winterse omstandigheden. Omdat je zomerbanden niet slijten als je op winterbanden rijdt doe je daar dus langer mee waardoor de kosten op lange termijn meevallen of bijna gelijk blijven. Omdat veel landen (denk aan de Alpen landen en Duitsland) winterbanden verplichten tijdens het rijden onder winterse omstandigheden is dat vaak een extra argument om in de periode december-maart een seizoen op winterbanden te rijden.

Video: vergelijk Zomer, Winter en Vier seizoensbanden:

Nut van winterbanden in Nederland

Er zijn mensen die vinden dat het gebruik van winterbanden in Nederland geen nut heeft. Dat het gebruik ‘gehypt’ is door de bandenfabrikanten en de leasemaatschappijen zelf. Zij zijn van mening dat die 3 dagen sneeuw in NL onvoldoende winters zijn om het hele seizoen op winterbanden te rijden. Bovendien zeggen ze dat winterbanden bij temperaturen boven 0 graden celsius minder goed zouden presteren dan zomerbanden in dezelfde omstandigheden. Een onderzoek van AutoBild laat zien dat winterbanden eigenlijk alleen op sneeuw (veel) beter presteren dan zomerbanden. Klik hier voor de testresultaten en scroll naar beneden voor het vergelijk in de tabel.

Meer schade door winterbanden gebruik?

BMW’s lease maatschappij Alphabet kwam onlangs met een opmerkelijk persbericht:

Automobilisten met winterbanden hebben meer schade gereden.

Echter dit onderzoek blijkt te rammelen aan alle kanten. Het verschil is niet significant (1%) en er worden verder geen gegevens verstrekt behalve wat er in het persbericht staat. Zo lijkt het dat in dit onderzoek veel meer auto’s met winterbanden meedoen dan auto’s op zomerbanden: 24% van 90% van de auto’s op winterbanden tegen 23% van 10% van de auto’s op zomerbanden rijden schade.
Het onderzoek had daarnaast alleen betrekking op de lease vloot van Alphabet en is daardoor niet representatief voor alle automobilisten die met winterbanden rijden. Leaserijders maken over het algemeen veel meer kilometers en bovendien is niet duidelijk of een ‘ongeluk’ altijd te voorkomen was met andere banden (denk aan een lekke band rijden wat ook als schade wordt gerekend).

Winterbanden de afgelopen jaren steeds beter

De voorstanders van winterbanden willen niet voor verrassingen komen te staan en monteren dus hun winterbanden. Het argument dat het alleen maar een ‘sneeuwband’ zou zijn gaat voor hun niet op. Testen bevestigen dit al in 2011. In de afgelopen jaren is de ontwikkeling van de winterband er sterk op vooruit gegaan. Een goede A-merkwinterband is bij koudere temperaturen onder 7 graden celsius in principe even goed of beter dan een A- merk zomerband. Op nat wegdek kan de winterband dan zelfs beter water verwerken dan een zomerband die duidelijk te kort komt op sneeuw en ijzel. Kortom winterbanden worden beter maar… dat geldt dus ook voor ‘Zomer’ banden die op sneeuw soms beter presteren dan een ‘Winter’ band. Conclusie: als de technologie zo hard blijft doorontwikkelen komt er vast ooit een ultieme 4 seizoensband! 😉

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 COMMENTAAR

Laat een reactie achter