Johanna Quandt overleden

Johanna Quandt overleden

1 2517

Johanna Quandt, grootaandeelhouder van autofabrikant BMW, is maandag op 89-jarige leeftijd overleden. Quandt was de derde vrouw van Herbert Quandt, die van BMW het huidige miljardenconcern maakte. Toen Herbert Quandt  in 1982 overleed, erfde Johanna Quandt 16,7 procent van de aandelen BMW. Haar kinderen Stefan Quandt en Susanne Klatten hebben 30,1 procent van het concern in handen.

Herbert Quandt is buiten Duitsland vooral bekend als redder van de BMW-fabrieken. In 1959 dreigde BMW ten onder te gaan. Na een financiële injectie door grootaandeelhouder Quandt, kon het nieuwe model BMW 700 in productie worden genomen en krabbelde BMW met Herbert als grote baas achter de schermen weer overeind om in de volgende jaren op te klimmen tot een van de pijlers van de Zuid-Duitse economie.

Johanna Quandt had ook een belang in creditcardmaker Datacard Group en het Amsterdamse Gemalto, dat onder andere simkaarten maakt. Bloomberg schat haar vermogen op $11,5 mrd. Ze behoorde daarmee tot de rijkste tien mensen van Duitsland.

Bij haar tachtigste verjaardag omschreven haar kinderen Quandt als een echte ondernemer, die de taken van hun vader na zijn dood op een zeer gewetensvolle manier uitvoerde.

Quandt sprak nauwelijks met de media. Toch droeg ze de journalistiek een warm hart toe. Haar stichting, opgericht in 1995, wil de journalistieke berichtgeving over het bedrijfsleven bevorderen. De stichting ondersteunt diverse journalistieke initiatieven en jonge journalisten. Ook ondersteunde Quandt kinderen met kanker en financierde ze diverse culturele initiatieven. In 2012 doneerde ze €40 mln aan een instituut in Berlijn dat medisch onderzoek doet.

Bron:  Bloomberg.com

VERGELIJKBARE ARTIKELS

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter