De BMW 3.0 CSL Hommage R (video)

De BMW 3.0 CSL Hommage R (video)

1 3216

Ieder jaar in augustus verzamelen autoliefhebbers uit de hele wereld zich bij het Concours d’Elegance in Pebble Beach, waar adembenemende schoonheden uit het verleden en spectaculaire studiemodellen in een elegante ambiance worden gepresenteerd. BMW Group trekt deze editie de aandacht met de wereldpremière van de bijzondere BMW 3.0 CSL Hommage R. Dit model markeert de veertigste verjaardag van BMW North America en is een eerbetoon aan de vele autosportsuccessen van de BMW 3.0 CSL uit 1975.

BMW North America werd in 1975 opgericht en was de eerste officiële verkooporganisatie van BMW buiten Europa. In datzelfde jaar maakte BMW Motorsport zijn debuut in de IMSA raceklasse met de BMW 3.0 CSL. Al snel werd de 12 Uur van Sebring gewonnen en vele successen volgden, waaronder een overwinning op het legendarische circuit van Laguna Seca en de constructeurstitel. Met de opvallende BMW 3.0 CSL in de karakteristieke BMW Motorsport kleurstelling maakte BMW een droomstart op de Noord-Amerikaanse markt.

P90193993

“Autosport gaat puur om het vermogen van een auto om te fascineren op het gebied van rijplezier”, zegt Senior Vice President BMW Group Design Adrian van Hooydonk. “In 1975 werden races bepaald door de samenwerking tussen mens en machine. Technische innovaties hebben het effect hiervan alsmaar vergroot. Met de BMW 3.0 CSL Hommage R tonen wij onze visie van hoe die samenwerking in de toekomst kan worden verbeterd.

Uniek interieurconcept.

Voor de best mogelijke interactie tussen mens en machine werd de bestuurder centraal gesteld bij de ontwikkeling van de BMW 3.0 CSL Hommage R. Het belang van de perfecte bestuurderspositie is groter dan het design van het interieur. Deze aanpak dwingt designers eerst rekening te houden met zaken als de helm, de race-outfit en de stoel van de bestuurder voordat de rest het interieur aan bod komt.

P90194044

Dankzij deze werkwijze veranderen conventionele interieurfuncties. Zo functioneert het vizier van de bestuurdershelm als een soort informatiedisplay die zaken als snelheid en toerental toont. Daarmee verbetert de directe waarneming van de bestuurder. Het idee van de Head-Up Display – waarvan de effectiviteit in serie geproduceerde BMW-modellen al ruimschoots is bewezen – wordt hiermee op geheel nieuwe wijze geïmplementeerd. Ook bijzonder: de door Puma® ontworpen race-outfit creëert een visuele connectie tussen de bestuurder en de auto. Delen in de mouwen lichten op (alleen met beide handen aan het stuurwiel) als de bestuurdersinformatie vanuit de stuurkolom naar het helmvizier worden gestuurd. De koolstofvezel kuipstoelen met zespuntsgordels zorgen voor optimale zijdelingse steun, terwijl de bestuurder de BMW 3.0 CSL Hommage R vanuit de onderrug perfect kan ‘voelen’ en daardoor sneller kan reageren.

Lichtgewicht bouwwijze.

Het gebied rond de bestuurdersstoel verwijst naar het lichtgewicht concept van de BMW 3.0 CSL Hommage R en benadrukt daarmee zijn ‘racy’ karakter. De koolstofvezel rolkooi is geïntegreerd in de carrosserie van de auto en vormt de basis van het minimalistische interieur dat voornamelijk bestaat uit koolstofvezel en hout en waarin alleen de noodzakelijke features zijn te vinden. Het houten dashboard is bovendien een verwijzing naar de BMW 3.0 CSL uit de jaren zeventig, die zich ook onderscheidde met houten interieurdelen. Ook bijzonder is de informatie die door het hout heen wordt verlicht. Ter ere van de overwinning van de BMW 3.0 CSL op Laguna Seca in mei 1975 toont de BMW 3.0 CSL Hommage R het circuit inclusief de rempunten op het geavanceerde instrumentenpaneel. Geheel in lijn met het ‘uitgeklede’ interieur is de eBoost-informatiedisplay zo compact mogelijk gehouden, terwijl de BMW Motorsport strepen het interieur extra kleur geven.

P90194053

De keuze om het interieur zo ‘kaal’ mogelijk te ontwerpen, legt extra nadruk op de stuurkolom. Behalve als mechanische verbinding tussen bestuurder en auto functioneert het ook als plek voor alle bedieningselementen. De enige vorm van ‘luxe’ zijn de twee luchtopeningen naast de stuurkolom die de bestuurder van frisse lucht voorzien. Een kleine display op de stuurkolom toont secundaire informatie zoals rondetijden en de racepositie. Veiligheidsvoorzieningen, waaronder de brandblusser en de hoofdschakelaar, zijn rood geanodiseerd. Achterin is er een speciale ruimte voor twee helmen en in plaats van een achterbank zijn de twee accumulatoren van het eBoost-systeem van de zescilindermotor geplaatst.

Hightech aerodynamica.

“Zowel van binnen als buiten is de BMW 3.0 CSL Hommage R volledig gefocust op zijn hoofdtaak”, zegt Karim Habib, Head of Design bij BMW Automobiles. “Aerodynamica en rijdynamiek aan de ene kant en de best mogelijke interactie tussen mens en machine, dat is wat zo kenmerkend is voor de BMW 3.0 CSL Hommage R. Tegelijkertijd zijn alle belangrijke en herkenbare details van de BMW 3.0 CSL op unieke wijze in het Hommage-model verwerkt. Hij is sterk verbonden met het 1975-model.”

Sportiviteit in zijn puurste vorm, geïnspireerd op een stijlicoon. Dat is de BMW 3.0 CSL Hommage R die op het Concours d’Elegance in Pebble Beach in de schijnwerpers staat. Het langwerpige ontwerp met markante luchtinlaten, indrukwekkende wielkasten en de opvallende achterspoiler zijn een directe verwijzing naar de IMSA-raceversie van de BMW 3.0 CSL. Ook de kleuren en het startnummer 25 refereren naar de succesvolle raceauto uit 1975. Ook details als de aanduiding ‘Bavarian Motor Works’ op de voorruit zijn niet vergeten. Zichtbare delen van het met koolstofvezel versterkt kunststof (CFRP) benadrukken de ultra lichtgewicht bouwwijze van de BMW 3.0 CSL Hommage R. Hij wordt ook gekenmerkt door het uitzonderlijk brede en lage frontdesign. De hooggeplaatste ‘nieren’ verwijzen naar die van de originele BMW 3.0 CSL. De LED- en laserverlichting van de koplampen vormen een ‘X-patroon’, bekend van de lange-afstandsracers van weleer. De laaggeplaatste, grote carbon splitter is eveneens een moderne interpretatie van de ‘haaienneus’ van vroegere BMW’s.

P90194051

De BMW 3.0 CSL Hommage R is uitgevoerd in de exclusieve exterieurkleur ‘Brilliant White’ die een fraaie combinatie vormt met de BMW Motorsport kleuren. Donkere koolstofvezel accenten benadrukken andermaal het gebruik van lichtgewicht materiaal. De unieke 21-inch matgouden lichtmetalen wielen geven het model een nog exclusievere uitstraling. Vooral van achteren toont de BMW 3.0 CSL Hommage R zijn sportieve inborst. Bijzonder zijn de enorme achterspoiler en de dubbele diffuser van koolstofvezel. De BMW 3.0 CSL Hommage R combineert alle klassieke BMW kenmerken met moderne features en voegt nog meer glans toe aan het succes van de BMW 3.0 CSL veertig jaar geleden.

Bron: BMW Group

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14109

1 13476

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter