ING verkoopt ING Car Lease aan BMW.

ING verkoopt ING Car Lease aan BMW.

Alphabet, de internationale autoleasedivisie van BMW, neemt ING Car Lease over voor 700 miljoen euro in contanten. De deal komt niet echt als een verrassing.
ING bevestigde in juni al dat ze ING Car Lease te koop hadden gezet. Het runnen van een autoleasebedrijf past niet bij hun oorspronkelijke business, namelijk bankieren.

Feestje van banken en autofabrikanten
Hiermee stijgt Alphabet met stip in het lijstje van grootste autoleasemaatschappijen in Nederland én in Europa. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Autoleasemaatschappijen blijkt dat ING Car Lease vorig jaar op nummer drie stond in de Nederlandse markt. Daarbij zijn ze ook in zeven andere landen actief.

Kapitaalintensief
Dat veel leasemaatschappijen zoals Athlon (Rabobank), Arval (BNP Parias) en ING Car Lease gelieerd zijn aan banken is niet verwonderlijk. Een autoleasemaatschappij is namelijk een behoorlijk kapitaalintensieve bezigheid. De maatschappij koopt immers zelf de auto’s die het middels een leasecontract vervolgens als het ware verhuurt aan zijn klanten.

Dichterbij de klant
Vanuit autofabrikanten is het ook interesant om in de leasebusiness te stappen. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Autoleasemaatschappijen blijkt dat 41 procent van de nieuw verkochte auto’s, een auto van de zaak is. In een groot deel van de gevallen een leasebak dus.
Met het overnemen van een leasemaatschappij, haal je als fabrikant als het ware een tussenstap naar de consument weg. Dit scheelt weer een partij die geld moet verdienen en is qua kosten dus interessant.

Sporen van de crisis
Ook heeft de leasemarkt last gehad van de crisis. Gezien de strengere kapitaaleisen die er voor de banken gaan gelden, is het niet verrassend dat ze eens kritisch kijken naar hoe ze kun kapitaal gebruiken. De grootte van de balans (op 31 december 2010) van ING Car Lease is met 3,5 miljard euro niet gering.

Bovendien zijn tijdens de crisis de prijzen voor tweedehandsauto’s flink gedaald en kregen maatschappijen minder geld terug voor auto’s die na afloop van de leasetermijn werden ingeleverd.

Daarbovenop komt dat de autoleasemarkt geen sterke groeimarkt meer is. Vorig jaar daalde het aantal leaseauto’s in Nederland: van 703.500 tot 682.400. Voor dit jaar wordt wel weer een beetje groei verwacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuinigheid belangrijk
De opbrengsten zullen dus waarschijnlijk niet sterk toenemen. Om meer geld te verdienen ligt het dus voor de hand om te gaan snijden in de kosten. Dat Alphabet van BMW graag plankgas wil geven om te groeien is in dat opzicht niet zo gek. Hoe groter je bent, hoe meer je kunt profiteren van schaalvoordelen. Met ING Car Lease voegt Alphabet 240.000 auto’s toe aan de eigen 300.000.

(met dank aan z24.nl)

 

 

 

VERGELIJKBARE ARTIKELS

GEEN COMMENTAREN

Laat een reactie achter