Top aandeelhouders BMW spekken de politiek

Top aandeelhouders BMW spekken de politiek

1 1830

BMW-aandeelhouders hebben Angela Merkel geholpen bij haar herverkiezing tot Bondskanselier. Ze storten samen een bedrag van 690.000 euro op de rekening van het CDU, de politieke partij van Merkel.

De mensen waar het om gaat zijn diegene die bij BMW de grootste aandelen hebben. Susanne Klatten, Stefan en Johanna Quandt. Allemaal nazaten van Herbert Quandt die in de jaren ’60 BMW gered heeft van een faillissement. In Duitsland is behoorlijk wat discussie ontstaan over de giften van de autobouwer.

bmw-merkel_580x325

Geblokkeerd

In Brussel werd maandag de goedkeuring van strengere Europese uitstootnormen van CO2 geblokkeerd door Duitsland. Dat betekent dat er in 2020 geen scherpere norm komt en deze ingreep uitgesteld wordt. Dat juist een dag na dat nieuws duidelijk wordt dat de BMW-familie 690.000 euro heeft gestort in de partijkas van het CDU is wel erg toevallig. Nu hebben de autobouwers in Duitsland sowieso heel veel invloed op het regeringsbeleid.

Maar er was dinsdag ook nog een andere publicatie die het Duitse publiek enigszins deed fronsen.  De Duitse krant Handelsblatt heeft uitgezocht hoe vaak CEO’s van Duitse autobedrijven bij Angela Merkel op bezoek mochten komen. En dat was 65 keer in totaal. Daarmee voerden de autobedrijven de ranglijst aan van het aantal lobbyisten dat bij Merkel op bezoek komt. Dus niet alleen vanuit de hoek van de gift, ook vanuit de hoek van het registeren van bezoeken kun je wel opmaken dat de Duitse autolobby een flinke vinger in de pap heeft bij Merkel.

Geen verscherpte uitstootnorm

Dat de uitstootnorm niet eerder dan 2024 verscherpt wordt is goed nieuws voor de Duitse autobouwers. Want, hoewel zij hun best doen vooruitstrevend uit de hoek te komen met zuinige auto’s, lukt dat ze niet echt. Ze hebben pas heel laat ook hybride modellen geïntroduceerd. En in veel gevallen is dat er niet meer dan één. En vaak beloven ze dat ze meer auto’s gaan ontwikkelen die deels op elektriciteit rijden. Maar wat je ziet is dat het in de praktijk er maar heel mondjesmaat van komt. Dus is 2020 voor hen nog veel te vroeg. Het komt ze dus heel goed uit dat die verscherpte normen worden uitgesteld.

IMG_FIN_Merkel_BMW_2_1_0BQ6TSK

De Duitse wet bepaalt dat giften boven de grens van 50.000 gemeld moeten worden. En dat BMW steun verleent aan partijen is ook geen nieuws. Ook na de vorige verkiezingen in 2009 maakten aandeelhouders van BMW geld over naar de partijkas. Het ging toen om wel zo’n 3 ton minder. Het is dus een volstrekt legale gift geweest.

De Duitse media doen er niet moeilijk over de twee kwesties in één adem te noemen. Dat geld wat direct in die kas gestort wordt en het beleid wat nu gevoerd wordt, wordt bij een gerenommeerd weekblad als Der Spiegel één op één in hetzelfde artikel geplaatst. Je kunt je dan toch voorstellen dat ook hier in de journaals, wanneer die twee zaken naast elkaar worden gezet, men zich toch afvraagt of die invloed niet wat verder reikt dan alleen op bezoek komen.

Bron: bimmertoday.de

VERGELIJKBARE ARTIKELS

1 COMMENTAAR

Laat een reactie achter