BMW presenteert de BMW Concept M4 GTS (video)

BMW presenteert de BMW Concept M4 GTS (video)

1 3172

Een jaar na de komst van de BMW M4 Coupé presenteert de BMW M divisie een exclusieve afgeleide: de BMW Concept M4 GTS. Hij is superlicht dankzij het gebruik van met carbon carrosseriedelen (CFRP), krachtig dankzij de motor met waterinjectie en innovatief door de toepassing van OLED-verlichtingstechnologie. De straatlegale studieversie met technologie voor het circuit beleefde zijn wereldpremière op het Concours d’Elegance op Pebble Beach in Californië.

De BMW Concept M4 GTS symboliseert een terugkeer naar de roots van BMW M. In 1972 opgericht als BMW Motorsport GmbH, was deze divisie immers verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de iconische BMW M1 en de eerste turbomotor waarmee het Formule 1 kampioenschap werd gewonnen. De divisie was ook de stuwende kracht achter de meest succesvolle touringcar racer: de Group A BMW M3.

P90193878

De nieuwe BMW Concept M4 GTS zet een traditie voort die in gang is gezet door de BMW M3 Evolution (1988), gevolgd door de BMW M3 Sport Evolution (1990), BMW M3 GT (1995), BMW M3 CSL (2003), BMW M3 GTS (2010) en BMW M3 CRT (2011). Stuk voor stuk gezegend met in de racerij gerijpte technologie, veel vermogen en een extra laag gewicht voor hoge prestaties. De gelimiteerde productie maakt ze extra speciaal en waardevol.

“De BMW M4 Coupé biedt al een indrukwekkende combinatie van race-DNA en dagelijkse gebruiksmogelijkheden. De BMW Concept M4 GTS doet er nog een schepje bovenop als een exclusieve special met prestatiegerichte technologie en een focus op circuitgebruik”, schetst Frank van Meel, President van de BMW M divisie. “Ondanks dat voldoet hij nog altijd aan de wettelijke eisen voor straatgebruik. Deze auto brengt letterlijk de racetechnologie naar de openbare weg.”

P90193881

BMW M4 MotoGP Safetycar.

De BMW Concept M4 GTS is voorzien van nieuwe technologie die in toekomstige productiemodellen zullen worden toegepast. Zo heeft hij een innovatief waterinjectiesysteem, dat stamt van de BMW M4 MotoGP Safetycar. Het zorgt voor meer koppel en vermogen. Ook heeft het nieuwe studiemodel achterlichten met OLED techniek (organic light-emitting diode), waardoor dit high-performance model van achter gezien een heel eigen uiterlijk krijgt bij het vallen van de duisternis.

Perfectie tot in detail.

Het design van de BMW M4 Coupé vormt de basis voor deze exotische variant. Hij oogt krachtiger en meer circuitgericht dankzij de onderspoiler aan de voorzijde en een handmatig verstelbare achterspoiler, die beide in carbon zijn uitgevoerd. De motorkap is gemaakt van met koolstofvezel versterkt kunststof (CFRP), waarmee het belang van een zo laag mogelijk gewicht en zwaartepunt wordt benadrukt. Vergrote luchtopeningen in de voorbumper verminderen de luchtweerstand en vergroten de neerwaartse druk op de voorwielen.

P90193889

De BMW Concept M4 GTS is gehuld in de exclusieve lakkleur Frozen Dark Grey Metallic, met contrasterende Acid Orange accenten op de voorste spoiler. Al even uniek zijn de wielen van gepolijst gietaluminium in 666 M stijl met eveneens Acid Orange accenten, vóór in de maat 9.5J x19 en achter in 10.5J x 20 en voorzien van Michelin Sport Cup 2 banden (265/35 R19 vóór, 285/30 R20 achter). De verschillen in wiel- en bandenmaat dragen bij aan een ideale en uitgebalanceerde welligging.

Waterinjectie: meer vermogen, minder brandstofverbruik bij vol gas.

Het innovatie waterinjectiesysteem biedt diverse voordelen. Bij de BMW M4 MotoGP Safetycar is daarmee een substantiële toename van vermogen en trekkracht bereikt. Door waternevel in het inlaatkanaal te injecteren, koelt de inlaatlucht aanzienlijk (wanneer water verdampt, wordt immers warmte uit de omgeving onttrokken). Dat zorgt voor een lagere temperatuur in de verbrandingsruimtes, waardoor de kans op vroegtijdig ontbranden van het brandstofmengsel (pingelen) afneemt. Dat maakt een hogere turbodruk mogelijk en een vroegere injectie van de benzine. Niet alleen stijgen daardoor het vermogen en koppel, ook de thermische belasting van de belangrijkste motorcomponenten neemt af. Dat is eveneens gunstig voor de betrouwbaarheid en de duurzaamheid van de turbomotor.

P90193882

De zescilinder-in-lijn BMW M TwinPower Turbo vereist een exceptioneel geavanceerde koeling om langdurig maximaal te presteren. Daarvoor hebben de technici van BMW M een hoogwaardig en effectief koelsysteem ontwikkeld met een hoofdradiateur en enkele kleinere met eigen koelcircuits voor de transmissie en de turbo’s. Die worden ook indirect gekoeld door de intercooler. Voor de turbo’s is er tevens een extra elektrische waterpomp.

OLED achterlichten.

De innovatieve OLED technologie maakt het mogelijk achterlichten te creëren van homogeen verlichte vlakken, terwijl ‘gewone’ LED’s worden gevormd door puntlichtbronnen. De technologie biedt een grote mate van flexibiliteit in design, precisie en uitstraling. De afzonderlijke elementen in de OLED achterlichten zijn met 1,4 millimeter extreem dun. Elke vorm is mogelijk, evenals een vlakverdeling in verschillende lichtkleuren. Met OLED breekt een nieuw tijdperk in verlichtingstechnologie en –design aan, waarmee designers BMW modellen een gedistingeerde en karakteristieke signatuur kunnen geven, zowel overdag als bij duisternis.

P90193885

De BMW Concept M4 GTS werd op 13 augustus 2015 onthuld tijdens het Concours d’Elegance weekend in het Californische Pebble Beach, te midden van een decor vol prijswinnende sportauto’s van weleer.

Bron: BMW Group

Video 2: AutoBild

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14273

1 13546

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter