DTM op de Norisring

DTM op de Norisring

1 1989

Een volledig Canadese eerste startrij bij de start van de vijfde DTM race dit seizoen. BMW M3 DTM coureur Bruno Spengler kwam net 6/100ste seconde tekort voor de pole position en moest zijn landgenoot Robert Wickens in de Mercedes voor laten gaan. 

Andy Priaulx pakte zijn beste kwalificatietijd in zijn Crowne Plaza Hotels BMW M3 DTM in zijn DTM carrière. Hij mag starten vanaf de zesde plek. Belangrijk: leider in het kampioenschap Mike Rockenfeller wist zich met de Audi niet beter te kwalificeren dan de 19e positie. Kans voor Bruno?

Safety Car veel in beeld

Bruno_Spengler_Norisring

De aanvang van de race op dit stratencircuit gaat gelijk op Wickens knijpt gelijk voor Spengler. De eerste bocht is erg krap maar voorin gaat het goed. Alleen Scheider blijft staan op de startgrid waardoor de Safety Car gelijk naar buiten kan. Farfus kan hem nog net ontwijken. Na twee ronden gaat de Safety Car weer naar binnen. Ondertussen kan Bruno goed aanhaken achter de Mercedes. Samen trekken ze al een gaatje naar Mortara die op plek drie ligt. Andy Priaulx heeft ondertussen al twee plaatsen goed kunnen maken en ligt op de vierde positie.

De eersten komen al binnen voor de verplichte pitstop. Ook Mortara waardoor Andy nog een plekje opschuift. Door de ruimte voor hem kan hij een paar hele snelle ronden rijden. Spengler probeert ondertussen aan te vallen. Het gaat nek aan nek tussen de BMW en de Mercedes. Farfus ligt intussen in de clinch met Green. Ze raken elkaar in de hairpin, maar kunnen allebei door. Tomczyk en Green gaan ook deurkruk aan deurkruk, waardoor Tomczyk tegen de muur wordt gebeukt. Einde voor de BMW M Performance Parts M3. Hij heeft dit jaar geen geluk.

Wel weer een reden voor de Safety Car om weer naar buiten te gaan. De strijd gaat echter onverminderd door in de pitstraat. Het lijkt wel koopzondag. Iedereen gaat tegelijk banden wisselen. Dat gaat bijna een paar keer mis. Mortara is nu echter de derde hond die er met de leiding vandoor gaat door zijn vroege stop. Goede strategie van Audi met hulp van de Safety Car. Deze fase duurt tot ronde 19 en Spengler komt gelijk in de moeilijkheden met Ekstrom die hem met duwwerk voorbij gaat. Zijn de nieuwe banden nog te koud?

P90128250

Hete remmen

Over temperatuur gesproken. Dit circuit is heel zwaar voor de remmen. Vandaar dat de auto’s zijn uitgerust met waterkoeling voor de remmen. Er zit een reservoir in de auto waarbij de coureur kan bepalen wanneer hij de remmen besproeit. Dit kan natuurlijk niet onbeperkt omdat anders het reservoir te snel leeg is. Ekstrom gaat voorbij aan Wickens in ronde 24. Audi op 1 en 2 op hun thuiscircuit. Ingolstadt ligt op een steenworp afstand van de Norisring. Spengler blijft dapper volgen. Ekstrom zit te jagen op Mortara. Misschien beuken ze elkaar er nog af. Farfus naar binnen in ronde 27. Mooie stop, maar hij ligt nu op de 19e plek. hand, Werner, Wittmann en Glock gaan goed op de plekken 7 tot en met 10.

Mehri probeert met de mercedes aan te vallen bij Andy Priaulx en gooit bijna zichzelf uit de race door de controle te verliezen. Het gaat nog net goed. Wittmann krijgt de blauwe vlag om mensen achter hem voor te laten, maar hij gaat gewoon naar binnen voor de tweede stop en zijn zachte banden te halen. De twee Audi’s aan kop lopen uit op Wickens en Spengler. De voorsprong is nu al een kleine 10 seconden. Paffet in de MB en Rockenfeller in de Audi doen het ook goed. Zij hebben al twee stops gemaakt en liggen al op 7 en 8. Iedereen voor hun moet nog stoppen. Maken zij nog een kans op de overwinning? Een stop duurt totaal ongeveer 30 seconden. Ze komen nog een seconde of vijf tekort om de leiding over te kunnen nemen.

Bruno Spengler volgt nog steeds Wickens in de oranje Mercedes. Hij laat hem niet los, maar er voorbij wil ook nog niet lukken. Zelfs niet met gebruik van DRS. Spaart hij zich de banden om later nog iets te kunnen doen? We zitten nog maar op de helft van de 83 ronden. Priaulx wordt ondertussen van achteren gebeukt. Hij probeert stand te houden meer het kost hem veel moeite. In ronde 52 komt Spengler binnen om op zacht te wisselen. Hopelijk helpt deze banden hem om de ronden nog een tandje sneller af te kunnen leggen en eindelijk Wickens achter zich te laten. Ook de Mercedes rijder komt naar binnen. Niet tijdens de stop. Hij zit vast achter Tambay. En Wickens zit daar helaas nog voor. Bruno kan wel voorbij aan de Audi komen, maar verliest dus wel tijd. Wickens haalt tegelijk Mehri in.

bs

Voorin is de strijd tussen de twee Audi’s losgebarsten. Ze laten niks van elkaar heel. Ze gaan beiden voor de winst. Paffet rukt echter op en ligt nu vijfde. Voor hem moet iedereen nog stoppen. Rockenfeller volgt heel braaf Paffet en probeert van de situatie te profiteren. Ekstrom gaat aan Mortara voorbij en neemt de leiding over. Joey Hand en Werner liggen drie en vier. Maar zoals gezegd, deze hele top vier moet nog banden wisselen. Ook Juncanella volgt Paffet in de Mercedes. Green valt uit met een kapotte bak.in ronde 67.

Spengler kan niet heel veel uitrichten vanaf de 12e plaats op dit moment. Nog 15 ronden. Dit bewijst maar weer dat je niet alleen op de baan snel moet zijn maar dat de pitstopstrategie ook snel moet zijn en moet kloppen. Dan kun je races winnen. Kunnen de beide Audi’s een veilige stop maken? Ze hebben nog ongeveer 1 seconde speling. Ze gaan vlak langs de muren en beginnen al te glijden. Het wachten is op hun stop. Bruno Spengler ligt nu negende. Een teleurstellende positie. Mortara gaat in ronde 76 naar binnen! De race wordt in de box besloten! Duurt te lang! Zij aan zij met Paffet komt hij terug op de baan. De Mercedes blijft hem voor. Ekstrom kan geen gebruik maken van DRS en Paffet wel waardoor hij snellere ronden kan rijden. Ekstrom vanuit de leidende positie naar binnen. Perfecte stop. Is het genoeg? Ja. Ekstrom behoudt de leiding. Paffet twee en Mortara drie. Nog 4 ronden te gaan. Wat ging er toch mis met de BMW’s?

Mortara remt te laat en ramt Paffet!!! Wickens en Vietoris kunnen profiteren. Paffet naar vijf. Mortara ligt nog derde met een zwaar beschadigde Audi. Paffet probeert nog ervoorbij te komen en ramt zichzelf en Mortara van de baan tegen de muur. Einde oefening. Wat een sensatie! Spengler naar de zesde plek. Goed voor de punten. Ekstrom wint, Wickens twee en Vietoris drie op de Norisring. Hand achtste, Priaulx negende en Wittmann pakt de laatste punten op de tiende plaats. Werner 11e.

UPDATE!!!!

Mattias Ekstrom gediscwalificeerd!

De Audi coureur heeft zijn overwinning in moeten leveren. De wedstrijdleiding heeft dit ver na de race besloten omdat een teamlid van Ekstrom in Parc Ferme een fles water over de raceoverall van mattias leeggooide voor de officiële weging. Hierdoor zou er dus een gewichtsvoordeel hebben kunnen optreden. Hierdoor kwam de overwinning in handen van Mercedes coureur Wickens. Beste BMW rijder blijft Bruno Spengler. Hij werd door dit voorval uiteindelijk dus vijfde. De rest schuift ook allemaal een plekje op.

 

Bron: ARD

VERGELIJKBARE ARTIKELS

3 14624

2 10344

1 COMMENTAAR

  1. Wickins sterke race gereden, jammer dat hij in de verkeerde wagen zat.. BMW’s iig wel punten gepakt. volgende keer winnen ze gewoon keihard!

Laat een reactie achter