DTM Oschersleben: BMW wint en verliest

DTM Oschersleben: BMW wint en verliest

0 2567

Vrijdag liepen de BMW DTM coureurs nog bij de BMW fabriek in Leipzig om de productie van de nieuwe BMW i3 en i8 te aanschouwen, zaterdag moesten ze weer zwaar aan de bak in een wisselvallig Oschersleben om de snelste tijd vast te leggen voor de race op zondag. Alleen al die kwalificatie zat vol met verrassingen. 

Even leek het erop dat op het regenachtige Oschersleben de Canadees Bruno Spengler de snelste tijd had gepakt. In de pits was men de pole al aan het vieren, totdat door de wedstrijdleiding werd besloten om de BMW Team Schnitzer rijder vijf plekken terug te zetten. Dit had te maken met een band die niet gebruikt had mogen worden in een bepaalde sessie van de kwalificatie. Wel een harde straf voor iets waar totaal geen voordeel mee te halen is geweest. Hierdoor kwam Audi rijder Jamie Green vooraan mag starten. Goed nieuws voor de BMW fans is dat Castrol Edge BMW M3 DTM rijder Augusto Farfus mag vertrekken vanaf de tweede plek. Kampioenschapsleider Mike Rockenfeller vertrekt vanaf plaats drie. Dirk Werner reed met de BMW een ijzersterke kwalificatie en mag achter Rockenfeller aansluiten. dtm-oschersleben-30

De race

De grote vraag voor de race is of het droog blijft. Een beetje regen kan alles overhoop halen. Het spannende van deze wedstrijd is dat op Oschersleben het kampioenschap beslist kan worden. De kansen voor Spengler zijn niet groot, maar het constructeurskampioenschap kan BMW nog wel binnenhalen. Bij de proefstart voor de warm-up lap legt Farfus veel rubber neer om straks goed weg te kunnen komen. Zijn doel is om gelijk voor Green te komen. Na een rondje slicks opwarmen gaat het veld los. Tomczyk verprutst zijn start en Farfus doet wat hij gepland had en gaat in de eerste bocht Green voorbij. Spengler pakt ook gelijk drie man. Werner zakt naar de zesde plek. Tomczyk krijgt een drive through straf voor een valse start die hij gelijk inlost. Werner houdt ondertussen met de BMW de rest van het veld op, zodat de heren vooraan meer voorsprong krijgen. In ronde drie kan hij Tambay niet achter zich houden. Vanaf deze ronde gaat de pits ook open en mag de DRS vleugel gebruikt worden. Rockenfeller maakt gelijk gebruik van deze stop en gaat van harde banden naar de standaard om een lange middenstint te rijden. Ook Werner en Glock zetten de BMW’s in de pits voor andere banden.

Bruno Spengler

Spengler is ondertussen op jacht naar Jamie Green maar de tijden van de top drie liggen aardig gelijk. Marco Wittmann zit vlak achter de BMW van Priaulx op plaats zeven. Augusto Farfus ligt in ronde zeven ruim twee seconden voor Green. Dit betekent dat de Audi man zijn klapvleugel niet kan gebruiken waardoor Farfus niet direct bang hoeft te zijn voor een aanval. Bruno gaat bewust niet dichter op Green rijden om zijn zachte banden te sparen. Als hij te dichtbij rijdt wordt de aerodynamica anders en zullen de banden sneller verslijten. Hij wacht gewoon zijn kans af.

Banden belangrijk

Farfus zet in ronde elf collega Tomczyk op een ronde. Zoveel maakt dus zo’n straf uit. Timo Glock heeft het ook moeilijk en ligt op de 21e plek. In ronde twaalf wordt Bruno opgeroepen door het team om binnen te komen voor de harde banden. Niet de beste stop en hij komt weer achter Rockenfeller op de baan. Jammer, het was natuurlijk de bedoeling er net voor te komen. Farfus heeft ongeveer 31 seconden voorsprong op Rockenfeller. Is dat genoeg voor een veilige stop? Rockenfeller begint tijd te verliezen. Na een ronde of tien beginnen de zachte banden grip te verliezen. Spengler heeft het moeilijk op de zachtere banden. Hij schreeuwt nog iets over de radio wat niet te verstaan is. Duidelijk is dat hij niet blij is met het nieuwe setje rubber. Werner heeft de opdracht om Spengler te beschermen. Dat hebben de andere teams ook wel door. Priaulx probeert Rockenfeller nog tegen te houden vanaf plaats vijf, maar het lukt hem niet en moet de Audi voorbij laten.

dtm-oschersleben-21

Pitstops voor de top

Farfus begint langzamer te worden en zal naar binnen moeten in ronde 21. 30 seconden heeft hij de tijd. Alles hangt af van deze stop. Te lang!!! Vier seconden. Vlak voor Rockenfeller komt hij weer op de baan. De voorsprong is nog maar één seconde. Juncadela rijdt Priaulx in de rondte die net uit de box komt rijden. Timo Scheider zet de Audi vlak achter Spengler die echt weer worstelt met de BMW. Op de helft van de wedstrijd gaat hij de BMW Bank M3 voorbij. Spengler gaat geen kampioen meer worden. Spengler gaat gelijk weer naar binnen voor de tweede stop. Wickens volgt hem gelijk. Dit zijn de nummers vier en drie in het kampioenschap. Green gaat naar binnen en hierdoor ligt Farfus weer voorop. En ook Rockenfeller komt weer binnen. De zachte banden zijn op Oschersleben de slechtere keuze voor alle teams. Augusto gaat ook naar binnen en moet nu alles uit de kast halen om voor Rockenfeller te blijven. Dat lukt. Hij komt vlak achter de BMW van Joey Hand op de baan terug, Die laat hem gelijk voorbij gaan om hem te helpen. Kan Joey Hand Rockenfeller een beetje tegenhouden? Farfus moet nog  ronden op deze banden rijden. Een lange stint. Wickens komt voorbij aan Werner en zit op de kont van de BMW van Spengler die nog steeds moeite heeft met zijn auto. Hij gebruikt de DRS op het rechte stuk maar kan het nog niet redden.

Einde kampioenschap Spengler

De strijd tussen Wickens en Spengler is racen op de laatste centimeter. Ekstöm zit ondertussen Werner te pushen en raakt hem ook regelmatig. Werner kiest eieren voor z’n geld en Ekström komt er langs. Op dit moment zijn er nog maar twee titelkandidaten die nog een kans maken. Rockenfeller en Farfus. De rest zit te ver van de punten op de huidige positie. Spengler wordt aan het einde van het rechte stuk geraakt door Wickens. Hij blijft hem voor, maar Ekström profiteert hiervan en pakt Wickens een plaats af. Ekstróm gebruikt de DRS vleugel en pakt in de volgende ronde Bruno. Wickens gaat met veel geduw mee, maar in de volgende bocht remt de BMW te laat en Wickens beland in de grindbak. Kan Bruno door? Wickens komt weer uit het grind en rijdt rustig door, maar hij parkeert de auto in de box. Spengler is de hele neus van de auto kwijt en hij wordt dus definitief geen kampioen meer. Ook zal de situatie nog beoordeeld worden door de wedstrijdleiding. Hij zal ook naar binnen moeten en zet de BMW ook in de box. Einde wedstrijd.  Wickens is woedend en zal dit zeker niet laten rusten.

P90133410

Vooraan gaat de strijd door. Farfus rijdt virtueel nog aan de leiding. Mortara, die voor hem rijdt, moet nog een stop maken wat hij in de 42e ronde dan ook doet. De Mercedes rijder Wehrlein gaat in één ronde de BMW’s van Werner en Wittmann voorbij op een hele strakke manier. Hij ligt nu elfde. De BMW’s hebben dit seizoen duidelijk meer last van de concurrentie dan vorig jaar. Augusto rijdt eenzaam rond op kop. Nog drie rondjes volhouden.

Augusto Farfus wint met de Castrol Edge BMW M3 DTM!!!! Tweede wordt Rockenfeller die het kampioenschap leidt. Als derde komt Jamie Green over de streep. De beste BMW van de rest is Marco Wittmann op een teleurstellende twaalfde plek met achter zich Dirk Werner op dertien. De strijd om de titel gaat door maar Farfus staat met 91 punten 33 punten achter op Rockenfeller. In de laatste twee races zijn nog 50 punten maximaal te halen. Het wordt krap.

P90133408

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14356

2 10186

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter