BMW Welt levert bijzondere klassieker af

BMW Welt levert bijzondere klassieker af

2 1908

Normaal komen mensen van heinde en verre hun kakalverse productie BMW ophalen in de BMW Welt. Dit keer lag het iets anders. De BMW waar het om gaat: een originele BMW M1 Procar uit 1979.

De gelukkige nieuwe eigenaar is de Japanse BMW fan Masakuni Hosobuchi. Deze succesvolle ondernemer , en voorzitter van de BMW Club Japan, heeft al een hele verzameling BMW’s waaronder alle M modellen. Deze specifieke BMW M1 Procar is de “Ja zum Nurburgring” uitvoering met een bestickering waarin een aantal beruchte bochten van dit legendarische circuit zijn afgebeeld. In het seizoen van 1980 hebben o.a. Nelson Piquet en Hans-Joachim Stuck dit exemplaar over de internationale F1 circuits gejaagd. Zij behaalden zelfs dat jaar tijdens de 1000 kilometer-race op de Nurburgring de overwinning in hun klasse met deze wagen.

BMW-M1-Procar4

Het BMW M1 Procar kampioenschap vond plaats tussen 1979 en 1980 tijdens de F1-weekenden. Coureurs uit verschillende raceklasses streden om de overwinning in identieke auto’s. Grote namen als Niki Lauda, Alan Jones en Jaques Laffite stonden op de startlijst. Ook landgenoot Jan Lammers won een race in dit kampioenschap. De motor van de straatversie werd flink opgevoerd tot 470 pk bij 9000 toeren door Paul Rosche, de BMW motorengoeroe die ook verantwoordelijk was voor de Brabham-BMW BT52 Formule 1 motor waarmee Nelson Piquet in 1983 het F1 kampioenschap binnenhaalde.

BMW-M1-Procar

Dhr Hosobuchi kreeg de auto overhandigd in het BMW Welt te München. Het stuk racehistorie werd in een aantal jaren in nieuwstaat teruggebracht door de klantenwerkplaats van BMW Group Classic en de experts van BMW M GmbH. Wat onze Japanse BMW fan heeft betaald voor dit restauratieproject is niet bekend gemaakt. En dat de M1 volledig functioneerde bewees hij door de middenmotor in de hallen van BMW Welt te straten en onder luid applaus van de overige bezoekers een ere ronde te rijden.

Bron: BMW Group

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 9994

2 8309

2 COMMENTAAR

Laat een reactie achter