BMWblog.nl special: BMW M1 recordauto

BMWblog.nl special: BMW M1 recordauto

Deze BMWblog.nl special gaat over een unieke BMW M1: de recordauto van Harald Ertl.

Omdat er op internet maar heel weinig over deze unieke auto te vinden is –enkel op www.bmw-m1-club.de  staat een klein stukje met 2 hele kleine foto’s- heeft een bmwblog.nl lezer het idee opgevat om zijn ervaring met deze  ‘one of a kind BMW M1′ met ons te delen.  Onderstaand artikel laat zien dat hij deze auto uit zijn jeugd nog goed kan herinneren.

Ruim 25 jaar geleden, toen hij nog een knaap was van ongeveer 12, stond bij de plaatselijke BMW dealer Oldenhof in Enschede (Opmerking redactie: deze dealer bestaat niet meer) een BMW M1 te koop. Hij weet nog goed dat deze M1 in 2 kleuren was gespoten (blauw en zilver) met op de voorklep een afzichtelijke airbrush tekening. Wat echter vooral opviel was dat de auto er toch anders uitzag dan de M1 op de poster die hij thuis op zijn kamer had hangen. Het bleek de wereldrecordauto van Harald Ertl te zijn. Het enige exemplaar ter wereld..

De auto was extreem laag, je kon je voet nauwelijks onder de dorpel zetten. De neus was een stuk gestroomlijnder vormgegeven en de spiegels liepen helemaal door in de voorschermen. Grote luchthappers in de flanken en een geïntregreerde achterspoiler. Van binnen was alles wel origineel, behalve het, door de dealer zelf gemonteerde, ALPINA stuur en een grote ronde draaiknop op de middenconsole. (het originele stuur heeft deze BMWblog.nl lezer toendertijd van de heer Oldenhof gekregen). Omdat ze er een astronomisch bedrag voor vroegen, Fl 350.000,-,  heeft de auto er wel 15 jaar gestaan. Op een gegeven moment is de auto opnieuw overgespoten in BMW Macaoblauw om hem makkelijker verkoopbaar te maken.

Onze lezer heeft ooit het genoegen gehad om een stuk met de auto mee te rijden. Piet Oldenhof achter het stuur en hij er naast. Hij weet nog dat de auto heel schokkerig was bij het wegrijden, maar als het gaspedaal werd ingedrukt was het net of er een straaljager optrok. De grote ronde knop was de turbodruk regelaar. Als je daar aan draaide kreeg je echt een duw in de rug waar je akelig van werd. De motor zou ongeveer 500 pk hebben geleverd. Jammer dat deze later vervangen is omdat het carter was opengescheurd en de olie was weggelopen. BMW Motorsport heeft nog een motor volgens bepaalde specificatie’s opnieuw opgebouwd, maar deze zou minder dan 450 pk hebben gehad. De originele motor werd schoongemaakt en op een bok geplaatst. Het enige wat daarna nog bekend is, is dat de auto samen met de motor naar een Zwitserse verzamelaar zou zijn gegaan. Waar de auto nu is weten we helaas niet. We hebben Duitsland gehoord, maar ook Japan was mogelijk. Onze lezer heeft wel de originele persmap van BP nog kunnen vinden (zie foto’s en datasheets).

Harald Ertl

Harald Ertl was een sympathieke Oostenrijkse Formule 1 coureur. Geboren in Zell am See op 31 augustus 1948. Harald was altijd herkenbaar door de grote snor en baard. Hij begon zijn carrière als Formule 1-coureur in 1975. Daar reed hij tot 1978 om daarna, in 1980, terug te keren en tevens zijn laatste seizoen te rijden. In 1976 tijdens de Grote Prijs van Duitsland was hij één van de coureurs die hielp om Niki Lauda uit zijn brandende Ferrari te trekken. Op zijn 34e verongelukte Harald tijdens een vliegtuigongeluk op 7 april 1982.

BP als sponsor

Na afloop van zijn race loopbaan kwam hij op het idee om een geschikte auto en een mogelijkerwijze toekomstgerichte techniek samen te brengen. Hij kwam in contact met de manager van BP en legde het idee aan hem voor: een wagen op autogas om het snelheidsrecord van straatauto’s op LPG te verbeteren. BP ging akkoord en hij kreeg de opdracht een geschikte auto voor deze recordpoging om te bouwen. Het werd een BMW M1. Hij voorzag de auto van een dubbele turbo en een VIALLE gasinstallatie. Hiermee had de auto volgens de officiële specificatie’s 410 pk. De opbouw van de M1 maakte het redelijk een voudig om een zeer aerodynamische vormgeving te creeëren. Deed deed hij in samenwerking met Lamborghini designer Walter Wolf.

Het project van Ertl begon een soort stunt te worden en er waren meerdere toeleveranciers die wel interesse hadden. KKK leverde de turbo’s, ASS de sportstoelen, GoodYear de speciale hogesnelheidsbanden en Fichtel&Sachs de schokbrekers. En zo waren er meer.

Testen van de auto

De proefritten waren nogal avontuurlijk volgens de toenmalige BMW perschef en goede vriend van Harald. Zonder stoel, op een kussen op de vloer, had hij naast Harald gezeten die met een noodgang over landweggetjes reed. Met alle kracht probeerde hij te blijven zitten terwijl Harald hem erop wees, terwijl ze rond de 300 km/h reden, dat het istrumentenpaneel nogal trilde waardoor het slecht was af te lezen. Of hij het even wilde vasthouden.

Wereldrecord op autogas

Op 17 oktober 1981 was het zover. Harald Ertl maakt zich op voor de recordpoging. Om 13:28 schoot hij met deze unieke BMW M1 langs de snelheidsmeting op het VW-messgelände in Ehra-Lessien. 301,4 km/h! Wereldrecord verbroken! Hiermee werd deze M1 direct onsterfelijk.

Tweede exemplaar

In mijn zoektocht naar deze auto kwam ik een andere tegen. Deze staat bij de firma MirbachAutomobile in Bayern te koop voor € 250.000,-. Deze heeft hetzelfde aerodynamische uiterlijk, maar niet de technische wijzigingen. Dus gewoon 277 pk zonder turbo’s. Het schijnt dus toch dat Harald er twee heeft gemaakt, maar hiervan is er natuurlijk maar één de winnaar.

http://www.youtube.com/watch?v=CEzb73GSrtk

 

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

2 9441

2 8134

7 COMMENTAAR

  1. Staat dit record nog steeds? Die M1 in het filmpje heeft de gasttank alweer verwijderd zo te zien.

  2. Als ik het goed heb is het record al een aantal keer verbroken. O.a.door Hartge met een 1 Serie met M5 motor.
    Voor het laatst in januari van dit jaar met een G-Power M5 met 660 pk:333 km/h.

  3. Die liepen ook op LPG dan?? Ze zouden alleen om dit verhaal al van de nieuwe 1m een gas exemplaar moeten bouwen;-) . Is er wel een 2e Harald Ertl nodig…

  4. Heb destijds met een BMW M1 turbo blauwgrijs een promotie filmpje gemaakt voor oldenhof in Praag een monster van een auto ,reed op de autobahn over de 300 km per uur ,in Praag werd ik overal aangehouden iedereen wou de auto zien ,dit alles was nog in de goede oudetijd.

Laat een reactie achter